Evropa

Sindikati medicinskih radnika u Italiji pozvali vlasti da zaštite bolnice od napada

Komentari

Autor: Tanjug

11/09/2024

-

23:45

Sindikati medicinskih radnika u Italiji pozvali vlasti da zaštite bolnice od napada
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sindikati lekara i medicinskih sestara u Italiji pozvali su vlasti da razmotre angažovanje vojske u bolnicama kao odgovor na učestale napade pacijenata i njihovih rođaka na medicinske radnike.

U jednom od najnovijih napada, koji je snimljen i objavljen na društvenim mrežama, lekari i medicinske sestre su bili primorani da se zabarikadiraju u sobi u bolnici Polikliniko u Fođi, u južnom regionu Pulje u petak, nakon što je oko 50 rođaka i prijatelja 23-godišnje žena koja je preminula nakon hitne operacije napalo medicinsko osoblje, preneo je Gurdian.

Pojedini zdravstveni radnici su povređeni, a na podu urgentnog odeljenja bile su vidljive mrlje od krvi.

Dva dana kasnije, ista bolnica je prijavila još jedan incident, napad pacijenta koji je šutnuo i udario tri medicinske sestre u urgentnom odeljenju.

U utorak, takođe u Pulji, pacijent je napao lekara u bolnici Frančesko Ferari u Kasaranu, blizu Lećea.

Još dva fizička napada prijavljena su ove nedelje u okolini Napulja, gde su zdravstveni radnici rekli da su se pacijenti i njihove porodice napali lekara u urgentnom odeljenju nakon što su zamoljeni da sačekaju svoj red. 

U avgustu u Palermu, rođak jednog pacijenta udario je dobrovoljca u bolnici Termini Imerese.

Loreto Đesualdo, predsednik italijanske federacije medicinsko-naučnih društava (Fism), predložio je zakon koji bi suspendovao besplatan pristup medicinskoj nezi na tri godine onima koji napadaju zdravstvene radnike ili oštećuju zdravstvene ustanove.

Fism je saopštio da je samo u 2023. bilo više od 16.000 verbalnih i fizičkih napada na lekare i medicinske sestre u italijanskim bolnicama.

 

Komentari (0)

Evropa