Evropa

Zelenski pronašao zamenu za Kulebu: Predsednik Ukrajine predložio novog šefa diplomatije

Komentari

Autor: Tanjug

05/09/2024

-

12:35

Zelenski pronašao zamenu za Kulebu: Predsednik Ukrajine predložio novog šefa diplomatije
Zelenski pronašao zamenu za Kulebu: Predsednik Ukrajine predložio novog šefa diplomatije - Copyright Tanjug AP/Alessandro della Valle/Keystone via AP, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je zatražio od parlamenta da potvrdi imenovanje Andrija Sibiha za novog ministra spoljnih poslova, nakon što je Vrhovna rada prihvatila ostavku prethodnog šefa diplomatije Dmitra Kulebe.

Očekuje se da će parlament danas imenovati još osam novih ministara u okviru smene funkcija čelnika vlade.

Nominacija Sibihe, za koju se očekuje da će biti potvrđena kasnije u toku dana, deo je najveće rekonstrukcije ukrajinske vlade od početka rata u februaru 2022. godine.

Ostavke su podnela dva potpredsednika vlade i nekoliko ministara u poslednja dva dana, navodi Rojters.

Sibiha je prethodno radio u kabinetu Zelenskog, gde se bavio spoljnim poslovima i strateškim partnerstvima, a analitičari ne očekuju da će doći do promene u spoljnoj politici Ukrajine uprkos promenama, navodi britanska agencija.

Profimedia

Adrij Sibiha

Šef parlamentarne frakcije "Sluge naroda" David Arakamija najavio da će u utorak da će u toku nedelje doći do "velikog resetovanja vlade", koje će uticati na više od 50 odsto članova kabineta.

Zelenski je prethodno smenio zamenika šefa Kabineta Rostislava Šurmu.

Narodni poslanik Jaroslav Železnjak rekao je da je odluka doneta zbog "očigledne korupcije". Zamenica premijera Ukrajine i ministarka za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Irina Vereščuk saopštila je da podnosi ostavku.

Potpredsednica Vlade za evropske i evroatlantske integracije Olga Stefanišina podnela je stavku, a prema pisanju medija, ona bi mogla da preuzme funkciju ministra pravde.

Ministar strateške industrije Ukrajine Oleksandar Kamišin, ministar pravde Denis Maljusik, ministar zaštite životne sredine i prirodnih resursa Ruslan Strilc i šef Fonda državne imovine Vitalij Kovalj takođe su podneli ostavke.

Zelenski će kasnije ovog meseca otputovati u SAD, gde će predsedniku Džou Bajdenu predstaviti ukrajinski ''pobednički plan''.

On će takođe u petak učestvovati na sastanku grupe nacija Ramštajn koja snabdeva Ukrajinu oružjem, objavio je nemački Špigl.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa