Evropa

"Pomirenje" Turske i Instagrama uz određene obostrane ustupke: Platforma ponovo dostupna korisnicima

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2024

-

23:23

"Pomirenje" Turske i Instagrama uz određene obostrane ustupke: Platforma ponovo dostupna korisnicima
"Pomirenje" Turske i Instagrama uz određene obostrane ustupke: Platforma ponovo dostupna korisnicima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Turska je danas vratila pristup platformi Instagram nakon što je kompanija pristala da sarađuje sa vlastima kada je u pitanju uklanjanje objava ako sadrže elemente određenih zločina ili ''propagande terorizma'', rekao je ministar saobraćaja i infrastrukture Abdulkadir Uraloglu na mreži X.

''Kao rezultat naših pregovora sa zvaničnicima Instagrama, ukinućemo blokadu pristupa nakon što su obećali da će raditi zajedno na ispunjavanju naših zahteva u vezi sa kataloškim zločinima i cenzurom nametnutom korisnicima“, objavio je on.

Kataloški zločini u turskom zakonu obuhvataju dela kao što su ubistvo, seksualni napad, trgovina drogom, zlostavljanje i mučenje, prenosi Rojters.

Uraloglu je rekao da je matična kompanija Instagrama, Meta, pristala da poštuje turske zakone i obezbedi efikasno uklanjanje objava ako sadrže elemente određenih zločina ili ''propagande terorizma“.

Turska je blokirala pristup platformi društvenih medija 2. avgusta zbog nepoštovanja ''zakona i pravila“ zemlje i javnog mišljenja, a jedan visoki turski zvaničnik optužio je Instagram da blokira objave saučešća zbog ubistva Ismaila Hanija, vođe palestinske militantne grupe Hamas.

Devetodnevna zabrana izazvala je proteste korisnika i malih preduzeća koji do kupaca dolaze preko ove platforme.

Turska se nalazi na petom mestu u svetu po korišćenju Instagrama, sa više od 57 miliona korisnika, posle Indije, Sjedinjenih Država, Brazila i Indonezije, prema podacima platforme Statista.

''Metrika uživo pokazuje da se Instagram obnavlja kod glavnih turskih internet provajdera nakon nacionalnog ograničenja koje traje devet dana. Ovo je najduža zabrana velike platforme društvenih medija u ovoj zemlji u poslednjih nekoliko godina“, saopštilo je nadzorno telo za internet Netbloks.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa