Evropa

Politico: Mladi u Evropi biraju krajnju desnicu

Komentari

Autor: Politico

07/10/2024

-

17:00

Politico: Mladi u Evropi biraju krajnju desnicu
Politico: Mladi u Evropi biraju krajnju desnicu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

"Tata, pričaj mi o danima kada si uspeo da spaseš Nemačku na vreme", govori devojčica svom ocu, dok njih dvoje sede na verandi svog idiličnog doma u video klipu koji je generisala veštačka inteligencija omladinskog krila krajnje desne stranka Alternativa za Nemačku (AfD), piše "Politico".

"Sve je počelo sa velikom remigracijom", govori otac, dok ptice cvrkuću, a njih dvoje gledaju u svoj cvetni vrt. A onda počinje plesni ritam.

Ovo je početak spota za "Remigration Hit", plesnu numeru koja zamišlja masovnu deportaciju migranata iz Nemačke. Široko rasprostranjeni video sa pesmom prikazuje uglavnom plavokose, plavooke pilote i stjuardese — koje otelotvoruju, čini se, obmanjujuće nacističke koncepcije "arijevske" rasne čistoće — kako plešu u znak slavlja dok deportuju obojene ljude u avionima ukrašenim plavom i crvenom, bojama AfD-a.

"Sada je vreme da krenemo", govori refren, koji ide u pulsirajućem ritmu. "Sve ćemo vas deportovati".

Ovakve onlajn kampanje su pomogle da se radikalizuje široki deo nemačke omladine, čineći ideje ekstremne desnice, koje su nekada bile potisnute na margine nemačkog političkog diskursa sve više mejnstrim. Mlada alternativa, omladinska organizacija AfD koja je objavila plesni video, od prošle godine je nemačka domaća obaveštajna agencija klasifikovala kao ekstremističku grupu.

Ali to nije sprečilo njih i druge ekstremno desničarske grupe da šire svoju ideologiju među nemačkom omladinom - sa zapaženim uspehom.

Podrška partijama desnice u Evropi raste u svim zemljama

Na državnim izborima u tri države u istočnoj Nemačkoj prošlog meseca, AfD je zabeležio porast podrške među mladim biračima, zauzevši prvo mesto u sve tri države u toj demografskoj grupi i sakupivši između 29 i 38 odsto glasova među mlađim biračima, prema izlaznim anketama.

"Mi smo stranka mladih", rekao je Hans-Kristof Bernd, vodeći kandidat AfD-a u Brandenburgu, na javnoj televiziji nakon glasanja u toj državi, dodavši da je "budućnost na našoj strani".

Fenomen mladih ljudi koji gravitiraju radikalnoj desnici očigledan je ne samo u istočnoj Nemačkoj, već i širom zemlje i u većem delu Evrope. Na evropskim izborima u junu, udeo mladih koji glasaju za AfD u Nemačkoj porastao je za 11 procentnih poena na 16 procenata, što je daleko nadmašilo podršku levičarskim Zelenima, koji su nekada dominirali u ovoj demografiji.

U Francuskoj, partija Nacionalno okupljanje Marin Le Pen osvojila je oko 30 odsto glasova mladih na evropskim izborima — što je porast od 10 poena u odnosu na 2019. godinu.

Na austrijskim nacionalnim izborima prošle nedelje, krajnje desničarska Partija slobode (FPO) došla je na prvom mestu ne samo u opštoj populaciji — već i među biračima od 16 do 34 godine.

Uoči saveznih izbora u Nemačkoj koji su zakazani za godinu dana od sada, AfD, koji je sada drugi na nacionalnom nivou, nada se da će iskopirati uspeh FPO-a u Austriji, delom tako što će dopreti do nemačke omladine.

Tanjug/AP/Jens Meyer

 

Na poslednjim saveznim izborima u Nemačkoj 2021. godine, mladi birači su se okupili oko Zelenih i pro-biznis Slobodnih demokrata (FDP). Ali rešavanje klimatskih promena, ključnog pitanja Zelenih, izbledelo po važnosti za mnoge mlađe glasače, dok je FDP izgubio veliki deo svog imidža kao stranke koja predstavlja mlade i inovacije.

Grupe krajnje desnice pokušavaju da zakorače u prazninu i sve su veštije u privlačenju mlađih glasača na internetu.

Prema studiji istraživača sa Univerziteta u Potsdamu, AfD je bio dvostruko uspešniji u dolasku do onih koji prvi put glasaju na TikToku uoči nemačkih državnih izbora u tri države u septembru nego sve druge stranke zajedno.

Ova grupa je dobijala u proseku jedan TikTok video dnevno sa AfD sadržajem, otkrili su istraživači, koji su analizirali preko 75.000 video snimaka na platformi društvenih medija u nedeljama koje su prethodile izborima.

"Diskursom na društvenim medijima dominira desnica. To nije uvek bio slučaj i rezultat je višegodišnjeg rada ovih političkih partija i pokreta, koji su potrošili mnogo novca da to postignu", rekao je Roland Vervibe, jedan od glavnih autora studije i dodao:

"Oni su u osnovi stvorili paralelnu, alternativnu medijsku sferu koja veoma precizno cilja pojedince".

Snovi o "remigraciji" krajnje desnice

Ranije ove godine, otkriće da su političari AfD-a učestvovali na tajnom sastanku desničarskih ekstremista u blizini grada Potsdama na kojem se raspravljalo o planovima za "remigraciju" za deportaciju stranaca i "neasimiliranih" građana, izazvalo je masovne, neprekidne proteste protiv njih upravo u Nemačkoj.

Ali samo nekoliko meseci kasnije, "remigracija" je postala uobičajena tačka razgovora za krajnju desnicu. Razgovor o "remigraciji" sada ne uspeva da izazove sličan šok i gnev "jer je diskurs u društvu u celini postao toliko slobodan i radikalizovan kada je reč o temi migracija", rekao je Johanes Kis, sociolog sa Univerziteta u Lajpcigu.

To je delimično zbog napora aktivista krajnje desnice da normalizuju ovaj koncept nemačkoj omladini nekonvencionalnim sredstvima.

Tanjug/AP Photo/Andres Kudacki

 

Još jedan primer tih sredstava je onlajn video igrica sa temom deportacije pod nazivom "Germany Rescuer" (Spasilac Nemačke), koja počinje glasom koji pita: "Možemo li još uvek da spasemo Nemačku?".

Po uzoru na poznatu slagalicu "Candy Crush Saga", "Germany Rescuer" poziva igrače da spasu zemlju od "haosa" i "masovne imigracije" tako što će, na primer, organizovati da avatar uđe u avion za deportaciju.

Uspešno uparene zastave duginih boja koje označavaju "gay pride" pretvaraju se u nemačke zastave koje predstavljaju nacionalni ponos.

Ovu igricu je kreirala omladinska organizacija AfD-a.

"Teško da bi bilo koja mlada osoba objavila državni izborni program u WhatsApp grupi", rekla je Ana Lejsten, jedan od lidera omladinskog krila AfD-a u Brandenburgu, u intervjuu za desničarsku medijsku kuću.

"Ali visok rezultat u igri deportacije je mnogo lakše podeliti", rekla je ona.

Komentari (0)

Evropa