Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski: Plan pobede je spreman više od 90 odsto

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

16/09/2024

-

08:10

RAT U UKRAJINI Zelenski: Plan pobede je spreman više od 90 odsto
RAT U UKRAJINI Zelenski: Plan pobede je spreman više od 90 odsto - Copyright Tanjug/Ap/Andrii Marienko/State Emergency Service of Ukraine

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 935 dana. Najmanje 33 osobe, među kojima je i troje dece, ranjene su u ruskom vazdušnom napadu na stambenu zgradu u Harkovu, nakon čega je izbio požar, saopštile su lokalne vlasti. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski postavio je fotografije materijalne štete na zgradi na njegovom Telegram kanalu. Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da su vazdušno-kosmičke snage oborile dva ukrajinska lovca "su-27" i "Mig-29". Dodaje se i da je ruska vojska uništila voz ukrajinskih oružanih snaga sa stranim naoružanjem i skladište raketnog i artiljerijskog naoružanja.

Ključni događaji:

  • Najmanje 33 osobe ranjene u ruskom vazdušnom napadu na zgradu u Harkovu
  • Zelenski : U Harkovu tri akcije spasavanja
  • Moskva tvrdi da je uništila voz sa stranim naoružanjem za Ukrajinu
  • Peskov: Putin je promišljen u pogledu odgovora na akcije Zapada
  • Iranski predsednik Masud Pezeškijan na samitu BRIKS-a u oktobru u Rusiji

          Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.   

                      Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

20.39 Zelenski: Plan pobede je spreman više od 90 odsto

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da će Ukrajina na sednici Generalne skupštine UN u Njujorku sledeće nedelje upoznati svoje saveznike sa Planom pobede u ratu. 

On je napomenuo da je tokom celog dana imao sastanke u različitim formatima za pripremu ukrajinskog plana pobede. 

"Konkretno, na sastancima se razgovaralo o stvarnoj implementaciji svih tačaka ovog plana. Vojni sadržaj, politički, diplomatski, ekonomski... A koraci neophodni Ukrajini su već određeni, apsolutno jasno. Šta nam može dati najjaču moguću poziciju za postizanje pravednog mira", rekao je Zelenski u večerašnjem video obraćanju, prenosi Ukrinform.

On je objasnio da za svaki korak postoji precizna lista, šta je tačno potrebno, šta će se tačno uraditi za jačanje pozicije Ukrajine. 

"I zajedno, ovaj paket može da obezbedi ispravan razvoj situacije ne samo za Ukrajinu, već i za sve u svetu koji cene međunarodno pravo. Plan pobede je spreman više od 90 odsto. Ukrajina će ga sledeće nedelje predstaviti svojim saveznicima", naglasio je predsednik Ukrajine.

18.13 Times: Britanija neće dozvoliti Ukrajini da koristi rakete dugog dometa u Rusiji bez saglasnosti SAD

Velika Britanija neće dozvoliti Ukrajini da koristi rakete dugog dometa "storm šedou" (Storm Shadow) protiv ciljeva u Rusiji bez saglasnosti Sjedinjenih Američkih Država, piše Times, pozivajući se na više izvora. 

Pet bivših sekretara odbrane i bivši britanski premijer Riši Sunak pozvali su predsednika britanske Vlade Kira Starmera da postupi po pitanju jednostranog davanja dozvole Ukrajini i upozorili da će odlaganja samo ohrabriti ruskog predsednika Vladimira Putina.

Međutim, više izvora iz britanske Vlade navelo je za Times da Britanija neće "postupiti sama", jer su američki sistemi za navođenje ključni za osiguranje da projektili pogode svoje ciljeve.

Vlada veruje da će SAD i dalje verovatno dati zeleno svetlo na Generalnoj skupštini UN u Njujorku, iako postoje podele unutar administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Lami rekao je da mora da postoji "zajednička strategija" među zapadnim partnerima.

"Sada o tome razgovaramo sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim ključnim saveznicima, ali naravno idemo na Generalnu skupštinu UN, gde ćemo se svi sastati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim za nešto manje od 12 dana", naveo je on.

15.18 Putin potpisao ukaz o povećanju Oružanih snaga na gotovo milion i po vojnika

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o povećanju pripadnika Oružanih snaga tako da novi broj zaposlenih iznosi gotovo dva i po miliona ljudi, od kojih milion i po vojnih lica. Pored toga, u ukazu stoji nalog Vladi da izdvoji novac potreban za sprovođenje uredbe, prenosi RIA Novosti. Prethodno je Putin potpisao ukaz o povećanju broja oružanih snaga u decembru 2023. godine, kada je broj vojnog osoblja podignut na nešto više od dva miliona i 200 hiljada ljudi, od čega oko milion i 300.000 vojnika.

Prema rečima zamenika predsednika Saveta bezbednosti Dmitrija Medvedeva, u ovoj godini oko 190.000 građana sklopilo je ugovore sa Ministarstvom odbrane. Putin je početkom obvog meseca rekao je da broj zainteresovanih da pristupe vojnom osoblju naglo povećan nakon što su ukrajinske snage pokrenule upade u rusku pograničnu Kursku oblast.

14.40 Zelenski: Rusija lansirala više od 640 dronova na Ukrajinu samo u septembru

Ruska vojska upotrebila je u napadima na Ukrajinu više od 640 dronova ''Šahed'' iranske proizvodnje samo tokom septembra, od kojih su tokom noći ukrajinske PVO oborile 53, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Andreas Arnold/dpa via AP

 

"Samo u prvoj polovini ovog septembra, ruski teroristi su upotrebili više od 640 Šaheda protiv ukrajinskih gradova i sela. Na sreću, većinu su naši vojnici oborili. Stalno radimo na tome da ukrajinska PVO bude efikasnija. Jačamo naše vazduhoplovstvo, mobilne vatrogasne grupe, sve jedinice protivvazdušne odbrane'', rekao je Zelenski, a prenosi Ukrinform.

On je istakao da je ruska vojska tokom noći lansirala 56 dronova, od kojih ukrajinski PVO nije oborio svga tri. Ruska vojska tokom noći izvela je niz napada na Kijev i Kijevsku oblast, što je bio osmi napad na Kijev u septembru.

"Ruske jurišne bespilotne letelice kretale su se ka Kijevu iz različitih pravaca i u više grupa", izjavio je šef kijevske vojne administracije Sergej Popko i dodao da prema preliminarnim informacijama, u napadu na Kijev nije bilo žrtava ni materijalne štete.

10.16 Ruski napad na Harkov

Euronews

08.40 Regionalne vlasti: U ukrajinskom granatiranju Belgoroda povređeno osam ljudi

U ukrajinskom granatiranju Belgoroda jutros je povređeno osam ljudi, izjavio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov. On je naveo da je jedna povređena žena u izuzetno teškom stanju.

Prema rečima Gladkova, izgorela je jedna privatna kuća i desetak automobila, prenosi Interfaks. Gladkov je naveo da su u Belgorodu oštećena stakla na 21 stambenoj zgradi, kao i gasovod. Agencija RIA Novosti prethodno je javila da se u Belgorodu čula serija eksplozija različitog intenziteta. Belgorod se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

07.23 Ukrajina: Novi ruski napad na Kijev, oboreno blizu 20 dronova

Rusija je tokom noći izvela osmi vazdušni napad na Kijev ovog meseca, a ukrajinske jedinice protivvazdušne odbrane uništile su blizu 20 dronova koji su se kretali ka glavnom gradu, saopštila je ukrajinska vojska.

"Ruske jurišne bespilotne letelice kretale su se ka Kijevu iz različitih pravaca i u više grupa", naveo je na Telegramu šef kijevske vojne administracije Sergej Popko.

On je dodao da, prema preliminarnim informacijama, u napadu na Kijev nije bilo žrtava ni materijalne štete, prenosi Ukrinform. Tokom noći je u Kijevu i nizu ukrajinskih regiona dva puta bila objavljena vazdušna uzbuna.

06.50 Peskov: Putin je promišljen u pogledu odgovora na akcije Zapada

 Ruski predsednik Vladimir Putin je uvek promišljen u pogledu odgovora na akcije Zapada, iako ruski stručnjaci, između ostalog, raspravljaju o teškim opcijama, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu novinaru za VGTRK, javlja TASS.

Peskov je kao primer naveo nedavni intervju sa Sergejem Karaganovim, počasnim predsednikom Prezidijuma Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku, "koji je ponudio" svoj poznati stav- preventivni nuklearni napad radi zastrašivanja mogućih neprijatelja Rusije, navodi TASS.

Tanjug/AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin

 

06.35 Najmanje 33 osobe ranjene u ruskom vazdušnom napadu na zgradu u Harkovu

Najmanje 33 osobe, među kojima je i troje dece, ranjene su u ruskom vazdušnom napadu na stambenu zgradu u gradu Harkovu, nakon čega je izbio požar, saopštile su juče lokalne vlasti.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski postavio je fotografije materijalne štete na zgradi na njegovom Telegram kanalu, navodeći da su u toku tri operacije spasavanja i da gori vatra od devetog do 12. sprata, preneo je Kijev independent.

Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office

 

06.30 Rusija: Uništen voz sa stranim naoružanjem za Ukrajinu

Ruska vojska je uništila voz ukrajinskih oružanih snaga sa stranim naoružanjem i skladište raketnog i artiljerijskog naoružanja, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Oštećena su i skladišta za bespilotne čamce, bespilotne letelice, radionica za proizvodnju komponenti za operativno-taktičke rakete", navodi se u saopštenju, prenosi agencija RIA Novosti.

Ministarstvo napominje da su operativno-taktička avijacija, bespilotne letelice, raketne snage i artiljerija grupacija oružanih snaga Ruske Federacije uništile i vojnu tehniku u 148 regiona, prenosi ruska agencija.

06.05 Iranski predsednik Masud Pezeškijan na samitu BRIKS-a u oktobru u Rusiji

Iranski predsednik Masud Pezeškijan prisustvovaće predstojećem samitu BRIKS-a u Rusiji u oktobru, potvrdio je iranski ambasador u Moskvi Kazem Džalali.

Džalali je napomenuo da će se tada Pezeškijan sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, prenosi Rojters. 

Komentari (0)

Evropa