Evropa

Pronađena tela milionera Majka Linča i njegove ćerke u olupini jahte koja je potonula kod Sicilije

Komentari

Autor: BBC

21/08/2024

-

15:57

Pronađena tela milionera Majka Linča i njegove ćerke u olupini jahte koja je potonula kod Sicilije
jahta Majka Linča - Copyright Tanjug/AP Photo/Salvatore Cavalli

veličina teksta

Aa Aa

Ronioci su pronašli poslednja dva nestala tela u olupini superjahte "Bajezijan", koja je potonula u ponedeljak rano ujutru kod obale Sicilije, potvrdio je za BBC šef sicilijanske Agencije za civilnu zaštitu.

Potvrđeno je da ona pripadaju britanskom milioneru i IT preduzetniku Majku Linču (59) i njegovoj ćerki Hani (18), piše britanski Telegraph.

Ovom listu je generalni direktor civilne zaštite Sicilije Salvo Koćina rekao da su pronađena još dva tela i da ih sada izvlače ronioci.

"U svoje ime i u ime mojih kolega, želim da izrazim najdublje saučešće porodicama žrtava u ovom teškom trenutku“, rekao je Koćina.

"La Repubblica" izveštava da su očevici videli kako spasilačke ekipe iznose dve vreće sa telima.

Ranije danas je saopšteno da su pronađena tela četiri od šest osoba nestalih nakon što je jahta potonula kod obale Palerma.

Petnaest ljudi, uključujući jednogodišnju bebu i njenu majku, spaseno je nakon brodoloma do kojeg je došlo.

Pretpostavlja se da je jaka pijavica dovela do potonuća jahte u blizini Palerma, oko pet sati ujutru.

Među nestalima su i predsednik bankarske kompanije "Morgan Stenli", Džonatan Blumer sa suprugom i Linčov advokat Kris Morvilo sa suprugom Nadom.

Ograničeno vreme za ronioce

Pošto je olupina na dubini većoj od 50 metara, ronioci koji rade u timovima mogu pod vodom da provedu samo 12 minuta.

Ograničeno vreme ronjenja je da bi ronioci izbegli dekompresijsku bolest - "bolest ronioca", što je stanje koje se javlja kada se gasovi rastvoreni u krvi, pretežno azot, oslobađaju u obliku mehurića zbog prebrzog izrona na površinu. 

Tanjug AP/Salvatore Cavalli

 

"Što duže ostanete, vaš uspon mora biti sporiji", rekao je urednik "Skuba" magazina, Sajmon Rodžerson. 

Ranije danas Obalska straža objavila je snimak kojim je utvrđeno da je jahta potonula za oko 60 sekundi.

Ko je Majk Linč - "britanski Bil Gejts"

Poznat po tome što je 1996. godine osnovao britansku tehnološku firmu "Autonomy" i još nekoliko uspešnih tehnoloških firmi, ovog biznismena neki su prozvali "britanskim Bilom Gejtsom".

Britanski tehnološki tajkun se obogatio prodajom svoje kompanije "Autonomy" američkom računarskom gigantu Hewlett-Packard (HP) 2011. za 11 milijardi dolara.

profimedia

 

Ali intenzivna pravna bitka nakon akvizicije visokog profila pratila je Linča više od decenije.

On je u junu u SAD oslobođen optužbi za višestruke optužbe za prevaru, za koju je zaprećena kazna od 20 godina zatvora.

Uspeh Linčovih kompanija

Rođen 16. juna 1965. godine, Linč je odrastao u Eseksu. Studirao je prirodne nauke na Univerzitetu u Kembridžu, gde je stekao doktorat iz matematičkog računarstva.

Godine 1991. Linč je pomogao u osnivanju kompanije "Cambridge Neurodynamics" – firme koja se specijalizovala za kompjutersku detekciju i prepoznavanje otisaka prstiju.

Njegova tehnološka firma "Autonomy" stvorena je pet godina kasnije, koristeći statističku metodu poznatu kao „Bajesova teorema“ u srži svog softvera.

Tanjug/AP/Michael Liedtke

 

Brzi rast i uspeh kompanije tokom kasnih 1990-ih i ranih 2000-ih doneli su Linču brojne nagrade i priznanja.

Linč je bio u upravnom odboru BBC-ja kao neizvršni direktor, a 2011. je imenovan u vladin savet za nauku i tehnologiju – savetujući tadašnjeg premijera Dejvida Kamerona o rizicima i mogućnostima razvoja veštačke inteligencije. Investirao je u stvaranje britanske kompanije za sajber bezbednost "Darktrace" 2013. godine. 

Linč, akcionar kompanije, bio je u njenom odboru do početka ove godine.

Sumnjiva prodaja

Kompanija "Autonomy" postala je uspešna zbog sposobnosti svog softvera da izvuče korisne informacije iz podataka kao što su telefonski pozivi, e-poruke i video pozivi.

Softver bi zatim koristio ove podatke za stvari poput predlaganja odgovora operateru kol centra ili za praćenje reči ili teme na TV kanalima.

Pre kupovine od HP-a 2011. godine, Autonomy je imao sedišta u San Francisku i Kembridžu.

Rekli su da je prikrio poslovanje firme sa gubitkom preprodajom hardvera, a takođe su ga optužili da je zastrašivao ili potplaćivao ljude koji su izrazili zabrinutost u vezi s tim.

Linč je početkom avgusta za BBC Radio 4 rekao da, iako je bio uveren u svoju nevinost tokom dugog suđenja, osećao je da je to mogao da dokaže na američkom sudu samo zbog svog bogatstva.

"Ne bi trebalo da imate sredstva da se zaštitite kao britanski državljanin. Razlog zbog kojeg sedim ovde, budimo iskreni, nije samo zato što sam bio nevin… već zato što sam imao dovoljno novca da me ne odnese proces koji je postavljen da vas zbriše", kazao je.

Dodao je da je nakon duge pravne sage želeo "da se vrati onome što voli da radi, a to je inovacija".

 

Komentari (0)

Evropa