Evropa

Tesna trka u tri kruga glasanja: Jael Bron-Pive ponovo predsednica narodne skupštine Francuske

Komentari

Autor: Tanjug

18/07/2024

-

22:25

Tesna trka u tri kruga glasanja: Jael Bron-Pive ponovo predsednica narodne skupštine Francuske
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Odlazeća predsednica francuske narodne skupštine Jael Bron-Pive osvojila je danas drugi mandat, na glasanju za koje se tabor predsednika Emanuela Makrona nada da će povećati njihove šanse da vode vladu i poraze levicu, javlja Reuters.

Bron-Pive je osvojila 220 glasova, dok je njen glavni rival komunista Andre Šasen, vođa grupacije Demokratske i republikanske levice, dobio 207 glasova u tesnoj trci koja je zahtevala tri kruga glasanja.

Donji dom parlamenta sastao se prvi put od ovomesečnih izbora na kojima je levičarski savez Novi narodni front (NFP) neočekivano došao na prvo mesto, ispred Makronovih centrista i krajnje desnice Marin Le Pen, mada nijedna grupa nije osvojila većinu.

Izbor predsednika skupštine obično je formalnost, ali je vođenje parlamenta ovoga puta dobilo veći značaj, sa oslabljenim Makronom i dosta neizvesnosti oko toga ko će formirati sledeću vladu i koliko bi ona mogla da bude efikasna u podeljenom parlamentu, navela je agencija.

Glasanje bi moglo dati naznake o tome da li se može formirati koaliciona vlada koja ima radnu većinu i koje bi mogle biti njene političke boje, dodao je Reuters.

"Nemamo izbora: moramo da se slažemo, moramo da sarađujemo, moramo da tražimo kompromis, moramo da budemo u stanju da razgovaramo jedni sa drugima i da idemo napred", rekla je Bron-Pive u govoru nakon glasanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa