Evropa

Poplave u BiH: Fokus spasilačkih operacija na Jablanici, stiže pomoć iz zemalja regiona i EU

Komentari

Autor: Tanjug

06/10/2024

-

11:28

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Situacija u delovima BiH koji su pogođeni poplavama i odronima i dalje je teška, a spasilačke službe stavljaju fokus na Jablanicu.

Spasiocima pomoć stiže iz desetak zemalja regiona i EU, navodi portal Klix.

Pripadnici civilne zaštite, gorske službe spasavanja i policije su raspoređeni na terenu, a tu je i građevinska mehanizacija.

BiH je uputila zahtev za međunarodnu pomoć, koja je stigla u vidu opreme i ljudskih resursa.

Nakon što je Ministarstvo bezbednosti BiH putem Mehanizma Civilne zaštite Evropske unije uputilo zahtev za međunarodnu pomoć u saniranju poplava u BiH, tokom noći se odazvalo desetak zemlja regiona i EU.

Spasilački tim iz Srbije je ušao u BiH i u popodnevnim satima se očekuje da će biti na najugroženijim područjima, a spasilački tim iz Hrvatske jutros je stigao u bazu operacija i biće raspoređen na području Jablanice.

Pomoć u ljudstvu uputila je i Slovenija, a pomoć stiže i iz Crne Gore, Severne Makedonije, Poljske, Republike Češke, Turske.

Timovi će po prioritnim potrebama biti upućivani na najugroženija područja.

Fokus će danas biti na Donjoj Jablanici i raščišćavanju puteva prema Blidinju i Prozoru, kao i Mostaru, prema kojem je saobraćaj omogućen hitnim službama, ali ne i civilnim putničkim vozilima.

Sabahudin Spahović iz Federalne uprave civilne zaštite izjavio je da je dovoljno resursa i mehanizacije na terenu, pa nije potrebno da se građani samoinicijativno organizuju i dolaze da pomognu.

Preporuka je, kako kaže, da građani ne dolaze, jer još postoji preveliki rizik na lokacijama od potencijalnih novih odrona i poplava, a ukoliko bude potrebe za dodatnim ljudstvom, Federalna uprava civilne zaštite će uputiti javni poziv.

"U proteklom danu smo pronašli još jednu žrtvu u Jablanici i sada imamo 13 stradalih u evidenciji. Još uvek tragamo za sedam meštana", naveo je on.

Prema poslednjim informacijama, u katrastrofalnim poplavama u BiH stradalo je 18 ljudi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa