Evropa

Putine, imamo problem: Kremlj uznemiren zbog "katastrofalne" stope nataliteta u Rusiji, najniže u četvrt veka

Komentari

Autor: Euronews

11/09/2024

-

21:22

Putine, imamo problem: Kremlj uznemiren zbog "katastrofalne" stope nataliteta u Rusiji, najniže u četvrt veka
AP/Pavel Bednyakov - Copyright AP/Pavel Bednyakov

veličina teksta

Aa Aa

Još u julu Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je da je nizak natalitet u zemlji "katastrofalan" za budućnost Rusije.

Stopa nataliteta u Rusiji je najniža od 1999. godine, a broj živorođenih u junu je pao ispod 100.000, što u Moskvi izaziva zabrinutost zbog onoga što je opisano kao "ozbiljan pad broja stanovnika".

Sada su se pojavili i precizni podaci. Od januara do juna 2024. u Rusiji je bilo 599.600 dece, što je 16.000 manje nego u istom periodu 2023. godine, prema podacima koje je objavila ruska vladina agencija za statistiku Rosstat.

Tokom istog perioda, pad stanovništva u Rusiji ubrzao se za 18 odsto, sa 49.000 više smrtnih slučajeva zabeleženih u 2024. nego godinu dana ranije, verovatno jednim delom i zbog žrtava na liniji fronta izazvanih tekućom invazijom Rusije na Ukrajinu.

Šef komiteta Državne dume za zaštitu porodice Nina Ostanjina rekla je državnoj novinskoj agenciji RIA da je u Rusiji potrebna "specijalna demografska operacija" da bi se stimulisao natalitet — što se odnosi na rat Moskve u susednoj zemlji.

U julu, portparol predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, nazvao je nizak natalitet "katastrofalnim", dodajući da je oživljavanje nataliteta jedan od "glavnih prioriteta" Rusije.

Stalni problem 

Stanovništvo Rusije je u padu od 1990-ih sa kratkim periodima oporavka. Godine 1999. stopa nataliteta bila je 1,6 — niža nego tokom Drugog svetskog rata.

AP/Dmitri Lovetsky

 

Od dolaska na funkciju, Putin je često govorio o poboljšanju nataliteta kao jednom od svojih prioriteta. Kremlj je u velikoj meri idealizovao mlado majčinstvo, što je Putin - koji voli da koristi tradicionalističke teme kao način da uzvrati Zapadu - nazvao  2020. delom "istorijske dužnosti" Rusije.

U to vreme, Moskva je uvela niz mera u skladu sa svojom politikom, uključujući proširenje plaćene brige o deci za porodice sa niskim primanjima, uvođenje poreskih olakšica za veće porodice i obećanje da će napraviti više vrtića.

Od tada, Rusija je pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu u punom obimu, pogoršavajući njen problem stanovništva prisilnim egzodusom ljudi - uključujući one koji se ne slažu sa politikom Moskve, kao i mladiće koji izbegavaju regrutaciju - sa vrlo malo onih koji su došli.

Aleks Kočarov, analitičar rizika zemlje za Evroaziju, rekao je da uprkos tome što ruska vlada nudi finansijske podsticaje, stopa fertiliteta u Rusiji nastavlja da opada, što je u direktnoj korelaciji sa tekućim ratom.

"S obzirom na to da se rat nastavlja već treću godinu, a sada direktno utiče na rusku teritoriju, novac nije jedini faktor. Sa neizvesnom bezbednosnom situacijom u pograničnim regionima, porodice odlažu odluke o rođenju dece", rekao je Kočarov za Euronews.

Ugroženo i tržište rada

U izveštaju Atlantskog saveta navodi se da bi nastavak rata u Ukrajini mogao da ima duboke posledice po stanovništvo Rusije, što bi na kraju dovelo do manjeg broja Rusa.

U izveštaju se dodaje da bi broj mladih Rusa koji su umrli u ratu protiv Ukrajine mogao da promeni čak i izglede budućeg tržišta rada zemlje.

U junu je zamenik premijera Rusije Dmitrij Černišenko upozorio lokalne medije da bi se Rusija mogla suočiti sa nedostatkom do 2,4 miliona radnika do 2030. ako se pad njenog stanovništva ne poboljša, iako to nije otvoreno povezao sa ratom u Ukrajini.

Stopa fertiliteta u Rusiji u poređenju sa Evropom
Prosečan broj živorođenih beba od strane jedne žene u svakoj zemlji tokom 2022.

Euronews

 

Stopa nataliteta u Rusiji je približno ista kao u Nemačkoj, koja ima srednju stopu nataliteta u Evropi, navodi Eurostat. Španija, sa 1,16, ima jednu od najgorih stopa nataliteta u Evropi, a Francuska ima jednu od najboljih sa 1,79.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa