Evropa

SIRIZA pozvala grčku vladu da reaguje na Erdoganove izjave koje vređaju sećanje na žrtve

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2024

-

23:43

SIRIZA pozvala grčku vladu da reaguje na Erdoganove izjave koje vređaju sećanje na žrtve
SIRIZA pozvala grčku vladu da reaguje na Erdoganove izjave koje vređaju sećanje na žrtve - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Grčka levičarska opoziciona stranka SIRIZA  danas je osudila izjave turskih zvaničnika povodom 50. godišnjice turske invazije i okupacije Kipra i pozvala grčku vladu da hitno reaguje.

SIRIZA je navela u saopštenju da osuđuje i neprihvatljive izjave predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, koje još jednom vređaju sećanje na žrtve turske invazije na Kipar, nestale, zatočene i desetine hiljada izbeglica, prenosi Katimerini.

"Nažalost, to još jednom dokazuje da Turska ne samo da odbija da napusti svoje neoosmanske narative i da se konačno povinuje međunarodnom pravu, već umesto toga aplaudira svojim nezakonitim radnjama", istakla je SIRIZA.

Ova stranka je pozvala grčku vladu da odmah reaguje i to prvo preduzimanjem neophodnih diplomatskih akcija kako bi ovaj novi turski izazov imao uticaja na evro-turske odnose.

I kao drugo, ističući na međunarodnom i evropskom nivou značaj za budućnost grčko-turskih odnosa i mira u regionu, okončanje turskih provokacija i ponovni početak pregovora za fer i održivo rešenje, za rešenje zasnovano na odlukama Saveta bezbednosti UN, za dobrobit celog kiparskog naroda, kiparskih Grka i kiparskih Turaka.

profimedia

 

 

Erdogan je, na ceremoniji u severnom delu podeljene Nikozije, koji je pod turskom kontrolom, a povodom 50. godišnjice zauzimanja dela ostrva od strane turskih snaga, rekao da Turska podržava rešenje "dve države" za Kipar, dodajući da federalno rešenje nije moguće.

On je izjavio da je Ankara spremna da pregovara i konačno postigne mir i rešenje za Kipar, prenela je Anadolija.

Predsednik Turske je ocenio da su kiparski Grci "jasno" pokazali da "nemaju nameru" da dele političku moć ili prirodne resurse sa kiparskim Turcima na ostrvu.

Na Kipru se danas obeležava 50 godina od turske invazije na to ostrvo.

Sirene za vazdušni napad oglasile su se širom Kipra jutros u 05.30 sati, označavajući vreme kada je počela turska invazija 1974. godine.

Spor između kiparskih Grka i kiparskih Turaka traje decenijama i pored niza diplomatskih napora da se postigne rešenje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa