Evropa

Lukašenko pomilovao nemačkog državljanina Rika Krigera osuđenog na smrt

Komentari

Autor: Tanjug

30/07/2024

-

22:17

Lukašenko pomilovao nemačkog državljanina Rika Krigera osuđenog na smrt
Tanjug/AP/Aalexander Zemlianichenko - Copyright Tanjug/AP/Aalexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko odlučio je da pomiluje nemačkog državljanina Rika Krigera koji je proglašen krivim po šest članova Krivičnog zakonika i osuđen na smrtnu kaznu zbog optužbi za terorizam, rečeno je danas iz Lukašenkove pres-službe za agenciju Belta.

Kako je ranije saopšteno, Kriger se obratio predsedniku Belorusije sa molbom za pomilovanje. Ističe se da je Lukašenko, uzimajući u obzir sve okolnosti, doneo odluku o pomilovanju Krigera.

Prethodno je agencija javila da je Lukašenko saopštio da će on, kao predsednik, doneti konačnu odluku u tom slučaju nakon što se konsultuje sa ljudima upoznatim sa situacijom.

U intervjuu za državnu televiziju Belorusija-1 objavljenom prošle nedelje, Kriger je rekao da je dobio zadatak od ukrajinske bezbednosne službe SBU da fotografiše vojna mesta u Belorusiji prošlog oktobra i da mu je rečeno da postavi eksploziv na prugu jugoistočno od Minska.

Došlo je do eksplozije u kojoj niko nije povređen. Rojters navodi da nije poznato da li je Kriger govorio pod prinudom. Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke potvrdilo je ranije ovog meseca da je nemački državljanin osuđen na smrt u Belorusiji, jedinoj evropskoj zemlji u kojoj se i dalje primenjuje smrtna kazna.

Komentari (0)

Evropa