Evropa

Salvini: Ne odustajem od borbe za zaštitu Italije i njenih granica

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2024

-

14:50

Salvini: Ne odustajem od borbe za zaštitu Italije i njenih granica
Salvini: Ne odustajem od borbe za zaštitu Italije i njenih granica - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik italijanske premijerke i ministar saobraćaja Mateo Salvini danas je izjavio da neće odustati od borbe za zaštitu Italije i njenih granica, nakon što je tužilac iz Palerma zatražio šestogodišnju zatvorsku kaznu za tog desničarskog političara zbog navodnog lišavanja slobode i zloupotrebe položaja jer nedeljama nije dopuštao iskrcavanje u Italiju 147 migranata 2019. godine.

''Predaja? Nikada. Ne odustajem", rekao je lider desničarske antiimigrantske stranke Liga.
On se zahvalio svima koji su mu pružili podršku i na društvenim mrežama podelio izjave solidarnosti, uključujući i od premijerke Đorđe Meloni i šefa italijanske diplomatije Antonija Tajanija, prenosi Ansa.

Ranije danas, tužioci su zatražili šest godina zatvora za Salvinija zbog  zbog navodnog lišavanja slobode i zloupotrebe položaja jer nedeljama nije dopuštao da se 147 migranata iskrca sa broda organizacije Open Arms. 

Salvini je u to vreme bio ministar unutrašnjih poslova. Presuda u sudskom procesu protiv Salvinija, koji je počeo u oktobru 2021. godine, mogla bi biti izrečena idućeg meseca, prenosi danas francuski list "Figaro".

Salvini: Opet bih isto postupio

Salvini nije prisustvovao ročištu, a prethodno je na mreži X napisao kako bi "opet isto postupio jer odbrana granica od ilegalnih migranata nije zločin".

"Neverovatno je da jedan ministar rizikuje šest godina zatvora jer je braneći granice radio svoj posao", dodao je on. 

Tužilac Geri Ferara rekao je u završnoj reči na sudu u Palermu na Siciliji da postoji "jedno nesporno ključno načelo". 

"Između ljudskih prava i zaštite državnog suvereniteta, ljudska prava su ta koja moraju prevladati u demokratskom sistemu", zaključio je on.

Brod je bio usidren na moru skoro tri nedelje pre nego što je migrantima dopušteno da se iskrcaju na ostrvo Lampeduzu na osnovu sudske odluke. 

Članovi Open Armsa izjavili su da je fizičko i psihičko stanje migranata dostiglo kritičnu tačku jer su sanitarni uslovi na brodu postali strašni, uključujući izbijanje šuge.

Godine 2019, Salvini je sprovodio politiku "zatvorenih luka" prema kojoj je Italija zabranjivala ulazak humanitarnim brodovima koji spasavaju migrante koji su se nasukali dok su prelazili Sredozemno more.

Salvini se već suočio sa sličnim suđenjem jer nije dozvolio da se 116 migranata iskrca sa broda italijanske obalske straže 2019. godine, ali je sud u Kataniji odbacio te optužbe 2021. godine, podseća pariski list.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa