Fokus

SAD optužile Rusiju za mešanje u izbore 2024, sankcije za urednike televizije RT

Komentari

Autor: Guardian

04/09/2024

-

21:03

SAD optužile Rusiju za mešanje u izbore 2024, sankcije za urednike televizije RT
SAD optužile Rusiju za mešanje u izbore 2024, sankcije za urednike televizije RT - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Države optužile su Rusiju da je pokušala da utiče na američke predsedničke izbore 2024. godine, širenjem dezinformacija i angažovanjem američkih influensera da šire propagandu na ruskim državnim medijima.

Američka vlada je u sredu uvele sankcije glavnoj i odgovornoj urednici ruske državne TV mreže RT Margariti Simonovnoj Simonjan i još devet osoba zbog, kako se navodi, napora da se mešaju u predsedničke izbore.

U saopštenju sekretarijata za finansije navodi se da su urednica RT-a i drugi povezani sa mrežom koja tajno regrutuje influensere na društvenim mrežama da utiču na javno mnjenje u Americi i šire poruke bliske Kremlju.

profimedia

 

Kako se navodi, rukovodioci RT-a su početkom 2024. započeli "podli pokušaj da prikriveno regrutuju nenamerne američke uticajne ljude da podrže njihovu kampanju zlonamernog uticaja".

Drugi zaposleni na RT-u koji su uključeni u najnovije sankcije su zamenica glavnog urednika mreže, Elizaveta Jurjevna Brodskaja, za koju su SAD rekli da je podnela izveštaj ruskom predsedniku Vladimiru Putinu; zamenik glavnog urednika Anton Sergejevič Anisimov, za koga se navodi da "sprovodi aktivnosti u ime ruske Federalne službe bezbednosti (FSB); zamenik direktora RT-a na engleskom jeziku Andrej Vladimirovič Kijaško; menadžer projekata digitalnih medija Konstantin Kalašnjikov; i Elena Mihajlovna Afanasjeva, koja se sumnjiči da je "tajno komunicirala sa istaknutim američkim influenserima na društvenim mrežama pod okriljem lažne ličnosti",  prenosi Guardian.

Stejt department pokrenuo koordinisane akcije protiv 'zlonamernog ruskog uticaja'

Američki Stejt department pokrenuo je danas tri koordinisane akcije kako bi sprečio zlonamerne aktere da koriste medije koje podržava Kremlj kao paravan za sprovođenje uticaja na predsedničke izbore u SAD i podrivanje demokratskih institucija.

"Kao deo koordinisanih napora sa Odeljenjem za trezor i drugim vladinim agencijama, Stejt department uvodi novu politiku ograničenja viznog režima, donosi odluke u Zakonu o stranim misijama i objavljuje ponudu od 10 miliona dolara za nagradu za pravdu", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

profimedia

 

Stejt department je ruske medije Rosija Segodnja, RIA novosti, RT (Rusija danas), TV-Novosti, Ruptil i Sputnji okarakterisala kao strane misije, pošto su "efektivno pod kontrolom vlade Ruske Federacije", pa će kao takvi subjekti morati da obaveste američko Ministarstvo spoljnih poslova o osoblju koje će raditi unutar SAD.

Od tih entiteta će se takođe tražiti da otkriju svu nekretninu koju poseduju u SAD.

Navodi se da će se započeti sa ograničenim izadavanjima viza određenim pojedincima koji, delujući u ime medijskih organizacija koje podržava Kremlj, koriste te organizacije kao pokriće za tajne aktivnosti, i odgovorni su za, ili saučesnici, uključeni u tajne aktivnosti.

"Ove radnje protiv ovih pojedinaca preduzimamo isključivo zbog njihovih podlih, prikrivenih uticaja, a ne zbog sadržaja bilo kakvih aktivnosti izveštavanja ili dezinformisanja. Pošto je evidencija o vizama poverljiva, pojedinačne primene nove politike, uključujući nazive ciljeva i specifične identifikacione informacije, neće biti otkrivene javno", navodi se u saopštenju.

Program Nagrade za pravdu (RFJ), kojim upravlja Služba diplomatske bezbednosti Ministarstva, traži informacije o potencijalnim stranim subjektima koji se trude da utiču ili se mešaju u izbore.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet