Evropa

Kralj Čarls se oglasio povodom nereda: Govorio o reakciji policije i pozdravio ponašanje lokalnih zajednica

Komentari

Autor: Tanjug

09/08/2024

-

22:24

Kralj Čarls se oglasio povodom nereda: Govorio o reakciji policije i pozdravio ponašanje lokalnih zajednica
Tanjug/AP/Hollie Adams - Copyright Tanjug/AP/Hollie Adams

veličina teksta

Aa Aa

Britanski kralj Čarls zahvalio je danas pripadnicima policije i bezbednosnih agencija zbog načina na koji su odgovorili na nerede širom zemlje proteklih nedelja.

''Njegovo visočanstvo se nada da će vrednosti uzajamnog razumevanja i poštovanja nastaviti da ujedinjuju i osnažuju naciju'', saopštio je kraljev portparol, a prenosi Rojters.

Čarls je, kako se navodi, posebno pozdravio način na koji su se lokalne zajednice oduprle neredima.

Rasistički napadi i nemiri većinom su usmereni protiv muslimana i izbeglica, izgrednici su napadali hotele u kojima borave tražioci azila i lomili su na njima vrata, a džamije su gađane kamenjem jer se po internetu širila lažna informacija da je napadač koji 29. jula u Sautportu na severozapadu Engleske usmrtio tri devojčice musliman koji je tražio azil.

Prema rečima britanskog premijera oni koji su učestvovali u neredima mogli bi brzo da se nađu pred sudom iako je već izrečen "značajan broj kazni".

"To je veoma važan deo poruke svima koji razmišljaju o uključivanju u dalji haos", poručio je premijer Starmer.

Više od 480 ljudi je do sada uhapšeno zbog učešća u napadima na muslimanske, imigracione i druge objekte, kao i na policiju i prolaznike, a među gotovo 150 optuženih našao se i jedan 13-godišnjak.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa