Politika

Žiofre: Civilno društvo, mediji i vladavina prava u samom srcu projekta EU

Komentari

Autor: Tanjug

25/09/2024

-

12:14

Žiofre: Civilno društvo, mediji i vladavina prava u samom srcu projekta EU
Tanjug/Marko Đoković - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je, na početku trećeg dana Evropske nedelje mogućnosti posvećenog temama civilnog društva, medija i vladavine prava, da su ta pitanja u samom srcu projekta EU i osnov svega što Unija želi da postigne i održi.

Žiofre je rekao da EU ceni aktivno građanstvo koje se uključuje u bitna pitanja za zemlju.

"Verujemo da ljudsko dostojanstvo, sloboda, kvalitet demokratije i vladavina prava jesu u samoj srži onoga što želimo da budemo i što jesmo i četiri neophodna elementa da bi ostvarili poverenje i jedinstvo među našim narodima", istakao je Žiofre.

On je naveo da EU mora da čuva ove vrednosti i da pomogne onima koji rade na promovisanju tih vrednosti i onima koji rade na stvaranju aktivnog društva, kako u zemljama članicama, tako i u kandidatima za članstvo.

Dodao je da su u procesu pristupanja EU pitanja civilnog društva, medija i vladavine prava fundamentalna i da borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, nezavisnost sudstva i postojanje nezavisnih medijaostaju ključni elementi za napredak u okviru pregovora za pristupanje.

Žiofre je naveo da je ovo važno u kontekstu kada je proširenje EU ponovo u fokusu i podsetio je da je u pripremi nova Evropska komisija, u kojoj će, kako kaže, biti novi komesar za proširenje koji je u potpunosti posvećen proširenju.

"Ovo je trenutak da se još jače radi na proširenju, a rad na proširenju podrazumeva takođe i ubrzanje reformi. Pomenuću bitnost implementiranja medijske strategije i akcionog plana koji je Srbija napravila", rekao je Žiofre.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov istakao je značaj i važnost civilnog sektora, kao i značaj njegove finansijske održivosti.

"Civilno društvo jeste sastavni deo svakog demokratskog poretka. Doprinos civilnog društva, između ostalog, ogleda se i u očuvanju i jačanju demokratije, ekonomoske i socijalne kohezije, povezivanju građana i institucija i približavanja institucija građanima, kroz kanalisanje njihovih najvažnijih potreba i interesa", rekao je Žigmanov.

Dodao je da civilno društvo dopinosi svakom od ključnih elemanata dobrog upravljanja - transparentnosti, participaciji građana, jednakosti, odgovornosti i vladavini prava.

Naveo je da je Evropska kuća prvo mesto za jačanje veza Srbije i EU i mesto za promovisanje zajedničkih vrednosti.

"Nadam se da će ovo zaista biti mesto gde svi mi zajedno učestvujemo u izgradnji evropske budućnosti Srbije", rekao je Žigmanov.

Treći dan Evropske nedelje mogućnosti posvećen je civilnom društvu, medijima i vladavini prava i u okviru njega će građani moći da se upoznaju sa najvećim programom EU za međunarodno umrežavanje civilnog društva "Građani, jednakost, prava i vrednosti", kao i sa programima koje podržavaju lokalne inicijative širom Srbije kao što je "EU resurs centar" za civilno društvo.

Druga po redu Evropska nedelja mogućnosti ove godine održava se od 23. do 26. septembra u Beogradu u Evropskoj kući, kao i 27. septembra u Nišu, pod sloganom "Možeš i ti".
Organizuju je partnerski Delegacija Evropske unije u Srbiji i Vlada Republike Srbije.

Komentari (0)

Srbija