Evropa

"Jadran postaje tropski topao": More sa italijanske strane u julu dostiglo rekordnu temperaturu od 30 stepeni

Komentari

Autor: Tanjug

05/08/2024

-

09:18

"Jadran postaje tropski topao": More sa italijanske strane u julu dostiglo rekordnu temperaturu od 30 stepeni
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jadransko more, sa italijanske strane, ove godine u julu dostiglo je rekordnu temperaturu od 30 stepeni, a u nekim delovima čak i više, što je dovelo do nestanka pojedinih vrsta riba, ali i cvetanja mora.

Prema pisanju Guardian-a, toplota mora i slabe struje doprinele su rasprostranjenoj proliferaciji, posebno u severnim i centralnim oblastima Jadrana, mucilagina, ili sluzi, guste, sluzave belo-žute supstance formirane od raznih mikroalgi koja se akumulira na morskom dnu.

Ta sluz je relativno jedinstvena za Jadran na italijanskoj strani i ima tendenciju da se nakuplja više kada more ne prima dovoljno hranljivih materija iz reke Po, koja se na severu uliva u Jadran.

Poslednji put se ova supstanca tako značajno pojavila 1989. godine, posebno u vodama priobalnih gradova u regionu Emilija-Romanja, što je izazvalo odlazak turista.

Ta sluz veoma je opasna za ribolov, jer pravi probleme na motoru čamca, blokira ribarske mreže.

Dok većina vrsta riba može da pobegne od sluzi, ona može da uguši školjke, koje su takođe ugrožene, kao i plave rakove koji uspevaju u toplijem Jadranu, posebno u severnim delovima. Italijanski ribari kažu da se tako nešto nikada nije dešavalo.

Italijanski ribari kažu da se tako nešto nikada nije dešavalo.

"Govorimo o 30 stepeni čak i na otvorenom moru. Jadran postaje tropski. Počinjemo da viđamo vrste riba koje ranije nisu bile ovde, kao što je sabljarka, dok su razne vrste bele ribe, poput romba, skoro izumrle. Nema sumnje da se klimatske promene dešavaju", rekao je jedan od ribara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa