Evropa

Ursula fon der Lajen ponovo izabrana: Novih pet godina mandata za novu-staru predsednicu Evropske komisije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/07/2024

-

09:58

Ursula fon der Lajen ponovo izabrana: Novih pet godina mandata za novu-staru predsednicu Evropske komisije
Tanjug AP/Jean-Francois Badias - Copyright Tanjug AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Pre pet godina, Ursula fon der Lajen našla se na istom mestu, možda drugačijem rastojanju od pozicije predsednika Evropske komisije. I dok je tada prilično "lako" i uz pomoć francuskog predsednika Emanuela Makrona zaobišla tadašnjeg favorita Manfreda Vebera, sada je izgleda situacija "napetija".

Podsetimo, Fon der Lajen je bila poznata po tome što je bila ministar odbrane pod vladom kancelarke Angele Merkel i nije imala dokazane akreditive na evropskoj sceni. Njeno iznenadno imenovanje tada od strane lidera EU razbesnelo je Parlament, koji je to video kao kršenje sistema Špitzenkandidaten, prema kojem svaka stranka predlaže vodećeg kandidata za predsednika Komisije. Tadašnjeg izabranika EPP-a, Manfreda Vebera, Emanuel Makron je po kratkom postupku "pustio niz vodu".

Potvrda Fon der Lajen iz 2019. svela se na to da je na kraju dobila 383 glasa za, 327 protiv i 22 uzdržana. Fon der Lajen je tada "za dlaku" došla do neophodne većine od 374 glasača. Fotografi koji su se našli tada pored Fon der Lajen uslilaki su njen osećaj olakšanja.

Danas je situacija nešto drugačija, a predviđeno je da se za izbor novog predsednika Evropske komisije glasa u periodu od 13 do 15 sati.

Ključni događaji

  • Ursula fon der Lajen ponovo izabrana za predsednika Evropske komisije
  • Danas se bira predsednik Evropske komisije
  • Aktuelni predsednik Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber podržao izbor Ursule fon der Lajen
  • Pre dva dana izabrana Roberta Mecola za predsednicu Evropskog parlamenta

Dešavanja o izboru novog predsednika Evropske komisije pratite na našem Live blogu:

18.35 Salvini: Ursula fon der Lajen osvojila novi mandat zbog sumnjivog dogovora

Zamenik italijanskog premijera i ministar saobraćaja Mateo Salvini izjavio je danas da je predsednica Evropske komisije Ursula for der Lajen osvojila novi mandat zahvaljujući "još jednom sumnjivom dogovoru".

"To je još jedan šamar kroz nove zelene poreze, (migrantska) iskrcavanja i rat i to je protiv glasova miliona građana koji su tražili jasnu promenu u Briselu“, naveo je on na društvenim mrežama.

Napomenuo je da je njegova partija Liga, zajedno sa grupom Patriote, glasala protiv reizbora Fon der Lajen, kao i da će ''štititi bezbednost, radna mesta i ponos Italijana po svaku cenu'', prenosi Rojters.

17.28 Evropski lideri čestitali Fon der Lajen na reizboru za šeficu EP

 Evropski zvaničnici uputili su čestitike predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, nakon što je danas ponovo izabrana na tu poziciju.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj poželeo je Fon der Lajen sve najbolje tokom novog mandata, a posebno usled ''mnogobrojnih pretnji'' sa kojima se Evropa suočava.

Takođe joj poželeo sreću u jačanju EU kao ''pouzdanog globalnog aktera''.

"Čestitam, Ursula, na Vašem zasluženom reizboru za predsednika Evropske komisije od strane Evropskog parlamenta! To je svedočanstvo vašeg snažnog vođstva i nepokolebljivih vrednosti u vremenima testiranja. Evropa je jaka i spremna", rekla je predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola.

Tanjug AP/Omar Havana, File

 

Britanski premijer Kir Starmer je u svojoj čestitiki poručio da se raduje daljoj saradnji sa EU sa Fon der Lajen na čelu.

"Čestitam mojoj prijateljici Ursuli fon der Lajen na drugom mandatu na čelu Evropske komisije. Strateško partnerstvo NATO-a sa EU doprinosi jačanju bezbednosti u Evropi i šire", poručio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Nemački kancelar Olaf Šolc je u svojoj čestitki izrazio nadu da će moći da "pomeri Evropu napred" usred "teških vremena" sa kojima se kontinent suočava.

Holandski premijer Dik Šof je saopštio da je uveren da Evropa može da računa na "znanje i iskustvo" Fon Der Lajen, prenosi Reuters.

Želim vam snagu i mudrost. Treba podstići jedinstveno tržište EU i njegovu konkurentnost . Belgija će i dalje biti lojalan partner'', rekao je premijer Belgije Aleksandar de Kro.

Finski premijer Peteri Orpo je rekao da je uveren u "prosperitetniju i sigurniju budućnost" pod vođstvom Fon der Lajen.

Švedski premijer Ulf Kristerson je istakao usluge predsednice Evropske komisije tokom nekoliko kriza, a posebno tokom pandemije i rata u Ukrajini.

"Ovo su teška vremena, ali sam uveren da ćete uz vašu hrabrost i odlučnost dobro obaviti svoj posao", saopštio je poljski premijer Donald Tusk.

Tanjug/AP/Omar Havana

 

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izrazio je uverenje "da ćemo nastaviti da radimo zajedno i stvorimo jaču, konkurentniju i strateški autonomnu Evropu“.

"Čestitam, draga Ursula fon der Lajen, na dobijanju podrške Evropskog parlamenta za drugi mandat na čelu Komisije EU. Vaša ambicija da pružite više prosperiteta, bezbednosti i demokratije za (EU) čini vas pravim izborom da vodite Komisiju kroz narednih 5 godina", poručio je premijer Luksemburga Luk Friden.

Novoimenovani predsednik Evropskog Saveta Antonio Košta je uz čestitku istakao da je reizbor Fon der Lajen "dobra vest za Evropu", kao i da se raduje saradnji.

Čestitike je na platofmi X uputio i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

"Čestitke za Fon der Lajen! Ponosan na sjajan timski rad EPP-a koji podržava Vašu potvrdu za šefa Evropske komisije. Uvek računajte da će Forca Italia izgraditi konkurentniju, sigurniju i miroljubivu Evropu'', poručio je na mreži Iks italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

16.36 Podrška Zelenih ključna za pobedu Fon der Lajen, Meloni glasala protiv

Rezultati izbora novog predsednika Evropske komisije pokazali su da je podrška Zelenih bila ključna za reizbor aktuelne predsednice Urusle fon der Lajen, koja je osvojila 401 glas, uprkos izostanku potpore grupe okupljene oko italijanske premijerke Đorđe Meloni.

Partija Braća Italije premijerke Meloni saopštila je da je glasala protiv reizbora Ursule fon der Lajen na poziciju predsednice Evropske komisije, nakon tajnog glasanja ranije danas.

"Glasanje za Fon der Lajen bilo bi protiv nekih naših principa", rekao je novinarima poslanik Nikola Prokačini ubrzo nakon objavljivanja rezultata.

Poslanik EP Karlo Fidanca, član Braće Italije, saopštio je da je najava Zelenih da će podržati Fon der Lajden onemogućila italijansku desnicu da učini isto, prenosi Politiko.

On je ipak dodao da narednog italijanskog komesara očekuje bitan portfelj.

Nemačke Slobodne demokrate (MASZ) saopštile su ranije da će glasati protiv Fon der Lajen, nakon višemesečne kampanje protiv nje u Berlinu.

"Posebna je vrsta nepoštovanja što se ni na naša pitanja ni na naše pismo ne odgovara i da u trenutku kada naše glasačko ponašanje postane javno, tim Fon der Lajen grozničavo pokušava da pozove MASZ", saopštila je potparolka.

15.32 Prvo obraćanje novinarima nakon reizbora: Moramo ojačati EU

Ovo je veoma emotivan i poseban trenutak za mene, rekla je Ursula fon der Lajen novinarima nakon što je ponovo izabrana za predsednicu Evropske komisije.

"Ne mogu da počnem da izražavam koliko sam zahvalna na poverenju većine u Evropskom parlamentu. To šalje snažnu poruku priznanja rada koji smo zajedno uradili", rekla je novoizabrana predsednica Evropske komisije.

Više pročitajte u odvojenom tekstu.

15.30 Kalas: Toliko sam srećna zbog tvog reizbora

Bivša premijerka Estonije, koja treba da bude izabrana na mesto visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Kaja Kalas čestitala je Ursuli fon der Lajen na reizboru.

15.05 Šolc čestitao Fon der Lajen na reizboru, Bardela ljut

Nemački lider Olaf Šolc je među onima koji čestitaju Ursuli fon der Lajen na pobedi u Evropskom parlamentu.

"Jasan znak sposobnosti EU da deluje", naveo je on.

 

 

Francuski poslanik Žordan Bardela, iz stranke Nacionalni skup Marine Le Pen, koji je na čelu parlamentarne grupe krajnje desničarske Patriote za Evropu rekao je da poslanici iz drugih desničarskih partija, uključujući konzervativce i reformiste i francusku republikansku stranku desnog centra udružili sa zelenim i liberalima kako bi obezbedili ponovno imenovanje Fon der Lajen.

"Patriote će biti jedina patriotska grupa koja se odlučno suprotstavlja Zelenom dogovoru,  migracionom paktu i raspadu naših nacija", rekao je on.

 

 

15.00 Vučić čestitao Fon der Lajen ponovni izbor za predsednicu Evropske komisije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas Ursuli fon der Lajen ponovni izbor na funkciju predsednice Evropske komisije izražavajući uverenje da će i u drugom mandatu ona uspešno obavljati svoje dužnosti.

"Iskrene čestitke Ursula fon der Lajen na reizboru za predsednicu Evropske komisije. Uveren sam da ćete i u svom drugom mandatu, nastaviti da obavljate svoje dužnosti isto toliko uspešno i s istom posvećenošću kao i pre", napisao je predsednik Srbije na platformi X.

 

 

14.15 Izabrana Ursula fon der Lajen

Aktuelna predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas je u Evropskom parlamentu (EP) izabrana za novi petogodišnji mandat na toj funkciji. Za Fon der Lajen, nemačku političarku iz grupacije Evropske narodne partije, glasao je 401 poslanik EP, čime je obezbedila apsolutnu većinu glasova u EP.

Protiv izbora Fon der Lajen bilo je 284 poslanika, dok je 15 bilo uzdržano. Glasanje u EP je bilo tajno, a Fon der Lajen je morala da dobije podršku najmanje 361 od 720 poslanika EP. Uoči glasanja, Fon der Lajen se obratila poslanicima EP i izložila svoju viziju i planove za narednih pet godina, nakon čega je održana debata sa poslanicima EP.

Nakon izbora, Fon der Lajen će moći da, zajedno sa zemljama članicama EU, predloži kandidate za komesare u novom sazivu Evropske komisije. Svaka zemlja članica EU dobija po jedan portfelj, a na jesen bi u EP trebalo da počne proces saslušanja 27 komesara EU.

Jedan od 27 komesara vrši funkciju potpredsednika Komisije i visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost, a nakon što je Evropski savet imenovao na tu funkciju bivšu estonsku premijerku Kaju Kalas, Fon der Lajen sada mora potvrdi njeno imenovanje.

Fon der Lajen, inače članica Hrišćansko-demokratske unije Nemačke, prvi put je izabrana na čelo Evropske komisije 2019. godine, kada je postala prva žena na toj funkciji. Ona je danas ponovo izabrana na tu funkciju u Evropskom parlamentu nakon što su je za novi petogodišnji mandat predložili lideri EU krajem juna.

Funkcija predsednika Evropske komisije, pored odlučivanja o organizaciji tog izvršnog tela EU i raspodele porfelja među komesarima, podrazumeva predstavljanje Komisije na sastancima Evropskog saveta, samitima G7 i G20, kao i samitima sa zemljama koje nisu članice EU i tokom velikih debata u EP i Savetu. Predsednik Komisije predstavlja EU u inostranstvu, zajedno sa predsednikom Evropskog saveta i visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku. Takođe, predsednik Komisije svake godine se obraća pred EP kako bi ga izvestio o stanju Unije. Evropska komisija je jedina institucija EU koja ima ovlašćenje da inicira pravne akte EU.

13.42 Završeno glasanje, sledi prebrojavanje glasova

Glasanje o reizboru Ursule fon der Lajen na mesto predsednika Evropske komisje je završeno, rekla je Roberta Mecola, predsednica Evropskog parlamenta. Kutije sa glasačkim listićima odnose se na prebrojavanje.

13.31 Hoće li Fon der Lajen preći "magičan broj"?

Nakon velikog govora Ursule fon der Lajen za njen reizbor, glavne grupe su izjavile da nameravaju da glasaju, signalizirajući rastuću podršku njenoj kandidaturi. Evropska narodna partija (EPP) sa 188 poslaničkih mesta je stala iza Fon der Lajen, njenog glavnog kandidata tokom kampanje.

U proteklih nekoliko minuta, izveštava Euronews na engleskom, formalno su je podržali i socijalisti i demokrate (136 mesta), Obnova Evrope (77 mesta) i Zeleni (53). Sveukupno, ovo će dati Fon der Lajen 453 glasa, što joj obezbeđuje veoma široku podršku za reizbor. Međutim, očekuju se unutrašnje pobune, što znači da će se broj 453 sigurno smanjiti. Ipak, kako stvari sada stoje, čini se da bi Fon der Lajen mogla da pređe granicu od 400, što je mnogo veća margina od očekivane, posebno u poređenju sa 2019, kada je razlika bila samo devet glasova.

Tanjug AP/Jean-Francois Badias

 

13.15 Počelo glasanje o izboru Fon der Lajen

Poslanici Evropskog parlamenta počeli su da glasaju da li su za izbor Ursule Fon der Lajen na čelo Evropske komisije. To je tajno glasanje koje zahteva od njih da označe "iks" na parčetu papira, pa im je potrebno malo više vremena da se prebroje od njihovog uobičajenog elektronskog glasanja.

13.10 NIje prošao predlog Levice

Grupacija Levice nije uspela u pokušaju da odloži glasanje o kandidaturi Fon der Lajen, s obzirom na jučerašnju sudsku presudu o tajnosti dokumentacije o vakcini protiv kovid-a.

"Moramo da damo predsedniku komisije vremena da obezbedi uvid te pune ugovore", rekao je levičar Martin Širdevan. Poslanici Evropskog parlamenta se nisu složili i glasali su sa 531-101 za nastavak glasanja.

13.05 Ko je sve najavio podršku Fon der Lajen?

Desničarski evropski konzervativci i reformisti rekli su da bi njihovi članovi mogli da glasaju na bilo koji način o ponovnom izboru Ursule fon der Lajen - ali da će većina nacionalnih delegacija glasati protiv. To je ključna izborna jedinica za pobedu Fon der Lajen da bi stekla potrebnu većinu. Odlučujući faktor bi bio da se zna kojim putem će ići "italijanska braća" Đorđe Meloni, koja se može pohvaliti sa 24 od 78 poslanika grupe.

Parlamentarna grupa Patriote za Evropu (PfE) neće podržati reizbor predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen na današnjem glasanju u Evropskom parlamentu, izjavila je u Briselu poslanica mađarske stranke Fides Kinga Gal.

"Evropi je potrebna promena, ona je sada slabija nego pre pet godina", rekla je poslanica Fidesa, stranke koja je deo poslaničke grupe Patriote za Evropu.

Prema njenim rečima, PfE neće glasati za Fon der Lajen zbog toga što nije učinila ništa da se postigne mir u Ukrajini, dozvolila je da se usvoji sporazum EU o migracijama i nije zaštitila decu od LGBTQ propagande, prenosi MTI.

Grupacija Zelenih u Parlamentu od 53 poslanika izjavila je da će podržati Fon der Lajen.

 

 

Druga najveća grupacija u parlamentu, levičarski socijalisti i demokrate, takođe su dali podršku Fon der Lajen.

 

 

Neimenovani izvor iz stranke Liberalna obnova potvrdio je za Euronews da će podržati Fon der Lajen na tajnom glasanju, ali je priznao da bi se oko 10 od 77 poslanika grupe moglo glasati protiv.

11.48 Završena debata u EP, uskoro glasanje o Fon der Lajen

Poslanici Evopskog parlamenta završili su debatu o izboru Ursule fon der Lajen za predsednika Evropske komisije. Glasanje bi trebalo da počne u 13 sati. Lajen je rekla da je održala dug govor, da je dala dosta ideja, te da ako joj daju ponovo poverenje da će joj biti čast da zajedno sa njima "sve ove akcije sprovedem u delo".

Ona je ponovila da će pristupanje uvek biti proces zasnovan na zaslugama i dodala da će EU obezbediti da sve zemlje budu spremne za članstvo pre pridruživanja EU.

"Ali kompletiranje naše Unije je takođe u našem sopstvenom suštinskom interesu i to će biti ključni prioritet moje Komisije", poručila je Fon der Lajen.

 

 

Istorija, dodala je, ponovo zove.

"Zapadni Balkan, Ukrajina, Moldavija i Gruzija su napravili svoj slobodan izbor. Izabrali su slobodu umesto ugnjetavanja. Izabrali su demokratiju umesto zavisnosti, a neki od njih plaćaju veoma visoku cenu za ovaj izbor. I mi moramo da napravimo svoj izbor i pokažemo stratešku posvećenost da će njihova budućnost biti slobodna, prosperitetna i da će biti u našoj Evropskoj uniji", poručila je Fon der Lajen.

Ona je podvukla da je susedstvo EU "dom naše budućnosti" i navela da je poziv zemalja u Uniju "moralna, istorijska i politička odgovornost".

"To je ogromna geostrateška odgovornost za Evropu jer u današnjem svetu veća Unija će biti jača Unija. To će ojačati naš glas u svetu. To će pomoći da smanjimo naše zavisnosti. I to će osigurati da se demokratija, prosperitet i stabilnost rašire širom Evrope", poručila je ona.

11.37 Analiza Euronews: Da li ovo znači drugi mandat za Fon der Lajen?

Kako piše Euronews na engleskom, uopšteno gledano, činilo se da je fon der Lajen dala vrstu ostvarenog učinka koji joj je bio preko potreban da bi otvorila put za drugi mandat na funkciji. Govoreći na engleskom, francuskom i nemačkom (pa čak i na italijanskom), postavila je izbalansiran program sa nekim ustupcima nekim ključnim biračkim jedinicama u Evropskom parlamentu. Uključuje "poslastice" kada je reč o stambenoj politici, temi koja je omiljena u levom centru i zemljama Mediterana.

profimedia

 

U vezi sa kontroverznim zakonima o životnoj sredini, promenila je brend "zelenog dogovora" i postavila neke izmene, a da ga se nije potpuno odrekla, piše Euronews na engleskom. Očekuje se, dodaje se, žestoko protivljenje skupštinskih ekstrema, ali bi joj čak moglo učiniti uslugu među centristima. "Sve u svemu, aktuelni predsednik Komisije je to dobro rešio. Ali prošli put rezultat je bio izuzetno tesan, i čekaćemo konačan rezultat danas da vidimo da li je to ponovila", navodi se.

11.27 Gerbrandi: Izbor Ursule fon der lajen za predsednika Ek nije lak

Poslanik "Obnove Evrope" Gerben-Jan Gerbrandi zahteva od Fon der Lajen da pojasni stav o zaštiti prirode. On je rekao da podrška Ursuli fon der Lajen za drugi mandat kao predsednica Komisije "nije lak izbor".

"Dali ste nam razloga da vam verujemo kada ste poslušali poziv miliona Evropljana i počeli da delujete na klimatsku krizu, ali ste testirali naše poverenje kada ste okrenuli leđa prirodi", rekao je on.

Grupa Von der Lajenove Evropske narodne partije desnog centra trudila se da blokira usvajanje Zakona o obnovi prirode kroz parlament, a ona je lično povukla predlog da se smanji upotreba pesticida usred bučnih protesta farmera.

"Vaše smernice su jake u pogledu klime, ali opet slabe u pogledu biodiverziteta", rekao je Gerbrandi, zahtevajući da zna da li će Fon der Lajen podržati ceo Zeleni dogovor.

10.55 Poljska evroposlanica kritikovala Fon der aljen: Uništila je poljoprivredu

Eve Zajaczkovska-Hernik, vođa grupe ultradesničarske grupe Evropa suverenih nacija (ESN) je danas optužila Fon der Lajen da je uništila poljoprivredu, da Evropljane čini sve siromašnijim i siromašnijim, i da je odgovorna za "svako silovanje (i) podle napade ilegalnih migranata".

"Treba da ide u zatvor, a ne u Evropsku komisiju", zaključila je ona, dodajući da bi njeno ponovno imenovanje dovelo do daljeg kolapsa EU.

10.30 Zeleni: nema odustajanja od Zelenog dogovora

Kopredsednik Zelenih Teri Rajntke upozorila je da "ne možemo da odustanemo od Zelenog dogovora" sa Evropom koja je zauzvrat pogođena sušama i poplavama, uništavajući sredstva za život. Nemački zakonodavac je rekao da je Evropi potreban novi "Zakon o prilagođavanju klimi" kako bi se povećala otpornost i zaštitile kritične zalihe vode. Ogromna ulaganja u ozelenjavanje industrije nisu nespojiva sa konkurentnošću, rekla je ona.

Rajntke je takođe pozvala na reformu Zajedničke poljoprivredne politike – "hiljade farmera ne mogu da zarade pristojan život i zaslužuju bolje".

Tanjug AP/Jean-Francois Badias

 

"Socijalna nejednakost se mora uhvatiti u koštac usred krize troškova života: istorija je pokazala da rastuća društvena nejednakost predstavlja pretnju demokratiji", rekla je ona i pozvala na reformu spoljne, odbrambene i bezbednosne politike EU koja je bila "previše fragmentirana".

10.15 Premijer Malte: Region Mediterana treba da dobije nepodeljenu pažnju

Premijer Malte Robert Abela kaže da je prvo on predložio komesara za Mediteran, poziciju koju je jutros predložila Ursula fon der lajen u svojim političkim smernicama. Južni region Evrope smatra se najranjivijim na brze klimatske promene, sušu, kao i povećane migratorne tokove, što znači da se suočava sa jedinstvenim izazovima, naveo je.

"Region Mediterana treba da dobije nepodeljenu pažnju", rekla je jutros Fon der Lajen.

"Zbog toga ću imenovati komesara za region i zajedno sa Kajom Kalas predložiti novu Agendu za Mediteran", navela je Fon der Lajen.

 

 

10.10 EPP podržao izbor Ursule fon der Lajen

Aktuelni predsednik Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber snažno je podržao danas Fon der Lajen.

"Ako želite da branite demokratiju, glasajte danas za Ursulu fon der Lajen", rekao je Veber, navodeći njenu podršku Ukrajini, podršku malom biznisu i idealu rodne ravnopravnosti.

09.30 Obećanje na 31 stranici

Fon der Lajen je obećala da će, bude li izabrana, tokom svog drugog mandata  pokrenuti projekte odbrane EU, uključujući vazdušni štit, kao i da neće odustati od zelene politike, ukoliko ponovo bude izabrana za drugi mandat na čelu Evropske komisije. Najavila je i nov pristup upravljanju spoljnim granicama EU.

Tanjug AP/Jean-Francois Badias

 

U dokumentu na 31 stranici, ona je iznela svoju viziju i smernice, pre nego što poslanici EU budu glasali kasnije danas o njenom izboru, prenosi Rojters. Između ostalog, Fon del Lajen je predložila novu klimatsku politiku i fokus na izgradnji "istinske evropske odbrambene unije".

"Predložićemo niz projekata odbrane u zajedničkom evropskom interesu, uključujući evropski vazdušni štit i sajber odbranu", navodi se u političkim smernicama Fon der Lajen, koje je danas objavila Evropska komisija.

Ona je najavila da će predložiti novi pristup upravljanju granica i vraćanju migranata. Obećala je i da će u slučaju ponovnog izbora na mesto predsednice EK ojačati agencije Fronteks i Europol.

Tanjug AP/Jean-Francois Badias

 

"Nećemo pokazati toleranciju prema onima koji prete bezbednosti naših granica i našim građanima sa hibridnim napadima", rekla je Fon der Lajen koja je dodala da namerava da utrostruči broj pripadnika evropske granične i obalske straže.

Imenovaće, kako je najavila i komesare za proširenjue EU i odnose sa Mediteranom.

09.15 Obraćanje Fon der Lajen

Fon der Lajen je svoj govor pred poslanicima Evropskog parlamenta započela pohvalivši nedavno reizabranu predsednicu Evropskog parlamenta Robertu Mecolu, pohvalivši je za "izuzetan posao" koji je obavljala u "kući demokratije". Potom se prisetila nekih od najdirljivijih trenutaka u poslednjih pet godina – sećanje na one koji su umrli u pandemiji, ruskog disidenta Alekseja Navaljnog i Metsolinog pokojnog prethodnika Davida Sasolija.

Onda se osvrnula i na pretnje koje dolaze kako unutar EU tako i spolja pomenuvši "demagoge i ekstremiste" te "ekstremnu polarizaciju društva".

Istakla je i da je razgovarala sa "demokratskim snagama" u parlamentu dok je sastavljala svoj manifest. Za govornicom je govorila o neophodnosti smanjenja administrativnih opterećenja, "čistom industrijskom dogovoru", klimatskim promenama, ali i tome da je potrebno da se Eu osigura da se "jednom za svagda završi era zavisnosti od ruskih fosilnih goriva". Tako je govorila i o "ucenama" Vladimira Putina, ruskog predsednika, a obećala je i štednju i investicionu politiku bude li joj poveren još jedan mandat.

Tanjug AP/Jean-Francois Badias

 

Postojaće novi evropski fond za konkurentnost za zajedničke, prekogranične evropske projekte, rekla je ona. Ursula fon der Lajen je i osudila takozvanu "mirovnu misiju" Viktora Orbana koja ga je nedavno odvela u Moskvu da se sastane sa predsednikom Vladimirom Putinom kako bi razgovarali o ratu u Ukrajini.

"Ova takozvana mirovna misija nije bila ništa drugo do misija smirivanja. Ovo je bila obična misija smirivanja", rekla je i izazvala glasan aplauz evropskih poslanika, koji su prethodno osudili Orbanovu diplomatiju.

"Samo dva dana kasnije Putinovi avioni su uperili svoje rakete na dečiju bolnicu i porodilište u Kijevu. To nije bila greška. To je bila poruka. Zastrašujuća poruka svima nama. Naš odgovor mora biti jednako jasan: niko ne želi mir više od naroda Ukrajine, pravedan i trajan mir, za slobodnu i nezavisnu zemlju. I Evropa će stajati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno, ovo je naša poruka", podvukla je Fon der Lajen.

09.00 Traži se odlaganje glasanja

Inače, kako piše Euronews na engleskom, sinoć kasno stigla su dva predloga za odlaganje glasanja o izboru Ursule fon der Lajen. Jedan predlog je stigao od nezavisne levičarske nemačke Alijanse Sahre Vagenkneht (BSV) i drugi iz grupe Levica u Evropskom parlamentu. Ovi predlozi usledili su nakon što je Evropski sud pravde (ECJ) juče poništio odluku Fon der Lajenove komisije da prikrije određene delove ugovora o vakcini protiv kovida 19.

"Tražimo da se izbor predsednika Komisije odloži dok se ne obelodane dokumenti i informacije koje su do sada nezakonito uskraćene", navodi se u tekstu zahteva BSV do kojeg je došao Euronews. Slično, poslanici Levice su zatražili da predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola zatraži procenu od pravnih službi parlamenta o tome da li bi glasanje trebalo da bude odloženo dok Evropska komisija ne objavi relevantne dokumente.

Podsetimo, poslanici Evropskog parlamenta počeli su konstitutivnu sednicu 16. jula koja bi trebalo da se završi sutra. Prvog dana konstituisan je Evropski parlament i izabrana je Roberta Mecola za predsednicu skupštine. Istog dana je izabrano i 14 potpredsednika, a dan kasnije, odnosno juče i pet kvestora. Takođe je doneta i Rezolucija kojom je potvrđena "snažna podrška Ukrajini".

Komentari (0)

Evropa