Evropa

Protest zbog namere MMF-a da nastavi misiju u Moskvi: Devet zemalja u pismu Georgijevoj izarzilo nezadovoljstvo

Komentari

Autor: FoNet

13/09/2024

-

23:09

Protest zbog namere MMF-a da nastavi misiju u Moskvi: Devet zemalja u pismu Georgijevoj izarzilo nezadovoljstvo
Kristalina Georgieva - Copyright Tanjug/AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Devet evropskih zemalja je danas protestovalo zbog namere Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da nastavi misiju u Moskvi, ocenivši da bi odluka da nastavi dijalog sa državom koja je napala drugu zemlju narušila ugled MMF.

Posle počeka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine je MMF prekinuo godišnje konsultacuije sa Moskvom, kakve ima sa svim članicama.

Izvršni direktor MMF za Rusiju Aleksej Možin je 2. septembra izjavio da će 16. septembra Fond oživeti onlajn konsultacije sa Moskvom, gde će 1. oktobra uputiti i delegaciju.

Ministri finansija Poljske, Švedske, Danske, Norveške, Litvanije, Letonije, Estonije, Finske i Islanda su danas izrazili izuzetno nezadovoljstvo zbog takve odluke, u pismu direktoru MMF Kristalini Georgijevoj.

U pismu se navodi da Rusija, kao agresor, ne bi trebalo da ima koristi od saveta MMF, javlja Rojters.

Navedeno je i da će svaki podatak koji Moskva pruži MMF biti cenzurisan, kako bi pokazao da ruska privreda dobro funkcioniše i da se odupire zapadnim sankcijama.

Zbog toga je devet zemalja zatražilo od MMF da ne obnavlja saradnju sa Moskvom i da ostane posvećen principima Povelje Ujedinjenih nacija.
 

Komentari (0)

Evropa