Evropa

Viček: Učiniću sve da se pokrene proces proširenja EU na Srbiju

Komentari

Autor: Tanjug

18/07/2024

-

19:55

Viček: Učiniću sve da se pokrene proces proširenja EU na Srbiju
Viček: Učiniću sve da se pokrene proces proširenja EU na Srbiju - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Poslanica Evropskog parlamenta (EP) sa liste vladajuće mađarske partije Fides iz stranke Savez vojvođanskih Mađara Anamarija Viček izjavila je danas da će tokom svog mandata učiniti sve što može kako bi se pokrenuo proces proširenja EU na Srbiju i izrazila nadu da će njena poslanička grupacija u EP Patriote za Evropu podržati proces proširenja.

"Mi se iskreno nadamo tome da će poslanička grupa Patriota podržati proces proširenja jer su sve te države u prethodnim periodima iskazale otvorenost za proširenjem", rekla je Viček za Tanjug.

Ona je dodala da je Ursula fon der Lajen, koja je danas izabrana za novi mandat na čelu Evropske komisije, tokom svog govora u EP rekla da je otvorena za proširenje EU i da je, pored Zapadnog Balkana, govorila o proširenju EU na Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju, ali da među nabrojenim državama nije pomenula Srbiju.

"Ali naravno ona je za nas na prvom mestu", rekla je Viček i dodala da će učiniti sve što može "da bi se proširenje EU i ulazak Srbije (u EU) konačno malo pokrenulo".

"Da se i naš glas čuje"

Govoreći o radu EP od septembra, ona je rekla da će EP imati "veliki dijapazon mogućnosti", gde će poslanička grupa Fidesa, odnosno Patriota za Evropu, zastupati 20 miliona ljudi koji su glasali za tu grupaciju i poručila da smatra "treba iskoristiti svaku priliku da se i naš glas čuje".

Istakla je i da će biti član odbora za saobraćaj u EP, nakon Andora Delija, kao i odbora za kulturu i obrazovanje, koji obuhvata i omladinske i socijalne politike.

"Te oblasti su meni bliske i iskreno se nadam da će moje stručno dosadašnje iskustvo doprineti tome da ću kroz rad u ovim odborima moći da zastupam interese vojvođanskih Mađara, ali i Srbije", rekla je Viček.

Na pitanje kako je vidi glasanje za ponovni izbor Fon der Lajen na čelu Evrposke komisije, Viček je rekla da je to bilo "krunisanje ove prve sedmice plenernog zasedanja" u EP.

Tanjug AP/Jean-Francois Badias

 

"U tom smislu imam veoma snažnu impresiju o tome kakav je odnos EPP (Evropske narodne partije) i većine u parlamentu prema desnici, odnosno prema Patriotima", rekla je Viček.

U tom kontekstu ukazala je da, iako je poslanička grupacija Patriota za Evropu imala prava na mesto potpredsednika EP i kvestora, nije dobila ta mesta.

"Ovo je za mene sad malo šokantno, malo iznenađujuće", rekla je Viček.

Ona je dodala da su predsednik Patriota za Evropu Žordan Bardela i potpredsednica te grupacije Kinga Gal dali "veoma lep pregled" toga zašto Patriote nisu glasale za Fon der Lajen.

"Mislim da sama činjenica da je ona pre neki dan pozvala države EU na bojkot programa Mađarske u okviru predsedništva EU nije primer demokratije i nije primer onoga što bi se očekivalo od EU", navela je Viček.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa