Evropa

"Master plan" Starmera i Meloni: Tihi povratak Britanije u Europol kako bi se stalo na put ilegalnim migracijama

Komentari

Autor: Telegraph

14/08/2024

-

09:00

"Master plan" Starmera i Meloni: Tihi povratak Britanije u Europol kako bi se stalo na put ilegalnim migracijama
Tanjug/AP/Carl Court - Copyright Tanjug/AP/Carl Court

veličina teksta

Aa Aa

Ser Kir Starmer i Đorđa Meloni planiraju da se policijske snage EU fokusiraju na borbu protiv ilegalne migracije, otkriva The Telegraph.

Službenici Europola trenutno rade na svemu, od terorizma do trgovine drogom, ali lideri Britanije i Italije žele da agencija daje prioritet krijumčarima ljudi.

Đorđa Meloni, italijanska premijerka, predložila je ili veliku reorganizaciju Europola kako bi se fokusirala na ilegalnu migraciju ili da mu se da posebna misija po tom pitanju.

Pretpostavlja se da je Starmer izrazio podršku tom predlogu kada se par sastao prošlog meseca i izneo ideju da policijske snage iz Ujedinjenog Kraljevstva i Europola sprovode zajedničke operacije.

U Britaniju će stizati sve više migranata

Plan nudi naznaku šta Vlada Britanije planira da uradi u vezi sa imigracijom posle nereda širom zemlje.

U nedelju je 703 migranata prešlo Kanal – najveći broj u bilo kom danu otkako je Starmer, 5. jula, ušao u Dauning strit broj 10.

Tanjug/AP/James Speakman/PA

 

Portparol premijera je insistirao da nema veze između cifara i vladinog otkazivanja šeme deportacije iz Ruande. Ali su priznali da bi javnost trebalo da se pripremi za "povećanje" broja ljudi koji ovog leta stižu malim čamcima.

Dauning strit je rekao da Ser Kir ne planira da održi govor o imigraciji i upozorio je da se ne mešaju legitimne zabrinutosti oko imigracije i čina nereda.

Portparol je rekao: 

"Premijer je govorio prošle nedelje kako bi se složio da postoji legitimna zabrinutost u vezi sa imigracijom, i zato preduzimamo mere da se pozabavimo bandama odgovornim za to".

"Ali opet, zaista je važno ne mešati ova pitanja i obezbediti legitimitet ljudima kada nema apsolutno nikakvog izgovora ili sveta gde bi se to moglo opisati kao legitimni protest".

Sunakovo "nasleđe"

Tom Tugenhat, bivši ministar bezbednosti koji se kandiduje za vođstvo Torijevaca, pozvao je na nacionalni razgovor o uzrocima nereda.

On kaže da političari i vlast ne smeju više da "zamagljuju identitete i motive počinilaca" ekstremnog nasilja.

Meloni je uspostavila bliske radne odnose sa Rišijem Sunakom, prethodnikom Starmera. Kao premijeri, Sunak i Meloni pokušali su da proguraju potrebu za oštrijim, zajedničkim stavom o migracijama među evropskim liderima.

Tanjug/AP

 

Starmer i Ivet Kuper, ministarka unutrašnjih poslova, posetili su Europol, sa sedištem u Hagu, prošlog septembra radi razgovora o borbi protiv bandi koje stoje iza krijumčarenja ljudi. Britanija više nije članica agencije, pošto je napustila EU, ali radi u partnerstvu sa njom.

Kuper je već najavila povećanje broja službenika britanske Nacionalne agencije za kriminal za 50 odsto, a oni će biti prebačeni na radne zadatke u Europol. Ona je takođe razgovarala sa Ketrin De Bole, izvršnom direktorkom Europola, ubrzo nakon ulaska u Ministarstvo unutrašnjih poslova, u znak značaja koji se pridaje radu sa Europolom.

Starmer nastoji da "resetuje" širi odnos Velike Britanije sa EU, a za svaki sporazum o novom mandatu Europola verovatno će biti potrebna podrška većine zemalja članica EU.

Europol, koji ima više od 1.400 zaposlenih, ne može samostalno da inicira istrage, već podržava one koje su pokrenule zemlje članice EU. Takođe ne može da hapsi građane EU.

Otkako je Britanija napustila EU, vodila se debata o tome kojoj količini podataka Europola bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo da ima pristup.

"Dugo su uspevali da se izvuku"

Portparol ministra unutrašnjih poslova rekao je: 

"Kriminalne bande potkopavaju našu bezbednost granica i ugrožavaju živote, kao što smo ove nedelje ponovo tragično videli na Kanalu".

"Omogućeno je da čitava kriminalna industrija zavlada i duž naše granice i kroz sofisticirane kriminalne mreže širom Evrope i šire. Užasno je što su tako dugo uspevali da se izvuku".

"Odlučni smo da pokrenemo velike nove operacije u vezi sa bandama, čamcima i novcem".

Tanjug/AP/Carl Court

 

Portparol je dodao: 

"Naša komanda za graničnu bezbednost će koordinisati napore u našim obaveštajnim agencijama, imigraciji i provođenju, kao i u graničnim snagama, policiji i Nacionalnoj agenciji za borbu protiv kriminala, u cilju jačanja naše granične bezbednosti, sa novim ovlašćenjima i već pojačavamo naš rad sa Europolom tako što se planiraju nove operacije širom kontinenta".

"Konzervativna vlada nikada nije uspela da ima sveobuhvatan plan za progon bandi i oni su se predugo izvlačili. To se sada menja".

Izvor iz italijanske vlade je za The Telegraph rekao da se razgovor "odvijao o načinima za dalje povećanje efikasnosti Europola u borbi protiv trgovine ljudima“, uključujući "jačanje saradnje sa trećim zemljama", kao što je Velika Britanija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa