Evropa

Evropska narodna partija će imati najviše predsednika odbora u Evropskom parlamentu

Komentari

Autor: Tanjug

23/07/2024

-

14:39

Evropska narodna partija će imati najviše predsednika odbora u Evropskom parlamentu
Evropska narodna partija će imati najviše predsednika odbora u Evropskom parlamentu - Copyright Tanjug AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Evropska narodna partija (EPP), najveća politička grupacija u Evropskom parlamentu (EP), imaće najveći broj predsednika stalnih odbora Evropskog parlamenta, dok na toj funkciji neće biti nijedan poslanik Patriota za Evropu mađarskog premijera Viktora Orbana, iako je reč o trećoj po veličini političkoj grupaciji u Evropskom parlamentu.

To pokazuju rezultati glasanja za predsednike i potpredsednike svih 20 stalnih odbora EP i četiri pododbora, koji su danas održani tokom njihovih konstitutivnih sastanaka.

Mandati predsednika i potpredsednika odbora traju dve i po godine, a nakon što su se tri političke grupacije u EP dogovorile o upotrebi "sanitarnog kordona" protiv Patriota za Evropu kada su u pitanju odbori, Patriote nisu dobile nijednog predsednika odbora, a za sada i nijednog potpredsednika odbora, mada će nekoliko potpredsednika biti naknadno izabrano.

Tako će poslanici EPP biti na čelu sedam odbora EP, dok će poslanici Progresivne alijanse socijalista i demokrata, kao druge po veličini grupacije u EP, predsedavati u pet odbora, a Evropski konzervativci i reformisti (ECR) italijanske premijerke Đorđe Meloni imaće predsednike tri odbora.

Liberali okupljeni u grupaciji Obnovimo Evropu, kao i Zeleni, imaće po dva predsednika odbora, a Levica jednog.

Iz EPP su za predsednike odbora izabrani Dejvid Mekalister iz Nemačke, koji će biti na čelu Odbora za spoljne poslove, dok će potpredsednici tog odbora biti poslanici socijalista i demokrata, Obnovimo Evropu, Evropskih konzervativaca i reformista i EPP.

Španac Havijer Sarsalehos iz EPP izabran je za predsednika Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarašnje poslove (LIBE), a za potpredsednike LIBE izabrano je po dvoje poslanika socijalista i demokrata i po jedan iz ECR i Levice.

Poslanica EPP iz Grčke Elisavet Vozemberg Vrionidi došla je na čelo Odbora za transport i turizam, a njen kolega iz EPP Boris Budka iz Poljske na čelo Odbora za industriju, istraživanje i energetiku.

Odbor za ustavna pitanja predvodiće Nemac Sven Zimon iz EPP, Odbor za budžetsku kontrolu njegov kolega iz Nemačke i EPP Niklas Herbst, a EPP je dobio i Odbor za ribarstvo, na čijem će čelu biti španska poslanica Karmen Krespo Dijas.

Iz redova socijalista i demokrata na mesto predsedavajućeg Odborom za međunarodnu trgovinu (INTA) dolazi Bernd Lange iz Nemačke, Odborom za ekonomsku i monetarnu politiku predsedavaće Oror Laluk iz Francuske, Odborom za životnu sredinu, javno zdravlje i bezbednost hrane Antonio Dekaro iz Italije, Odborom za regionalni razvoj Adrian Dragoš Benea iz Rumunije, a Odborom za ženska prava i ravnopravnost polova Lina Galves iz Španije.

Evropski konzervativci i reformisti (ECR) dobili su mesto predsednika Odbora za budžet, koji će predvoditi Johan Van Overvelt iz Belgije.

Iz ove grupacije dolazi i predsednica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Veronika Vrecionova iz Češke i predsednik Odbora za predstavke Bogdan Žonca iz Poljske.

Odborom za kulturu i obrazovanje predsedavaće poslanica Zelenih Nela Ril iz Nemačke, a Zeleni će imati i mesto predsednika Odbora za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača, koji će, takođe, voditi Nemica Ana Kavacini.

Liberalima okupljenim u grupaciji Obnovimo Evropu pripalo je mesto predsednika Odbora za Razvoj, koji će predvoditi Beri Endruz iz Irske, kao i mesto predsednika Odbora za pravne poslove, na čijem će čelu biti Ilhan Kjučjuk iz Bugarske.

Poslanica Levice iz Finske Li Anderson biće predsednica Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja. Odbori EP bave se zakonskim predlozima, imenuju pregovaračke timove za vođenje razgovora sa ministrima EU, usvajaju izveštaje, organizuju saslušanja i vrše kontrolu drugih tela i institucija EU.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa