Evropa

uživo RAT U UKRAJINI Ukrajinska vojska saopštila da je oborila 28 ruskih dronova i četiri rakete

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

25/09/2024

-

08:25

RAT U UKRAJINI Ukrajinska vojska saopštila da je oborila 28 ruskih dronova i četiri rakete
RAT U UKRAJINI Ukrajinska vojska saopštila da je oborila 28 ruskih dronova i četiri rakete - Copyright Tanjug/AP/Andrii Marienko/Russian Defense Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 944 dana. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je pred Savetom bezbednosti UN širok savez nacija da "nateraju Rusiju na mir", rekavši da je Vladimir Putin narušio temelje Ujedinjenih nacija i da rat ne može biti završen samo razgovorima. Obraćajući se na sednici SB, koja je sazvana na zahtev SAD, Velike Britanije, Francuske, Japana, Južne Koreje i Malte, Zelenski je optužio Moskvu da je počinila "međunarodne zločine" ciljajući ukrajinske civile i energetsku infrastrukturu i tvrdio da ima dokaze da Putin planira da gađa tri ukrajinske nuklearne elektrane. Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je "propao" rat ruskog predsednika i da svet mora da izabere da li će da pruži podršku Ukrajini ili da se udalji od te "agresije". Sa druge strane, republikanski predsednički kandidat Donald Tramp poručio je da će, ukoliko pobedi na izborima, promeniti američku politiku prema Ukrajini i da će nastojati da se taj sukob reši putem direktnih pregovora Moskve i Kijeva.

Ključni događaji:

  • Zelenski pred SB UN: Rusija se može samo naterati na mir
  • Pavel: Ukrajina treba da prihvati privremenu okupaciju dela teritorije
  • Ukrajina odgovorila Pavelu: Ne može biti polovičnih rešenja
  • Tramp: Ukoliko pobedim, promeniću američku politiku prema Ukrajini
  •  Lula da Silva: Brazil i Kina predložili plan za početak pregovora između Rusije i Ukrajine

         Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.     

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

09.16 Ukrajinska vojska saopštila da je oborila 28 ruskih dronova i četiri rakete X-59/69

Ukrajinska PVO oborila je protekle noći 28 ruskih dronova tipa Šahed i četiri navođene rakete X-59/69, a četiri ruska drona su se nekontrolisano srušila u nekoliko regiona Ukrajine, saopšteno je iz komande ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Nije bilo žrtava niti materijalne štete, prenosi Ukrinform.

"Ruske snage su napale region Harkova navođenom raketom S-300 i sa tri rakete neodređenog tipa. Region Odese je napadnut sa četiri navođene rakete X-59/69 ispaljene iz vazdušnog prostora nad Crnim morem, kao i 32 drona tipa Šahed", navodi se u saopštenju.

Sistemi PVO su aktivirani i u regionima Dnjepropetrovsk, Harkov, Kijev, Kirovograd, Sumi, Poltava, Nikolajev, Odesa i Herson.

08.53 Borelj: EU će nastaviti da podržava Ukrajinu, bez obzira na novu administraciju SAD

Evropska unija će nastaviti da podržava Ukrajinu u sukobu sa Rusijom, a taj stav neće zavisiti od postupaka nove američke administracije, izjavio je šef diplomatije EU Žozep Borelj u Njujorku, nakon sastanka Saveta bezbednosti UN o situaciji u Ukrajini.

Odgovarajući na pitanje da li se Evropska unija sprema da promeni politiku po pitanju pomoći Ukrajini u slučaju da republikanski kandidat Donald Tramp bude izabran za predsednika na novembarskim izborima u SAD, Borelj je rekao da ne zna šta će američka administracija da uradi ili neće, ali da je u ovom trenutku podrška Evropske unije - vojna, civilna, ekonomska, finansijska i humanitarna - veća od pomoći SAD, prenosi Ukrinform.

"Do sada smo izdvojili više od 100 milijardi evra, od kojih 45 milijardi evra vojne pomoći", naveo je Borelj.

On je naveo i da na početku rata niko nije očekivao da će Ukrajina pružiti otpor, jer je Rusija bila četvrta zemlja u svetu po vojnim izdacima, dok je Ukrajina bila na 35. mestu.

"Da li se sećate šta smo u početku ponudili Ukrajini? Šlemove. Sada nudimo F-16 i to čini razliku. Jedno je sigurno: sve dok se Ukrajina opire, mi je moramo podržavati. U suprotnom, napravićemo istorijsku grešku", rekao je visoki predstavnik EU, navodi ukrajinska agencija.

Tanjug/AP/Christophe Ena

 

07.44 Nebenzja: Ukrajinska vojska je na ivici potpunog poraza

Ukrajinska vojska je, uprkos velikim zalihama naoružanja, uključujući i oružje dugog dometa, na ivici potpunog poraza, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti o Ukrajini.

Nebenzja je rekao da je ukrajinska vojska na ivici poraza uprkos značajnom snabdevanju oružjem, uključujući i ono dugog dometa, uprkos stranim plaćenicima i direktnom učešću Zapada u sukobu u Ukrajini sa ciljem da se nanese strateški poraz Rusiji, prenela je agencija RIA Novosti.

Tanjug AP/Yuki Iwamura

 

06.55 Ukrajina odgovorila Pavelu: Ne može biti polovičnih rešenja

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je, da je povlačenje "ruskih okupacionih trupa" sa suverene teritorije Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica jedna od obaveznih tačaka Formule mira predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog. 

"Ne može biti polovičnih rešenja kada su u pitanju ljudski životi, sloboda, zajedničke vrednosti, pravda za ruske zločine, obnavljanje međunarodnog mira i bezbednosti", navodi se u saopštenju ukrajinskog Ministarstva, povodom izjave predsednika Češke Petra Pavela da "je malo verovatno da će Ukrajina vratiti već okupirane teritorije", prenosi Unian.

06.50 Zelenski pred SB UN: Rusija se može samo naterati na mir

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na sastanku Saveta bezbednosti UN o Ukrajini pozvao je na akciju kako bi se Rusija "naterala na mir".

"Putin je prekršio toliko međunarodnih normi i pravila da neće stati sam. Rusija se može samo naterati na mir“, rekao je Zelenski, optužujući Rusiju za zločine i dodajući da je nastavila da gađa ukrajinski energetski sektor.

"Ovaj rat ne može jednostavno da nestane, zato se ovaj rat ne može smiriti razgovorima. Potrebna je akcija“, dodao je Zelenski.

Tanjug/AP/Julia Demaree Nikhinson

 

06.45 Pavel: Ukrajina treba da prihvati privremenu okupaciju dela teritorije

Ukrajina treba da prihvati da će deo njene teritorije privremeno biti pod ruskom okupacijom, čak i ako se rat završi, izjavio je češki predsednik Petr Pavel.

"Najverovatniji ishod rata biće da deo ukrajinske teritorije bude privremeno pod ruskom okupacijom“, rekao je Pavel u intervjuu za „Njujork tajms“, dodajući da "privremeno“ zapravo može značiti godine.

06.40 Tramp: Ukoliko pobedim, promeniću američku politiku prema Ukrajini

Bivši predsednik SAD i republikanski predsednički kandidat Donald Tramp izjavio da će, ukoliko pobedi na izborima, promeniti američku politiku prema Ukrajini i da će nastojati da se taj sukob reši putem direktnih pregovora Moskve i Kijeva.

Tramp je, na skupu pristalica republikanaca u Pensilvaniji u ponedeljak, ponovo nazvao ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog "najvećim trgovcem u istoriji", preneo je Blumberg.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

06.30 Lula da Silva: Brazil i Kina predložili plan za početak pregovora između Rusije i Ukrajine

Predsednik Brazila Luiz Injasio Lula da Silva izjavio je da su Brazil i Kina predložili plan od šest tačaka za početak pregovora između Rusije i Ukrajine kako bi se okončao njihov sukob. On je u govoru na otvaranju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, upozorio i da se sukob u Gazi "opasno" širi na Liban. Lula da Silva je rekao da su Latinska Amerika i Afrika isključene iz Saveta bezbednosti, što je neprihvatljivo, prenosi Reuters. Prema njegovim rečima, Povelji Ujedinjenih nacija potrebna je široka revizija.

06.20 Zelenski: Rat sa Rusijom bliže kraju nego što se misli

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je rat sa Rusijom bliže kraju nego što se misli.

 

 

"Mislim da smo bliže miru nego što mislimo. Samo moramo da budemo veoma jaki", rekao je on za ABC News.

On je dodao da će plan pobede koji će ove nedelje predstaviti američkom predsedniku Džou Bajdenu zahtevati od saveznika da "pomognu u ojačavanju" ukrajinske vojske.

Komentari (0)

Evropa