Evropa

Lajčak razgovarao sa Miščević u Briselu o putu Srbije ka EU

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2024

-

18:30

Lajčak razgovarao sa Miščević u Briselu o putu Srbije ka EU
Miroslav Lajčak - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak izjavio je da je danas u Briselu primio ministarku Srbije za evropske integracije Tanju Miščević sa kojom je razgovarao o putu Srbije ka EU.

Lajčak je napisao na platformi X da je sa Miščević, između ostalog, razgovarao i o novom Fondu EU za rast Zapadnog Balkana.

Instrument za reformu i rast za Zapadni Balkan stupio je na snagu 25. maja i on će ubrzati integraciju u EU, uz finansiranje od šest milijardi evra koje je uslovljeno sprovođenjem reformi, izjavio je generalni direktor Direktorata EU za politiku susedstva i pregovore o proširenju Gert Jan Kopman.

Kopman je napisao na platformi X da će instrument podstaći socio-ekonomsko postepeno približavanje EU i ubrzati evropske integracije Zapadnog Balkana.

Evropski parlament (EP) odobrio je 24. aprila privremeni sporazum sa Savetom EU o Instrumentu za reformu i rast za Zapadni Balkan, kojim se regionu, uključujući Srbiju, omogućava pristup dodatnoj finansijskoj pomoći od šest milijardi evra u periodu od 2024. do 2027. godine.

Lajčaku je nedavno produžen mandat do januara 2025. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa