Evropa

Putin povodom 120 godina TASS-a: Zaštititi slobodu govora u multipolarnom svetu, samo vaše ime je "legendarno"

Komentari

Autor: Tanjug

14/09/2024

-

22:10

Putin povodom 120 godina TASS-a: Zaštititi slobodu govora u multipolarnom svetu, samo vaše ime je "legendarno"
Putin povodom 120 godina TASS-a: Zaštititi slobodu govora u multipolarnom svetu, samo vaše ime je "legendarno" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas povodom 120. godišnjice ruske novinske agencije TASS da je u oblikovanju multipolarnog sveta, posebno važno zaštititi istinsku slobodu govora. 

"Sada, kada je u toku složen proces formiranja multipolarnosti, posebno je važno zaštititi principe pouzdanih informacija. Prava sloboda govora, koja nam, odražavajući različita mišljenja, omogućava da tražimo kompromise i zajedničke pristupe rešavanju svetskih problema", rekao je on u video poruci prikazanoj na svečanoj večeri u Boljšoj teatru.

"Dragi prijatelji, iskreno čestitam celom timu TASS-a, njegovim veteranima, svima koji su ovde radili u različitim periodima, 120. godišnjicu od osnivanja ruske novinske telegrafske agencije", rekao je Putin.

Napomenuo je da je istorija novinske agencije neraskidivo povezana sa istorijom zemlje, a "samo ime TASS odavno je postalo legendarno". 

Ruski lider je podsetio da je TASS od prvih dana svog rada odražavao duh i duh vremena, brzo i jasno izveštavao o događajima koji se dešavaju bilo gde na planeti i postavljao najviše standarde novinarstva. 

Posebnu pažnju posvetio je radu agencije tokom Drugog svetskog rata, opisujući je kao "herojsku stranicu TASS-a". 

"Rad dopisnika sa fronta, njihova hrabrost i želja za pobedom stvorili su neprocenjivu hroniku podviga naroda koji je slomio nacizam", rekao je predsednik.

Prema rečima ruskog lidera, TASS danas održava kontinuitet najboljih tradicija, predstavlja pravi izvor kadrova za nove generacije novinara i dinamično se razvija – kako to zahteva savremena digitalna era. 

Istorija prve državne novinske agencije Rusije TASS počela je sa Telegrafskom agencijom Sankt Peterburga, čiji je prvi radni dan bio 1. septembar (14. septembar po novom kalendaru) 1904. godine. 

TASS je jedna od najcitiranijih ruskih novinskih agencija sa vestima na ruskom, engleskom, arapskom, španskom, kineskom i francuskom, kao i obimnom bazom podataka foto i video materijala. 

Agencija ima 130 kancelarija u Rusiji i inostranstvu, regionalni informativni centri TASS rade u Sankt Peterburgu, Novosibirsku, Jekaterinburgu i Pjatigorsku, a agencijski pres centri su otvoreni u Kalinjingradu i Stavropolju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa