Evropa

Stižu oštre kritike iz Grčke: Rukovodstvo Severne Makedonije sistematski narušava Prespanski sporazum

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2024

-

14:31

Stižu oštre kritike iz Grčke: Rukovodstvo Severne Makedonije sistematski narušava Prespanski sporazum
Jorgos Gerapetritis - Copyright AP/Petros Giannakouris

veličina teksta

Aa Aa

Ninistar spoljnih poslova Grčke Jorgos Gerapetritis izjavio je da novo rukovodstvo Severne Makedonije ''sistematski narušava'' Prespanski sporazum.

Govoreći o zaključcima NATO Samita održanog prošle sedmice u Vašingtonu, on je rekao da je Grčka istakla potrebu da sve članice Alijanse ostanu posvećenu poštovanja međunarodnog prava i međunarodnih dogovora.

''To je osnova arhitekture globalnog mira'', rekao je Gerapetritis, preneo je grčki list Vima.

Gerapetritis bi trebalo da danas razgovara sa predsednicima poslaničkih klubova grčkog parlamenta o problemima spoljne politike, navodi agencija ATA. Grčki premijer Kirijakos Micotakis takođe je tokom Samita NATO-a upozorio Severnu Makedoniju da će nepoštovanje sporazuma o imenu između dve zemlje ugroziti put Skoplja ka članstvu u Evropskoj uniji.

Kako navodi Katimerini, premijer Severne Makedonije Hristijan Mickoski i drugi visoki zvaničnici tezemlje su izbegavali da koriste ustavni naziv zemlje, nazivajući je jednostavno ''Makedonija", kršeći time Prespanski sporazum iz 2018.

''Sporazumi se moraju poštovati, to je nešto što sam naglasio juče na plenarnoj sednici NATO-a. Verujem da svi naši saveznici to razumeju. Želimo da Severna Makedonija preduzme korake ka evropskim integracijama, ali za to je potrebno poštovanje međunarodnog prava i sporazuma koje je država potpisala", rekao je Micotakis.

On je dodao da Atina u ovom trenutno neće otkriti kakvo diplomatsko sredstvo bi mogla da iskoristi kao odgovor na nepoštovanje sporazuma.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa