Evropa

Drama na potonuloj jahti tajkuna Majka Linča: Nedavno je slavio "drugi život", a sada ga traže u moru zajedno sa ćerkom

Komentari

Autor: Euronews, BBC

19/08/2024

-

19:39

Drama na potonuloj jahti tajkuna Majka Linča: Nedavno je slavio "drugi život", a sada ga traže u moru zajedno sa ćerkom
Drama na potonuloj jahti tajkuna Majka Linča: Nedavno je slavio "drugi život", a sada ga traže u moru zajedno sa ćerkom - Copyright Tanjug/AP/Lucio Ganci

veličina teksta

Aa Aa

Jedna osoba je poginula, šest se vodi kao nestalo. a 15 je spaseno nakon što je u noći između nedelje i ponedeljka kod obale Sicilije potonula luksuzna jahta "Bajezojan" britanskog IT preduzetnika Majkla Linča (59), koji je takođe nestao zajedno sa ćerkom Hanom (18). Njegova supruga Anđela Bakarez je spasena.

Među spasenim putnicima bila je i jedna majka iz Velike Britanije koja je za italijanske medije opisala kako je držala svoju jednogodišnju devojčicu iznad površine mora kako bi je spasila od utapanja.

Šarlot Golunski, njen partner i ćerka bili su na brodu dužine 56 metara sa 10 članova posade i 12 putnika, koji je potonuo na manje od kilometra od obale Palerma, kada je tokom noći naišao na jaku oluju sa vodenim pijavicama iznad mora.

Šarlot je za italijanski list La Republika rekla da je njena porodica preživela jer su bili na palubi kada je jahta potonula. Ona je rekla da su ih probudili "grmljavina, munje i talasi zbog kojih je brod zaplesao“, a osećali su se kao da je "smak sveta“ pre nego što su upali u vodu.

Tanjug/AP/Lucio Ganci

 

"Na dve sekunde sam izgubila ćerku u moru, a zatim je brzo zagrlila usred besnih talasa", citirao je list izjavu majke.

Šarlot je rekla da je držala devojčicu svom snagom i da je ispružila nagore kako bi je spasila od davljenja.

"Sve je bilo mračno. U vodi nisam mogla da držim oči otvorene. Vrištala sam upomoć, ali sve što sam mogla da čujem oko sebe su vrisci drugih", dodala je ona.

Čamac za spasavanje se naduvao i ona je rekla da je 11 ljudi uspelo da se popne. Karsten Borner, kapetan obližnjeg čamca, rekao je da je njegova posada ukrcala preživele na čamac za spasavanje, uključujući troje koji su teško povređeni.

Opisujući trenutak kada je oluja pogodila, on je za italijansku novinsku agenciju Rai rekao da se superjahta prevrnula na bok i potonula za nekoliko minuta.

"Sve se dogodilo za veoma kratko vreme“, rekao je on.

Tanjug/AP/Lucio Ganci

 

Lokalni ribar Đuzepe rekao je Reutersu da je bio u motornom čamcu kada je video "prostirke i majice kako plutaju u moru".

Drugi svedok, Fabio Čefalu, kapetan ribarskog broda, kaže da se spremao da ide na pecanje kada je video bljeske munja, pa je ostao u luci.

"Oko 4:15 ujutru videli smo signalnu baklju na moru. Čekali smo da prođe ova pijavica. Posle 10 minuta izašli smo na more i videli smo jastuke i ostatke čamca, i sve što je bilo na palubi, na moru. Međutim, nismo videlji vidim ljude u moru", rekao je on, prenosi novinska agencija EVN.

Drugi ribar je opisao da je gledao sopstvenim očima kako jahta tone. Govoreći za list Giornale di Sicilia, svedok je rekao da je bio kod kuće kada je počela pijavica.

"Tada sam video čamac, imao je samo jedan jarbol, bio je veoma veliki", rekao je on.

Ubrzo nakon toga sišao je u zaliv Santa Nicoličijia u Portičelu, ribarskom selu u blizini Palerma gde se katastrofa odvijala, da bolje vidi šta se dešava.

"Čamac je još plutao, a onda je odjednom nestao. Svojim sam očima video kako tone", kazao je on.

Kako je nestali biznismen Majk Linč dobio "drugi život"

Nestali vlasnik jahte Majk Linč, suosnivač firme za poslovne softver "Autonomi", prodao je svoju kompaniju američkom tehnološkom gigantu "Hjulit-Pakard" 2011. za 11,7 milijardi dolara i našao se pred optužbama za zaveru i prevaru u SAD.

Linč je bio i finansijski partner kompanije "Darktrejs", britanske firme za sajber bezbednost koju je američka firma "Toma Bravo" u aprilu ove godine kupila za 5,32 milijarde dolara.

Tanjug/AP/Michael Liedtke

 

Tajkun se vratio u Veliku Britaniju tek u junu nakon što je proveo 13 meseci boreći se protiv američkog pravosudnog sistema, osporavajući optužbe, piše Euronews. Pretilo mu je do 25 godina zatvora da je proglašen krivim.

Optužbe su usledile nakon što je "HP" tvrdio da im je Linč naplatio pet milijardi dolara više i zatražio njegovo izručenje radi suđenja u SAD. Linč je proveo 12 godina boreći se protiv ekstradicije dok konačno nije bio primoran da odleti u SAD u maju 2023. da se suoči sa optužbama i čeka suđenje.

On je stavljen u kućni pritvor u San Francisku na 13 meseci do suđenja koje je trajalo 12 nedelja. Sa manje od 0,5 odsto federalnih krivičnih predmeta u SAD koji se završavaju oslobađajućom presudom, izgledi za Linča nisu delovali dobro.

Preduzetnik je uvek insistirao da nije kriv i tvrdio je da "HP" pokušava da ga okrivi zato što se kaju zbog kupovine. Drugim rečima, objasnio je, kompaniji je bilo žao koliko je platila, ali to je bio njihov izbor i, kako kaže, to nije bila ni zavera ni prevara.

Pravna borba trajala je više od decenije. Obuhvatala je dugotrajnu parnicu zbog prevare u Velikoj Britaniji koja se završila određivanjem odštete "HP-u", što je koštalo Linča više od 30 miliona dolara, ali je 6. juna 2024. oslobođen po svih 15 tačaka optužnice.

Dana 27. jula, Linč je dao ekskluzivni intervju časopisu Times, objašnjavajući svoju odbranu od optužbi, sudski spor i milione dokumenata koji su predstavljeni kao dokazi. Ispričao je kako je insistirao da svedoči kako bi pokazao da nije negativac, kakvim su tužioci želeli da ga predstave.

Odluka se pokazala ispravnom. Linčov glavni advokat, Brajan Heberlig, rekao je u svojoj završnoj reči: 

"Ovo je bio trenutak za tužioca da ga uhvati pravo za gušu sa najboljim dokazima koje je imao da pokaže da je Majk Linč kriv. Šta se dogodilo? Bili ste svedoci tome. Pregledao je hronologiju dokumenata, bez pronicljivih pitanja. Bio je potreban je eksponencijalni skok, koji nije opravdan dokazima, da bi se zaključilo da je Majk počinio prevaru", rekao je on.

Biznismen, koji ima dvoje dece mogao je kao slobodan čovek da se vrati u domovinu. U istom intervjuu, novinar Deni Fortson iz Times-a, koji je pratio proces od početka, napisao je da je imao osećaj da Linč "izlazi iz nečega sličnog iskustvu na ivici smrti“.

"Ja sam se tako ponašao prema tome. To je bizarno, ali sada imam drugi život. Pitanje je šta želim da radim sa njim?“, rekao je Linč.

Komentari (0)

Evropa