Evropa

RAT U UKRAJINI Blinken: Putin eskalira situaciju u Ukrajini sa raketama iz Irana

Komentari

Autor: Euronews Srbija BBC, Guardian

11/09/2024

-

08:28

RAT U UKRAJINI Blinken: Putin eskalira situaciju u Ukrajini sa raketama iz Irana
RAT U UKRAJINI Blinken: Putin eskalira situaciju u Ukrajini sa raketama iz Irana - Copyright AP/Evgeniy Maloletka, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 931. Vlade Francuske, Nemačke i Britanije oštro su osudile iranski transfer balističkih raketa Rusiji i pozvale Teheran da odmah prekine svaku podršku Moskvi Rusiji u ratu sa Ukrajinom. Ovaj čin je eskalacija i predstavlja direktnu pretnju evropskoj bezbednosti, navodi se u zajedničkom saopštenju tri zemlje koje je objavilo nemačko Ministarstvo. Saopštenje je usledilo nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken rekao da je Rusija dobila balističke rakete od Irana i da će ih verovatno upotrebiti u Ukrajini za nekoliko nedelja. Reagovala je i Bela kuća, koja je najavila uvođenje sankcija Iranu, iako iz Teherana stižu demanti o isporuci razornog oružja. 

Ključni događaji:

  • Bela kuća: SAD uvode sankcije Iranu i Rusiji zbog balističkih raketa
  • MSP Ukrajine: Razmatramo prekid diplomatskih odnosa sa Iranom
  • Šojgu: Rusija uskoro počinje pripreme za potpisivanje međudržavnog sporazuma sa Iranom
  • Ukrajina pogodila Moskvu i zapadnu Rusiju u jednom od najvećih napada bespilotnim letelicama
  • Blinken: Bajden ne odbacuje mogućnost da se Ukrajini dozvole udari duboko unutar Rusije

      Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

                    Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

22.02 Plenković najavio samit zemalja jugoistočne Evrope u Dubrovniku u oktobru

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je danas u Kijevu samit zemalja jugoistočne Evrope u Dubrovniku u oktobru ove godine čiji će cilj biti podrška Ukrajini, javlja Hina.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

21.10 Blinken: Putin eskalira situaciju u Ukrajini sa raketama iz Irana

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je situacija na ukrajinskom frontu preti da eskalirala nakon što je Rusija zatražila od Irana balističke rakete.

"Rusija nastavlja i zaista eskalira svoje napade unutar Ukrajine, na civile, energetsku infrastrukturu, kao i na ukrajinsku vojsku koja brani svoju zemlju. Sada smo videli ovu akciju Rusije kako nabavlja balističke rakete od Irana, što će dodatno osnažiti njihovu agresiju u Ukrajini. Dakle, ako neko preduzima eskalirajuću akciju, izgleda da su to gospodin Putin i Rusija", rekao je Blinken.

Zabrinutost zbog eskalacije bila je jedan od razloga zašto Kijevu nije data dozvola da koristi zapadno oružje dugog dometa za napad na ciljeve unutar Rusije, dodao je on, prenosi Guardian.

Blinken i britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Lami stigli su u posetu Kijevu, gde su se sastali sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i drugim zvaničnicima.

"Putin je taj koji je ove nedelje eskalirao sa isporukom balističkih projektila iz Irana i mi vidimo ovu novu osovinu, Rusiju, Iran, Severnu Koreju. Pozivamo Kinu da se ne meša sa ovom grupom odmetnika", poručio je Lami.

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

19.37 Blinken najavio više od 700 miliona dolara podrške Ukrajini u ratu protiv Rusije

Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je danas više od 700 miliona dolara podrške Ukrajini u njenom ratu protiv Rusije, tokom posete Kijevu sa svojim britanskim kolegom Dejvidom Lamijem.

Američko finansiranje uključuje 325 miliona dolara energetske pomoći i skoro 290 miliona dolara humanitarne pomoći, rekao je Blinken na konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

Tanjug/AP/Suhaimi Abdullah

 

Kako je naveo AP, ukrajinski zvaničnici vršili su pritisak na posetioce da im dozvole da koriste rakete dugog dometa koje je obezbedio Zapad protiv ciljeva unutar Rusije. Blinken je rekao da će o tome razgovarati u Vašingtonu i obavestiti predsednika SAD Džozefa Bajdena.

"Govoreći u ime Sjedinjenih Američkih Država, mi smo se prilagođavali i prilagođavali kako su se menjale potrebe, kako se menjalo bojno polje. I ne sumnjam da ćemo to nastaviti da radimo kako se ovo bude razvijalo", rekao je Blinken na konferenciji za novinare.

17.14 Erdogan istakao podršku Turske suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponovio je danas da Turska podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, istovremeno naglašavajući stalnu podršku pravima krimskih Tatara.

''Naša podrška teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine je nepokolebljiva. Povratak Krima Ukrajini je zahtev u skladu s međunarodnim pravom'', saopštio je Erdogan putem video-poruke emitovane na Četvrtom samitu lidera Krimske platforme, prenosi agencija Anadolija.

Kako se navodi, Erdogan je posebno istakao da krimski Tatari teško žive ''već osam decenija''.

16.33 Zaharova: Rusija i Kina bi mogle da kombinuju svoj potencijal ako se suoče sa agresijom

Partnerstvo Rusije sa Kinom nije usmereno protiv trećih zemalja, ali bi Moskva i Peking mogli da "kombinuju svoj potencijal" ako se suoče sa agresijom, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Kine Si Đinping složili su se u maju da prodube, kako su nazvali, svoje "sveobuhvatno partnerstvo i stratešku saradnju" za novu eru, preneo je Reuters.

Dvojica predsednika potpisala su tada detaljan dokument u kojem se potvrđuje posebna veza između Rusije i Kine, a naznačeni su i " dalji putevi za razvoj čitavog kompleksa bilateralnih veza i istaknuta vodeća uloga dveju zemalja u formiranju pravednog i demokratskog svetskog poretka".

Tanjug AP/Alexander Nemenov/Pool Photo via AP

 

15.11 Belorusija poslala specijalne policijske jedinice na granicu sa Ukrajinom

Ministar unutrašnjih poslova Belorusije Ivan Kubrakov danas je saopštio da je ta zemlja poslala specijalne snage interventne policije i dodatne trupe na granicu sa Ukrajinom, radi pojačavanja bezbednosti i sprečavanja potencijalnog prodora ukrajinskih trupa na belorusku teritoriju.

''Odeljenje je analiziralo dejstva Oružanih snaga Ukrajine u Kurskoj oblasti Rusije, zbog napete situacije u blizini južnih granica Belorusije, u pograničnoj zoni su raspoređene specijalne jedinice policije za nerede i unutrašnje trupe'', rekao je on.

Kubrakov je istakao da je cilj ovakve akcije da se spreči ulazak ''neprijatelja'' na belorusku teritoriju, kao i da se osigura bezbednost građana, prenosi Interfaks.

12.41 Teretni voz iskočio iz šina u Belgorodskoj oblasti nakon navodne sabotaže

Ruska železnica saopštila je danas da je u Belgorodskoj oblasti, teretni voz iskočio iz šina nakon sabotaže i da u tom incidentu nema povređenih.

U saopštenju na Telegram kanalu ruske Jugoistočne železnice navodi se da su u utorak, oko 23.20 po lokalnom vremenu, 11 praznih vagona i lokomotiva terentog voza iskočili iz šina kao rezultat ''mešanja neovlašćenih lica'' u rad železnice na deonici pruge Volokonovka – Novi Oskol. Kako se dodaje, u incidentu nema povređenih, prenosi TASS.

12.14 Ruska vojska povratila kontrolu nad oko 10 naselja u Kurskoj oblasti

Ruska vojska povratila je od ukrajinskih snaga kontrolu nad oko 10 naselja u Kurskoj oblasti, izjavio je danas zamenik načelnika Glavne vojno-političke uprave Oružanih snaga Ruske Federacije i komandant specijalnih snaga Ahmat Apti Alaudinov za TASS.

"Naša situacija je dobra... naše jedinice su prešle u ofanzivu. Juče i danas je u ovom pravcu oslobođeno ukupno oko 10 naselja u Kurskoj oblasti", rekao je on.

Masovni napad ukrajinske vojske na Kursku oblast pokrenut je 6. avgusta, posle čega je u tom regionu proglašen federalni režim vanredne situacije.

Prema podacima ruskog Ministarstva za vanredne situacije, više od 10.000 evakuisanih stanovnika, uključujući više od 2.700 dece, smešteno je u 200 centara za privremeni smeštaj u 31 ruskom regionu.

profimedia

 

11.30 Plenković se u Kijevu sastao sa Zelenskim

Premijer Hrvatske Andrej Plenković jutros je stigao u nenajavljenu posetu Ukrajini i u Kijevu se sastao s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim ispred spomenika genocidu nad krimskim Tatarima.

Plenković bi se trebalo da se sastane i s premijerom Denisom Šmihalom, predsednikom Vrhovne rade Ruslanom Štefančukom i drugim ukrajinskim zvaničnicima, preneo je HRT. Više o tome možete pročitati OVDE.

09.35 Predsednik Litvanije i premijerka Letonije stigli u Kijev

Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda i premijerka Letonije Evika Silina doputovali su jutros u Kijev. Visoki zvaničnici su to objavili na svojim društvenim mrežama, prenosi Ukrinform.

"Upravo sam stigao u Kijev. Lepo je vratiti se i videti svog dragog prijatelja predsednika Volodimira Zelenskog u znak solidarnosti sa Ukrajinom. Vojna i ekonomska podrška Ukrajini je od ključnog značaja za zaštitu njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta“, napisao je Nauseda na X mreži.

Premijerka Letonije objavila je na mreži X snimak njenog dolaska na železničku stanicu u Kijevu i saopštila da će njena zemlja biti uz ukrajinski narod do njegove pobede i na putu integracija u EU i NATO.

08.53 Blinken i Lami danas u Kijevu na sastanku sa Zelenskim i drugim zvaničnicima

Američki državni sekretar Entoni Blinken i britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Lami doputovaće danas u posetu Kijevu, gde će se susresti s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i drugim zvaničnicima.

Blinken je rekao da će sa Zelenskim i drugim zvaničnicima razgovarati o ratnim ciljevima Kijeva i načinima na koje Vašington može da pomogne, prenosi "Reuters".

''Mislim da je ovo ključan trenutak za Ukrajinu usred sezone intenzivne jesenje borbe sa Rusijom, koja nastavlja da eskalira svoju agresiju“, rekao je Blinken u Londonu na konferenciji za novinare sa Lamijem.

On je takođe izjavio da je Iran isporučio balističke rakete Rusiji i da se očekuje da će uskoro biti upotrebljene na bojnom polju u Ukrajini, upozorivši da saradnja Teherana i Moskve ugrožava evropsku bezbednost.

Tanjug/AP/Mark Schiefelbein

 

Blinken nije saopštio da li će Vašington odobriti Kijevu da koristi američko oružje dugog dometa za napade na teritoriju Ruske Federacije, ali je rekao da više faktora ulazi u razmatranje kada je ovo u pitanju.

''Nije samo sistem (naoružanja) ono što se računa. Morate se zapitati, mogu li Ukrajinci da ga efikasno koriste, a ponekad to zahteva značajnu obuku, što smo i uradili. Da li imaju sposobnost da ga održavaju?“, rekao je on.

Zelenski duže vreme apeluje na zapadne saveznike da odobre korišćenje njihovog oružja na ruskoj teritoriji i poziva ih da brže isporuče oružje dugog dometa.

Rusija je poslednjih nedelja intenzivirala vazdušne napade na Ukrajinu, a Kijev je lansirao stotine dronova dugog dometa duboko unutar ruske teritorije.

Ukrajinske snage su u avgustu upale u rusku Kursku oblast, dok Rusi i dalje napreduju na istoku Ukrajine.

Očekuje se da će Zelenski krajem meseca otputovati u Vašington, gde će američkom kolegi Džozefu Bajdenu, kao i predsedničkim kandidatima Kamali Haris i Donaldu Trampu prezentovati plan za koji se nada da će pomoći u okončanju sukoba.

Tanjug/AP

 

08.30 Oboreno 20 ruskih dronova

Ukrajinske snage protivvazdušne odbrane oborile su preko noći 20 ruskih jurišnih dronova "Šahed". Ovo je saopštila komanda ukrajinskog vazduhoplovstva u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, prenosi Ukrinform.

"U ranim satima 11. septembra, radiotehničke trupe ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva otkrile su i pratile 34 ruska vazdušna cilja", navodi se.

07.16 Bajden: Radi se na ukidanju zabrane ukrajinske upotrebe oružja dugog dometa

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da njegova administracija "trenutno rešava" pitanje da li će SAD ukinuti ograničenja na upotrebu oružja dugog dometa Ukrajini u ratu protiv Rusije.

SAD oklevaju da isporuče ili sankcionišu upotrebu oružja koje bi moglo da pogodi mete duboko u Rusiji iz straha da bi to moglo eskalirati sukob, preneo je "Reuters".

Ostali saveznici Kijeva isporučuju oružje, ali uz ograničenja o tome kako i kada se ono može koristiti u Rusiji, zbog zabrinutosti da bi takvi napadi mogli da izazovu odmazdu koja bi uvukla zemlje NATO u rat ili izazovu nuklearni sukob.

Neimenovani izvori su kazali britanskoj agenciji prošle nedelje da su SAD blizu sporazuma da Ukrajini daju takvo oružje, ali da će Kijev morati da sačeka nekoliko meseci jer SAD rešavaju tehničke probleme pre bilo koje isporuke.

Tanjug AP/Charles Rex Arbogast

 

06.55 MSP Ukrajine: Razmatramo prekid diplomatskih odnosa sa Iranom

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine razmatra sve opcije kao odgovor na iranski transfer balističkih projektila Rusiji, uključujući prekid diplomatskih odnosa, izjavio je portparol Ministarstva Georgij Tihi, odgovarajući na pitanje da li postoji upozorenje o mogućim "poražavajućim" posledicama prekida diplomatskih odnosa sa Iranom.

"Neću sada da razjašnjavam šta se tačno podrazumeva pod 'poražavajućim posledicama' da se ne bi oslabila diplomatska pozicija. Ali mogu da kažem da su sve opcije, uključujući i onu koju ste pomenuli, na stolu", rekao je Tihi na brifingu, prenosi Ukrinform.

06.50 Šojgu: Rusija uskoro počinje pripreme za potpisivanje međudržavnog sporazuma sa Iranom

Rusija završava procedure neophodne za pripremu za potpisivanje na najvišem nivou novog međudržavnog sporazuma između Moskve i Teherana, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu. Prema njegovim rečima, pristupanje Irana BRIKS-u stvorilo je dodatne mogućnosti za poboljšanje kvaliteta interakcije između članica te organizacije u cilju formiranja jedinstvene i nedeljive strateške bezbednosne arhitekture i pravednog policentričnog svetskog poretka.

Tanjug/AP/Ng Han Guan

 

06.45 Bela kuća: SAD uvela sankcije Iranu i Rusiji zbog balističkih raketa

SAD su uvele sankcije pojedincima i entitetima u Iranu i Rusiji koji su uključeni u isporuku balističkih raketa Teherana Moskvi, saopštila je Bela kuća.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi je rekao novinarima da će nove sankcije kompaniji Iran Er ograničiti njegove komercijalne letove iz Irana ka Britaniji i kontinentalnoj Evropi, preneo je Rojters.

06.30 Blinken: Bajden ne odbacuje mogućnost da se Ukrajini dozvole udari duboko unutar Rusije

Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je da predsednik SAD Džozef Bajden "ne odbacuje mogućnost" da dozvoli Ukrajini da ispaljuje rakete duboko unutar ruske teritorije.

Blinken je u intervjuu za Skaj njuz rekao da je Iran obezbedio Moskvi rakete kratkog dometa i da će ih "ruski predsednik Vladimir Putin najverovatnije iskoristiti u narednih nekoliko nedelja prilikom napada na Ukrajinu".

06.14 Ukrajina bespilotnim letelicima napala Moskvu i zapadnu Rusiju

Ukrajina je u utorak pogodila Moskvu i zapadnu Rusiju u jednom od svojih najvećih napada bespilotnim letelicama do sada, javlja Reuters pozivajući se na ruske zvaničnike.

Prema izveštaju agencije Tas, u napadima je poginula jedna žena, a nekoliko ljudi je povređeno.

Ukrajina je lansirala rojeve jurišnih dronova, a Rusija je rekla da je uništila najmanje 20 u Moskovskoj regiji u kojoj živi više od 21 milion stanovnika, i uništena su još 124 drona u osam drugih regija.

Tanjug/AP

 

Tri od četiri moskovska aerodroma su bila zatvorena nakon napada, objavila je ruska vazduhoplovna agencija Rosavijacija.

Delimično je bio zatvoren i glavni put koji vodi ka ruskoj prestonici.

 

Komentari (0)

Evropa