Evropa

Mecola ponovo na čelu Evropskog parlamenta: Ko je konzervativna malteška političarka koja je izborila reizbor

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug, VOA

16/07/2024

-

15:59

Mecola ponovo na čelu Evropskog parlamenta: Ko je konzervativna malteška političarka koja je izborila reizbor
EPP predložila Robertu Mecolu za novi mandat na čelu Evropskog parlamenta - Copyright Tanjug AP/Omar Havana, File

veličina teksta

Aa Aa

Malteška konzervativna političarka Roberta Mecola je tokom svog prvog mandata na poziciji predsednice Evropskog parlamenta sa jedne strane dobijala komplimente na račun toga da "gradi mostove", dok se sa druge strane suočavala sa kritikama zbog svog stava po pitanju abortusa. U svakom slučaju, njena kandidatura za reizbor nije veliko iznenađenje kod evropskih zvaničnika ali i sama činjenica da će na ovoj funkciji provesti još dve ipo godine je u neku ruku i očekivana.

Mecola je izabrana apsolutnom većinom glasova tokom tajnog glasanja, nakon što je za nju glasalo 562 poslanika. Njena protivkandidatkinja Irene Montero, iz grupacije Levice, dobila je 61 glas.

Naime, Mecola je uvijek jasno davala do znanja da za nju Evropska unija nije složena birokratska institucija već prava strast. Više puta je navodila da to nije zajednica naroda potresena krizom, već mesto za negovanje i poticanje evropskih vrednosti i entuzijazma za projekt koji je izronio iz pepela Drugog svjetskog rata. 

Zbog toga i nije iznenađenje da je njen reizbor privukao konsenzus i to iz često nestabilnih političkih podela u parlamentu. 

profimedia

 

Euronews navodi njen novi mandat prolazi bez iakvih osporavanja. Iako joj je levica postavila za izazivača postavila, Špankinju Irene Montero, ocne su već bile da je to simbolično i da ona nema mogućnosti da ometa put za reizbor Mecole.

Ko je Roberta Mecola?

Evropski parlament je do sada imao samo dve predsednice - Simon Vejl i Nikol Fontejn, obe Francuskinje, od kada je postao direktno birana skupština 1979. godine.

Mecola je poslanica EP od 2013. godine, a potpredsednica od 2020. Posala je poznata široj javnosti nakon što je preuzela dužnost predsedavanja EP u odsustvu Sasolija, koji je nekoliko nedelja pre smrti bio odsutan zbog bolesti.

Ona je još kao studentkinja vodila kampanju da Malta postane članica EU 2004, i tada je govorila da želi da iskoristi svoju pretežno ceremonijalnu ulogu kako bi pomogla da parlament uspostavi direktniju vezu sa građanima Evrope, piše VOA.

"Želim da ljudi veruju u Evropu, da ponovo osete nadu i entuzijazam prema našem projektu. Želim da se zalažem za vrednosti koje nas spajaju kao Evropljane", izjavljivala je ona ranije.

Konzervativni hrišćanski demokrata, koji pripada Evropskoj narodnoj partiji desnog centra (EPP), Mecola je zaslužna za vođenje parlamenta kroz jedan od najburnijih perioda u njegovoj 70-godišnjoj istoriji – uključujući rat koji se vodi na pragu Evrope i eksplozivni korupcijski skandal koji je ikada pogodio instituciju.

Tanjug AP/Jean-Francois Badias

 

Nekoliko izvora iz Evropskog parlamenta reklo je za Euronews da je njen nastup u protekle dve godine odbacio pretpostavke oko toga da li će se ona ponovo kandidovati na ovu funkciju. Naime, upitnoje bilo jer su je mnogi kritkovali zbog čvrstog stava protiv abortusa.

"Na početku njenog mandata bila sam skeptična zbog stava njene nacionalne stranke protiv prava na abortus. Plašila sam se da ćemo imati veoma konzervativnu damu u predsedništvu. Međutim, ona se pokazala kao predsednik sa dobrim namerama, sa impresivnom pažnjom na detalje", rekao je evropski poslanik za Euronews.

Kako je dodao, ona je uspela da učini parlament vidljivijim i jačim tokom svog poslednjeg mandatai to je učinilo velikom ambasadorkom Evropskog parlamenta u svetu.

"Mecola je prava osoba da vodi ovaj parlament", doda je ovaj poslanik.

Reizbor Ursule fon der Lajen za predsednicu moćne izvršne vlasti EU, predsednice Evorpske komisije, o čemu će se odlučiti na glasanju u četvrtak, u međuvremenu izgleda mnogo nestabilnije.

 

Poslanici su takođe zadovoljni načinom na koji je Mecola odbranila glavne političke snage od naleta krajnje desnice, sankcionišući radikalne desničarske poslanike koji su skloni da ometaju plenarnu sednicu parlamenta.

Uoči evropskih izbora u junu, ona je prešla preko kontinenta u pokušaju da ohrabri birače da glasaju, istovremeno promovišući dostignuća bloka, pozivajući birače da daju svoje poverenje proevropskim strankama u centru pažnje kako bi se na taj način odbranili od rasta populističkih snaga.

Nasuprot tome, njena koleginica u izvršnoj vlasti EU, predsednica Komisije Ursula fon der Lajen, često se stavljala u kontekst sa italijankom Đorđom Meloni i to uoči julskih evropskih izbora.

AP Photo/Jean-Francois Badias

 

Upravo to je izazvalo bes među njenim tradicionalnim saveznicima. Iako je od tada odugovlačila sa svojim sugestijama da će integrisati delove tvrdo-desničarskih evropskih konzervativaca i reformista (ECR) u buduću koaliciju, levičarski poslanici su još uvek u grču da bi njena stranka, EPP, mogla da bude namamljena i da se osloni na desnicu u naredonm periodu.

"Fon der Lajen je obećala da neće biti strukturiranih saveza sa ECR-om i krajnjom desnicom, ali za mene još uvek nije 100 odsto jasno šta to znači", rekao je evropski poslanik iz grupe Zelenih za Euronews, dodajući da Mecolino ponašanje odbacuje dosledno takav pristup desnici.

"Razbijanje staklenog plafona" u politici

Izvor blizak Mecoli iz EPP opisao ju je kao jednu od mnogih "moćnih žena" koje su vodile Evropu poslednjih decenija, pored Angele Merkel i Ursule fon der Lajen.

Mecola je uvek neumorno podsticala žene da "razbiju stakleni plafon" u politici i zalagala se za jednaka prava u svim sektorima.

Međutim uprkos njenoj nepokolebljivoj podršci ženskim pravima, ona takođe ima iskustvo u glasanju protiv prava na abortus.

Nekoliko levičarskih i centrističkih poslanika navelo je ove ideologije kao jedini nedostatak u njenoj kandidaturi za reizbor. Međutim, otkako je preuzela predsedavanje Evropskim parlamentom, obećala je da će poštovati većinsko mišljenje o abortusu, stavljajući svoj lični stav po stranu.

Čak i za zakonodavce koji su se stalno borili za prava na abortus, uključujući i rezoluciju u aprilu koja poziva da se to pravo uključi u Povelju EU o osnovnim pravima, Mecola je učinila dovoljno da uveri da neće zastupati svoje stavove o abortusu kao deo svoje uloge kao predsednik.

Komentari (0)

Evropa