Evropa

Mekalister ponovo izabran za predsednika Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove

Komentari

Autor: Tanjug

23/07/2024

-

10:44

Mekalister ponovo izabran za predsednika Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove
Mekalister ponovo izabran za predsednika Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Poslanik Evropskog parlamenta (EP) Dejvid Mekalister ponovo je danas izabran za predsednika Odbora EP za spoljne poslove (AFET).

Mekalister je kao jedini kandidat za tu funkciju izabran aklamacijom, a nakon završetka glasanja, istakao je da poslanici započinju mandat u vreme rastućih geopolitičkih tenzija i poručio da će, tokom svog rada u novom sazivu EP, nastaviti da stavljaju akcenat na neposredno susedstvo EU i partnere na Zapadnom Balkanu. 

"Moramo da održavamo jake transatlantske odnose bez obzira na to ko će boraviti u Beloj kući posle januara. Moramo da obuzdamo agresivnu Rusiju i dodatno povećamo humanitarnu, ekonomsku, finansijsku i vojnu podršku Ukrajini na njenom putu ka miru i članstvu u EU i NATO. Istovremeno, nastavićemo da stavljamo naglasak na naše neposredno susedstvo i naše partnere na Zapadnom Balkanu", rekao je Mekalister.

Mekalister, nemački političar i bivši izvestilac EP za Srbiju, obavlja funkciju predsednika AFET-a od 2017. godine. 

On je član nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU), koja je deo Evropske narodne partije (EPP), najveće političke grupacije u EP. 

Za potpredsednike Odbora za spoljne poslove izabrani su Hana Jalul iz grupacije socijalista i demokrata, Urmas Paet iz Obnovimo Evropu, Alberiko Gambino iz Evropskih konzervativaca i reformista i Joan Rareš Bogdan iz EPP.

Bogdanu je protivkandidat za funkciju potpredsednika odbora bila Kinga Gal iz grupacije Patriote za Evropu, ali je Bogdan izabran nakon što je dobio 34 glasa, dok je Gal dobila 20 glasova poslanika odbora. 

Odbor za spoljne poslove nadležan je za zajedničku spoljnu, bezbednosnu i odbrambenu politiku EU, kao i za odnose sa drugim evropskim i međunarodnim institucijama, jačanje odnosa sa trećim zemljama, pristupanje novih država članica EU i pitanja ljudskih prava. Ovaj odbor u novom sazivu EP imaće 79 članova.
 

Komentari (0)

Evropa