Evropa

Portugal zatražio od Evropske komisije dodatne avione za gašenje požara

Komentari

Autor: Tanjug

16/09/2024

-

15:44

Portugal zatražio od Evropske komisije dodatne avione za gašenje požara
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Portugalske vlasti danas su od Evropske komisije zatražila dodatne avione za gašenje požara, dok u centralnim i severnim regionima zemlje gori najmanje 15 požara, uključujući jedan koji je spalio kuće na periferiji grada Albergarija-a-Velja.

Vlada je zatražila još aviona od Evropske komisije u okviru mehanizma EU za civilnu zaštitu poznatog kao RescEU.

Više od 800 vatrogasaca borilo se protiv požara u Albergariju-a-Velju i još tri u severozapadnom okrugu Aveiro, gde je policija zatvorila autoputeve, uključujući deo glavnog autoputa između glavnog grada Lisabona i Porta, i evakuisala nekoliko sela.

Vlasti su saopštile da su u tom okrugu rasporedile osam aviona za gašenje požara, prenosi Rojters.

Gradonačelnik Albergarija-a-Velje Antonio Lureiro rekao je portugalskoj novinskoj agenciji Lusa da su u požaru izgorele dve kuće i da nastavlja da gori u industrijskom i stambenom području grada od oko 25.000 ljudi.

Zvaničnici su rekli da je ukupno angažovano 1.500 vatrogasaca širom zemlje, gde su temperature tokom vikenda dostigle 30 stepeni Celzijusa i očekuje se da će ostati visoke do srede Portugal i susedna Španija zabeležili su manje požara nego inače nakon kišnog početka godine, ali ostaju podložni požarima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa