Evropa

Lisice na ruke zbog objave na društvenim mrežama ili zavičajne pesme: Euronews Region o hapšenjima Srba u Hrvatskoj

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/09/2024

-

22:19

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Zbog objave na društvenim mrežama glumac Sergej Trifunović kažnjen je pred Prekršajnim sudom u Splitu sa dva meseca zatvora uslovno, a potom mu je i boravak u Hrvatskoj otkazan. Pre Trifunovića, međutim, brojni Srbi poreklom iz Knina završili su u zatvoru i proterani zbog pesama na društvenim mrežama. Kako se članom pet zakona o prekršajima javnog reda i mira u rukama sudija iz Šibenika nastavila Oluja. Znate li šta ne smete da objavljujete ako planirate put u ovu zemlju Evropske unije

"Svaka tvoja staza ima svog junaka, oj Krajino zemljo slavnih predaka". Zbog ovih stihova Milena Borjan provela je dva dana u samici, a ukupno 15 u zatvoru u Šibeniku. 

"Čujte, srpski dobrovoljci, bando četnička, stići će vas naša ruka i u Srbiji". Zbog ovih niko nikad nije kažnjen.

I izvorna muzika iz Kninske krajine objavljena na društvenim mrežama u protekle dve godine bila je razlog zbog kojeg je 12. Srba procesuirano i kažnjeno odlukom opštinskog suda u Šibeniku i još dvojica odlukom suda u Zadru. Počelo je 2017. sa 16. dnevnom kaznom zatvora za Mladena Lošića i kaznom za Srboljuba Popradnjaka 2022. Ovog državljanin SAD-a iz Čikaga, iz rešetaka odvela je naslovna strana magazina Time iz 1942. i lik Dragoljuba Draže Mihailovića na njoj. 

Zanimljivo je da fotografije i stihovi koji su prema odluci Suda podsticali mržnju i vređali nacionalna osećanja građana Republike Hrvatske nisu objavljivani iz te zemlje nego sa teritorije druge države. 

"U nekima od ovih primera se koristi tačno onaj Član pet Zakona o prekršajima kako bi se detektovala neka fotografija, recimo četničkog popa Đujića ili Republike Srpske Krajine, gde onda sudija to zapravo i presudi da je reč o vređanju nacionalnih osećaja građana Republike Hrvatske. To je popriličan kuriozitet. Prvo, verovatno da dođe do viših sudova nakon žalbi, naravno da bi ona pala jer je preširoka, nacionalni osećaji su arbitrarna stvar poprilično i možda je problematična u kontekstu slobode govora", rekao je novinar portala Novosti Hrvoje Šimčević.

 
Hapšenja na graničnim prelazima i brza procesuiranja, mahom su se događala u avgustu, u vreme godišnjih odmora, tradicionalnih poseta rodnom kraju i u mesecu godišnjice Oluje, kada društvene mreže obiluju snimcima na kojima masa uz fašistički pozdrav uzvikuje 'Za dom spremni'. 

"Reč je o jednom licemernom zakonskom postupanju dvostrukih kriterijuma gde s jedne strane imamo građane srpske nacionalnosti koji postavljaju sadržaje četničkog sadržaja, a s druge strane ustaštvo se skoro uopšte adekvatno ne tretira, iako je opet, kažem, hiljadu puta više prisutno u hrvatskom javnom prostoru", dodao je Šimčević. 

Euronews

Milena Borjan

Tri dana pre nego što će biti uhapšen i na zatvor osuđen beogradski advokat Nemanja Perić, na stadionu Gospin Dolac u Imotskom, u prisustvu najmanje četiri ministra hrvatske vlade, 25.000 građana klicalo je u ritmu koji je diktirao Tompson.

O tretmanu koji su osuđenici imali u hrvatskim institucijama, cilju ove sudske prakse, njenom pravnom osnovu i političkom kontekstu, autorka emisije Dragana Pejović razgovarala je u studiju sa uhapšenim i osuđenim advokatom Nemanjom Berićem i Milenom Borjan, kao i glavnim i odgovornim urednikom portala "Pištaljka" Vladimirom Radomirovićem. 

"Moja krivica je bila Vojvoda Momčilo Đujić, Nikola Simić Cigo i navodno to što sam se slikala na Kninskoj tvrđavi uz pesmu 'Grudobolja'. To su četiri moje optužnice zašta me oni terete. Ja sam otišla da obiđem rodnu kuću. Uhapšena sam i to pred ćerkom. Odvedena sam u Knin", rekla je Borjan. 

Kaže da nije znala zbog čega je uhapšena. 

"Oni, navodno, ne znaju zbog čega me hapse. Ja nisam spavala u svojoj kući, nego u kući strica, jer u mojoj nema uslova da se spava. Otišla sam na četiri dana, samo da obiđem groblje i kuću. Nisam išla na more. Pakovala sam se za Srbiju kad me je stric zvao i rekao da me traži policija. Ćerka i ja siđemo dole. Kaže možete da pođete s nama u policijsku stanicu Knin. Rekoh, mogu, jel mogu da uzmem lične stvari? Kaže, može. Odveli su me u Knin, u policijsku stanicu", dodala je Borjan.

Prema njenim rečima, 10 marica je prošlo kad su je hapsili. Spakovana je u vozilo, odvedena u sud u Šibeniku i brzo je procesuirana. 

"Odvedena sa u Šibenik. Tu mi je pročitana presuda. Pitali su me da li želim advokata i da se moja ambasada obavesti. Ja sam rekla da ne želim. Stavljene su mi lisice na ruke, remen na noge. Ja sam jedina koja nije imala prava da se javim kući. Nisam imala uopšte kontakt sa spoljnim svetom, nisam znala šta se dešava. Meni je odbijen zahtev da se javim kući", otkrila je Borjan. 

Euronews

Nemanja Berić

Advokat Nemanja Berić kaže da ni on nije znao zbog čega je 10. avgusta priveden na granici, ali je pretpostavio o čemu se radi. 

"Ja u životu nisam imao prekršajnu prijavu nikada. Kada su me zaustavili na granici, nisu ni oni znali o čemu se radi, jer su mi rekli da je u pitanju prekršaj, ali kada mi je neki mladi policajac stavio lisice, ja sam pretpostavio o čemu se radi. Za razliku od gospođe Borjan, mene nisu vezali lisicama. Oni su mi lisice skinuli istog trenutka i u marici i zaista na tretman uniformisane hrvatske policije nemam nikakvog prigovora. Oni su prema meni postupali stvarno ljudski, jedino su nečovečni uslovi tog transporta bili. To je neki put od 8-9 sati u marici i zaista je strašno. Prilikom pripreme dokumentacije, da se ja predam policiji, saznao sam da je u pitanju taj član 5 Zakona i odmah sam znao šta mene čeka", rekao je Berić.

On tvrdi da Milena Borjan nije osuđena zbog te pesme, već da se ne bi vratila, da ne bi pomislila da se vrati na svoje ognjište. 

"Neko je njima rekao da svaki Srbin koji se ne sramoti da kaže da je Srbin, koji se ne stidi svojih grobova, a oni se verovatno stide grobova svojih predaka, mora biti utamničen 15 dana", tvrdi Berić. 

Euronews

Vladimir Radomirović

Glavni i odgovorni urednik portala Pištaljka Vladimir Radomirović ističe da u ovim slučajevima nije bilo pretnji i izazivanja verske i nacionalne mržnje.

"Ljudi se plaše da iskažu svoje mišljenje, da svoju slobodu govora iskoriste ako žele da makar na leto dođu da posete grobove svojih predaka i svoje kuće u Hrvatskoj. Ovo što je gospođa Borjan rekla je stvarno frapantno da ona nije imala advokata i da u jednoj zemlji Evropske unije sud kaže vama ne treba advokat. Mislim, to ima kolega Berić sigurno zna to bolje. Svako mora da ima pravo na stručnu odbranu pred sudom", rekao je Radomirović.

Kompletnu emisiju pogledajte u video snimku na početku teksta.

Komentari (0)

Evropa