Evropa

Zelenski najavio kadrovske promene u Vladi i Kabinetu, ukrajinski mediji tvrde da ostavku podnosi i Kuleba

Komentari

Autor: Tanjug

03/09/2024

-

23:27

Zelenski najavio kadrovske promene u Vladi i Kabinetu, ukrajinski mediji tvrde da ostavku podnosi i Kuleba
Zelenski najavio kadrovske promene u Vladi i Kabinetu, ukrajinski mediji tvrde da ostavku podnosi i Kuleba - Copyright Tanjug AP/Alessandro della Valle/Keystone via AP, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski najavio je danas kadrovske promene u Kabinetu ministara i Kabinetu predsednika, objašnjavajući ih potrebom za jačanjem "nekih pravaca u vladi".

"Jesen će biti izuzetno važna za Ukrajinu. A naše državne institucije treba da budu konfigurisane tako da Ukrajina postigne sve rezultate koji su nam potrebni, za sve nas. Da bismo to uradili, moramo ojačati neke pravce u vladi i pripremiti kadrovske odluke. Biće promena i u Kabinetu predsednika", rekao je Zelenski u večerašnjem video obraćanju.

On je dodao da "računa i na nešto drugačiju težinu pojedinih oblasti spoljne i unutrašnje politike", prenosi Ukrinform.

Prva je, prema njegovim rečima, potreba za većom interakcijom između centralne vlade i lokala, posebno sada, tokom priprema za zimsku sezonu.

"Drugo, Ukrajina je već postigla značajne rezultate u odbrambenoj proizvodnji. I to treba jačati na svim nivoima, posebno kako bismo lakše privukli investicije partnera u našim strateškim delatnostima", rekao je predsednik Ukrajine.

Pojačati rad sa NATO

Treće, po njegovom mišljenju, neophodno je značajno pojačati rad sa NATO, a to, kako je rekao, zahteva posebnu interakciju.

"Na četvrtom mestu su pregovori o članstvu u EU, priprema relevantnih delova budućeg sporazuma o članstvu. Ovo je veoma jasan pravni i politički posao u isto vreme. Za to će biti lična odgovornost. I peto, potrebno je kombinovati sve što je Ukrajina postigla u odnosima sa partnerima – poverenje u Ukrajinu, snagu ukrajinskog duha, odnose sa partnerima  i zadatke sa kojima se naša država suočava u suprotstavljanju ruskoj propagandi, kao i u zaštiti ukrajinskog kulturnog nasleđa", rekao je Zelenski.

On je istakao da je sada vreme da se vladinim institucijama Ukrajine da nova snaga.

Danas je Vrhovna Rada primila zahteve za ostavku ministra strateške industrije Oleksandra Kamišina, ministra pravde Denisa Maljusika, ministra zaštite životne sredine i prirodnih resursa Ruslana Strilca, potpredsednika Vlade za evropske i evroatlantske integracije Olge Stefanišine i predsednika Fonda državne imovine Vitalija Kovala.

Pored toga, Zelenski je razrešio Rostislava Šurmu sa mesta zamenika šefa kabineta predsednika.

Ostavku podnosi i Kuleba

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba planira da podnese ostavku, a u kabinetu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog traži se zamena za njega, prenosi Ukrajinska pravda, pozivajući se na neimenovane sagovornike u timu Zelenskog.

Izvori navode da je najverovatniji kandidat prvi zamenik ministra spoljnih poslova Andrej Sibiga.

Takođe su dodali da bi moglo doći do novih otpuštanja u vladi, kao i da promene neće uticati na ukrajinskog premijera Denisa Šmihala koji će ostati na funkciji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa