Evropa

Premijer Grčke na pola veka turske invazije na ostrvo: Helenizam neće prestati da se bori dok se Kipar ponovo ne ujedini

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2024

-

22:43

Premijer Grčke na pola veka turske invazije na ostrvo: Helenizam neće prestati da se bori dok se Kipar ponovo ne ujedini
Tanjug/AP/Petros Giannakouris - Copyright Tanjug/AP/Petros Giannakouris

veličina teksta

Aa Aa

Helenizam neće prestati da se bori dok se Kipar ne ujedini, dok se ne zaleče rane i dok se na veliko ostrvo ne vrati stabilnost i mir, izjavio je grčki premijer Kirijakos Micotakis na obeležavanju 50. godišnjice od državnog udara i turske invazije na Kipar.

"Ne prihvatamo svršen čin. Naša težnja ostaje jedna: Republika Kipar sa jednim suverenitetom u dvozonskoj dvozajedničkoj federaciji u jednoj državi bez strane okupacione vojske, baš kao što to predviđaju rezolucije Ujedinjenih nacija", rekao je Micotakis, preneo je Katimerini. 

Prema njegovim rečima, rana još krvari, a sever ostrva je zarobljenik okupacije. 

"Afroditina zemlja je i dalje podeljena. Još uvek imamo nestale osobe i izbeglice", kazao je grčki premijer. 

On je naglasio da "grčko-tursko približavanje pomaže i napretku kiparskog pitanja". 

Međutim, kako je dodao, iako je iskren prema Ankari, to što se vode razgovori ne znači da se dve strane slažu.

"Imam poverenje u zakon i veru u naše stavove. Uvek postoji nada sve dok se ono što se radi na terenu ne radi u srcima grčkog naroda i međunarodne zajednice", rekao je Micotakis. 

Sa svoje strane, predsednik Republike Kipar Nikos Hristodulidis je, između ostalog u svom govoru, istakao da 50 godina od crnog leta 1974, želi da naglasi da za njega, njegovu generaciju, postoji samo jedan pravac i da je njegova glavna briga i prioritet kraj okupacije, oslobođenje i ponovno ujedinjenje zemlje. 

"Nema nam drugog izbora nego da težimo kraju okupacije i ponovnom ujedinjenju naše otadžbine. Moramo se osloboditi okupacije i podela koje nagrizaju snage i potencijal Kipra za dalji napredak i prosperitet, koje poništavaju viziju jedinstvene, zajedničke prosperitetne domovine i koje ne dozvoljavaju našoj zemlji da ostvari svoj puni potencijal", istakao je Hristodulidis.

On je naveo da je "neizbežna potreba da se okonča sadašnji neprihvatljivi status kvo i vrate osnovne slobode i ljudska prava za sve Kiprane bez izuzetka".

Na Kipru se danas obeležava 50-godišnjica od turske invazije na to ostrvo.

Sirene za vazdušni napad oglasile su se širom Kipra jutros u 5.30 časova, označavajući vreme kada je počela turska invazija 1974. godine.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je prisustvovao ceremoniji u severnom delu podeljene Nikozije, koji je pod turskom kontrolom, rekao je da Turska podržava rešenje "dve države" za Kipar, dodajući da federalno rešenje nije moguće.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa