Evropa

Vatrena stihija okovala Atinu: Strah od rasplamsavanja požara, ali i nepovratno uništenog zemljišta

Komentari

Autor: Kathimerini, Tanjug

13/08/2024

-

12:04

Vatrena stihija okovala Atinu: Strah od rasplamsavanja požara, ali i nepovratno uništenog zemljišta
Vatrena stihija okovala Atinu: Strah od rasplamsavanja požara, ali i nepovratno uništenog zemljišta - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Atika je i dalje suočena sa vatrenom noćnom morom zbog požara koji besni od nedelje, a premda je vetar danas slabiji nego juče, u predgrađima Atine rasuto je mnogo aktivnih žarišta. Požar je odneo i prvu žrtvu nakon što je telo osobe, za koju se veruje da je žena, pronađeno u jednoj radnji na severu Atine, saopšteno je iz vatrogasne službe za BBC.

Hiljade ljudi takođe je juče evakuisano nakon što su vatrogasci upozorili da su zbog požara ugrožene kuće, preduzeća i škole.

Portparol vatrogasne službe pukovnik Vasilios Vatrakojanis naveo je juče u saopštenju da vremenski uslovi otežavaju rad u gašenju vatre. On je dodao da će upozorenja na opasnost od požara trajati cele nedelje.

Tanjug/AP

 

Više od 700 vatrogasaca, 199 vatrogasnih vozila i 35 kanadera učestvuje u gašenju požara koji je prvi put izbio u nedelju popodne na Atici oko 35 kilometara severno od Atine. Međutim, požar se rasplamsao na čak više od 40 različitih lokacija.

Grčka nacionalna opservatorija saopštila je da su satelitski snimci pokazali da je do podneva požar već zahvatio oko 100.000 hektara zemlje.

Tanjug/AP

 

Grčki premijer Kirjakos Micotakis će u 18 časova po lokalnom vremenu predsedavati sastankom na kojem će učestvovati članovi vlade u Ministarstvu za klimatske krize i civilnu zaštitu.

Požar kao "nadgrobni spomenik" za mnoge delove Atike

Područja na jugoistočnoj i istočnoj strani planine Pendeli koja su više puta gorela u poslednjih 30 godina, u opasnosti su od dezertifikacije. Naselja Nea Makri, Maratonas, Drafi, Pendeli i Dioni su u velikoj meri pogođena stalnim požarima.

"U pitanju su mesta koja su se u poslednjih 15 godina prirodno obnavljala, odnosno bila su na granici gde šuma može da opstane i da se ponovo obnovi. U drugima se desilo veštačko pošumljavanje, što je težak, dugotrajan i skup proces. Sada je u roku od 20 sati sve uništeno, rekao je za "Kathimerini" šumar Nikos Georgijadis, predsednik WWF Grčka.

Tanjug/AP

 

Podaci o požarima koji su izbili na Atici u poslednjih 30 godina pokazuju da je istočni deo iznova i iznova goreo - 2007. i 2009, zatim 2016, pa ponovo 2018. i 2021, zbog čega suočavanje sa požarima na Atici u određenim oblastima izgleda kao Sizifov posao, odnosno kao unapred izgubljena bitka.

Tanjug/AP

 

Kada je aktuelna stihija u pitanju, Georgijadis kaže da su uslovi bili ekstremni i da se vatra brzo kretala, prešavši 35 kilometara za samo nekoliko sati. Međutim, kako kaže, "kada pošumljavate neko područje morate biti u mogućnosti da ga i zaštitite. To je mnogo novca i potrebno je mnogo truda i ljudi, a sve može biti uništeno u roku od 10 sati", objasnio je on.

"Ova vatra je nadgrobni spomenik za mnoge delove istočne Atike. Kada neko mesto toliko često gori, zemlja propada, a priroda gubi svoju snagu i ne može da podrži novu vegetaciju", naglašava Georgijadis.

Tanjug/AP

 

Šumar Jorgos Karecos pripisao je veličinu katastrofe dugogodišnjem neupravljanju šumama Atike.

"Prirodna regeneracija se ne može ostaviti bez upravljanja. Na primer, na jednom jutru ne bi trebalo da ostavimo više od 15 stabala od malih izdanaka koje će da rastu posle požara. U suprotnom, šuma koja raste biće veoma gusta i podložna daljim požarima", objasnio je on u razgovoru za "Kathimerini".

Tanjug/AP

 

Karecos je dodao da niko ni ne posećuje šume kako bi se požari prevenirali. Međutim, dodaje i da šumarska služba koja bi to trebalo da radi "nema dovoljno zaposlenih" i da se oni koji su ostali "bave tehničkim poslovima", umesto samim šumama.

Sada se, kaže, promenila i topografija vegetacije na Atici.

"Nema obradivog zemljišta. Vinova loza, na primer, nije zapaljiva i može da se koristi da zaustavlja vatru. Ali sada su svuda samo borovi"

Sve oči uprte u prognozu

Prema najnovijim informacijama, većina žarišta je stavljena pod kontrolu uprkos velikoj materijalnoj šteti koju je požar naneo predgrađima Atine. Ipak, grčke vlasti strahuju od novog rasplasmavanja zbog čega se pomno prati vremenska prognoza.

Tanjug/AP

 

U međuvremenu, evropske zemlje najavile su pomoć Grčkoj.

Srbija je poslala Grčkoj jedan helikopter, a Italija dva aviona, rekao je pukovnik Vatrakojanis.

Španija, Češka i Rumunija šalju dodatna vozila i osoblje.

Susedna Turska se takođe sprema da pošalje dva aviona i helikopter, rekao je turski ministar spoljnih poslova Oncu Kečeli.

Tanjug/AP

 

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen napisala je na Iksu da će EU "biti uz Grčku dok se bori sa razornim požarima".

Prema tvrdnjama stručnjaka, Grčka je doživela najtopliji jun i jul u istoriji.

 

Komentari (0)

Evropa