Evropa

Rođeni u Argentini, živeli u Sloveniji: Kako su deca ruskih špijuna u avionu za Moskvu saznala da su zapravo Rusi

Komentari

Autor: The Guardian

08/08/2024

-

12:48

Rođeni u Argentini, živeli u Sloveniji: Kako su deca ruskih špijuna u avionu za Moskvu saznala da su zapravo Rusi
Rođeni u Argentini, živeli u Sloveniji: Kako su deca ruskih špijuna u avionu za Moskvu saznala da su zapravo Rusi - Copyright Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Avion ruske vlade koji je u četvrtak sleteo u Moskvu iz Ankare dovezao je niz špijuna, ubica i kriminalaca, što je jedna polovina najveće razmene zarobljenika od Hladnog rata. Ali među prvima koji su sišli stepenicama do asfalta, gde je predsednik Vladimir Putin čekao da pozdravi povratnike, bilo je dvoje dece, razrogačenih očiju i zbunjeni, piše engleski "Guardian".

Sofija, 11, i Danijel, 8, rođeni su u Argentini. Kasnije su se preselili sa svojim roditeljima, Marijom Majer i Ludvigom Gišom, u Sloveniju, gde je Majer vodila onlajn umetničku galeriju, a Giš osnovao IT kompaniju.

Majer je prijateljima rekla da je porodica napustila svoju domovinu Argentinu kako bi izbegla ulične zločine. Porodica je kod kuće govorila španski; deca su išla u međunarodnu školu u Ljubljani, gde su učila na engleskom jeziku.

Sada su se Sofija i Danijel našli na crvenom tepihu na moskovskom aerodromu Vnukovo uz vojnu počasnu gardu koja je stajala u špaliru sa obe strane i licem u lice sa Putinom. Ruski predsednik je Sofiji uručio buket cveća. "Buenas noćes", rekao je detetu sa osmehom.

Kasnije je Putinov portparol Dmitrij Peskov objasnio da su roditelji tek u avionu iz Ankare za Moskvu prvi put rekli svojoj deci da uopšte nisu Argentinci. Marija i Ludvig su bili pseudonimi, jer su njihova prava imena Ana Dulceva i Artem Dulcev i bili su skriveni "ilegalci" iz ruske obaveštajne agencije SVR.

Komšije nisu verovali da su supružnici zapravo špijuni

Par je uhapšen u decembru 2022. godine, kada je policija sa oružjem upala u porodičnu kuću u mirnom predgrađu Ljubljane nakon dojave savezničke obaveštajne službe. Nakon hapšenja njihovih roditelja, Sofija i Danijel su odvedeni u hraniteljsku porodicu i nisu se ponovo našli sa njima do razmene u četvrtak.

Kada je "Guardian" prošle godine posetio Sloveniju da izveštava o slučaju, niko od porodičnih prijatelja nije verovao da je ljubazan, običan par sa dvoje dece zaista mogao da krije tako dramatičnu tajnu.

Komšija je tvrdio da su sve to izmislili lažljivi novinari; prijatelj je rekao da je Majer, koju je Putin zagrlio kad je izašla iz aviona u četvrtak, bila "sivi miš" i očigledno nije bila špijun.

Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Otkriće istine tokom tročasovnog leta za Moskvu mora da je bilo ozbiljno, jer Sofija i Danijel nisu govorili ni reč ruskog i nisu znali ništa o zemlji. Sada su doleteli tamo da žive, možda zauvek.

Nakon što su ušli na terminal aerodroma, pitali su roditelje ko je čovek koji im je delio cveće na pisti. "Nisu znali ni ko je Putin", rekao je Peskov.

Ilegalci su najcenjeniji ruski špijuni, godinama obučavani da se ponašaju prema jeziku i manirima stranaca, a zatim poslani u inostranstvo na misije koje mogu da traju decenijama. Svako špijuniranje uključuje prevaru, ali biti ilegalac uključuje prevaru na posebno visceralan i intiman način, pri čemu se od operativaca zahteva da godinama lažu sve oko sebe, uključujući i svoju decu.

Rusija se posebno ponosi svojim ilegalcima

Nedavno su ilegalci postali ključni deo propagande Putinovog režima, sa hagiografskim televizijskim dokumentarcima, pažljivo uređenim knjigama koje prenose njihove patriotske podvige, pa čak i statuama nekim od najpoznatijih ilegalaca koji se pojavljuju u raznim ruskim gradovima. Ovo mitsko stvaralaštvo prigušilo je traumu svojstvenu delu, prikazujući ga kao slavnu žrtvu za dobrobit otadžbine.

Peskov je objasnio potresnu vest koju su Dulcevi preneli svojoj deci u avionu kao neizbežan deo ilegalaca, "prinoseći takve žrtve zarad svog rada i posvećenosti njihovoj službi".

Dulcevi su samo poslednji u dugom nizu sovjetskih i ruskih ilegalaca u vekovnoj istoriji programa koji prolaze kroz neuredan i bolan proces otkrivanja svojoj deci da je celo njihovo odrastanje bila laž.

U slučaju Tima i Aleksa Folija rođenih u Kanadi, prvi put su saznali da su njihovi roditelji, Don i En, u stvari Andrej i Elena iz Sibira kada je FBI pokucao u njihovu kuću u Kembridžu, u Masačusetsu, na Timov 20. rođendan 2010. godine.

Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Tek kada je stigao u Moskvu i kada su mu pokazane stare fotografije njegovih roditelja u uniformama KGB-a, to je konačno leglo, rekao je Aleks za "Guardian" 2016. godine.

Braći su oduzeli kanadsko državljanstvo i dali su im ruske pasoše i nova prezimena.

"Što se tiče porodice i održavanja cele ove stvari na okupu, zaista ne ide dobro kada izaberete ovakav put", rekao je Tim.

Glavno pitanje za sve ilegalce koji imaju decu bilo je kada, ako ikada, treba da otkriju istinu. Učiniti to u inostranstvu bio je ogroman operativni rizik. Šta ako su deca nešto rekla prijateljima ili nastavnicima? Mnogi ilegalci, poput Dulcevovih, otkrivali su svoj identitet svojoj deci tek kada su se već vraćali kući na kraju svojih misija.

U arhivi dokumenata KGB-a prokrijumčarenih iz Rusije opisan je slučaj ilegalnog para koji je bio čist kada je već bio u vozu iz Istočnog Berlina za Moskvu, na kraju dugog zadatka na zapadu.

"Dečak je počeo da plače i legao je na krevet, ponavljajući isto: da želi da ide kući i da neće nigde drugde", zabeleženo je u dosijeu.

Patriotizam iznad svega kao ideja vodilja ilegalaca

U retkom iskrenom priznanju, Vladimir Krjučkov, koji je 1974. imenovan za šefa Uprave spoljne obaveštajne službe KGB-a, priznao je da je život ilegalca često dovodio do "tužnih porodičnih situacija... a ponekad i do nepomirljive mržnje".

Sofija i Danijel su možda dovoljno mladi da mogu da se prilagode novom životu u Rusiji, ali to neće biti lako prilagođavanje i teško da će ikada više videti nekog od svojih prijatelja iz Ljubljane.

Međutim, njihova porodična situacija se u Moskvi već žigoše kao nešto čime se treba ponositi – dokaz koliko će ruski operativci ići u ime patriotizma.

"Tako sam zahvalna našoj zemlji i tako zahvalna Vladimiru Vladimiroviču", rekla je Dulceva, dok se cela porodica pojavila na ruskoj televiziji u ponedeljak, šetajući prostorom sedišta SVR u predgrađu Moskve.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa