Evropa

Julija Navaljna na poternici Moskve zbog "učešća u ekstremističkoj organizaciji" - zbog čega je na smetnji Rusiji?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/07/2024

-

16:03

Julija Navaljna na poternici Moskve zbog "učešća u ekstremističkoj organizaciji" - zbog čega je na smetnji Rusiji?
Tanjug/AP/Navalny Team - Copyright Tanjug/AP/Navalny Team

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je izdala nalog za hapšenje Julije Navalne, udovice Alekseja Navaljnog i vodećeg disidenta koji živi u egzilu, izričući dvomesečni pritvor zbog toga što je učestvovala u "ekstremističkoj" grupi.

Navaljna, koja živi van Rusije, optužena je za krivično delo iz člana 282.1 Krivičnog zakonika Ruske Federacije (učestvovanje u ekstremističkoj organizaciji).

"Julija Navaljna se skrivala od predistražnih organa i zbog toga je na poternici. Sud je udovoljio zahtevu istrage i za nju odredio preventivnu meru u vidu pritvora u trajanju od dva meseca od trenutka izručenja, odnosno stupanja na tlo Rusije", navedeno je u saopštenju Basmanskog okružnog suda.

Optužbe protiv Navaljne, kako je procenio BBC, mogle bi biti povezane i sa sudskom odlukom iz juna 2021. godine kojom su tri organizacije povezane sa Navaljnim označene kao "ekstremističke".

Nalog je u njenom odsustvu izdao moskovski sud u utorak, pet meseci nakon što je Navaljni preminuo u ruskoj arktičkoj kaznenoj koloniji. Inače, ona je smatrala da je ruski predsednik Vladimir Putin odgovoran za smrt njenog muža i to je otkrila u svom prvom javnom obraćanju nakon smrti supruta.

Kako je tada preno britanski javni servis, Navaljna, koja se nije mnogo eskponirala u javnosti, pokazala je da je možda spremna da nastavi političku borbu svog supruga za promene u Rusiji. Ona je tada obećala da će nastaviti da se bori za zemlju.

Tanjug/AP/Yves Herman

 

Kako objašnjava britanski Gardijan "ekstremizam" se u Rusiji tretira kao zločin za koji se dobijaju teške zatvorske kazne, a ovu etiketu sudovi rutinski primenjuju na disidentske ili nezavisne građanske grupe i pojedince i uglavnom je reč o izvrđavanju želje Kremlja.

Ova odluka suda može da ima ozbiljne posledice za Juliju Navaljnu, koja je obećala da će nastaviti rad svog supruga. Ako se vrati u Rusiju, suočava se sa hapšenjem.

Kako je reagovala na nalog za hapštenje?

Povodom naloga za hapšenje, svojim pratiocima na platformi Iks poručila je kako ne treba da ih omete sudski nalog protiv nje, već da se fokusiraju na širu kampanju protiv Putina.

"Kada pišete o ovome, nemojte zaboraviti da napišete glavnu stvar: Vladimir Putin je ubica i ratni zločinac. Njegovo mesto je u zatvoru, i to ne negde u Hagu, u udobnoj ćeliji sa televizorom, već u Rusiji – u istoj koloniji i istoj ćeliji od dva sa tri metra u kojoj je ubio Alekseja", napisala je Julija Navaljna na društvenoj mreži Iks.

Inače, ona je nedavno izabrana za predsedavajućeg Fondacije za ljudska prava (HRF) sa sedištem u SAD, neprofitne organizacije sa sedištem u Njujorku koja radi na promociji i zaštiti ljudskih prava širom sveta. 

Izjavila je da će iskoristiti svoju ulogu da pojača borbu koju je njen muž vodio protiv Putina.

Njena uloga tokom ruskih izbora u martu ove godine bila je velika. Naime, Navaljna je pozvala na masovne proteste protiv Putina formirajući dugačke redove u podne, preplavljujući biračka mesta u kampanji koja je postala poznata kao "podne protiv Putina".

Ovo nije prvi put, ona je i u martu, kada su se održavali predsednički izbori u Ruisji pozivala Ruse na proteste protiv Putina. Tada je izbore nazvala  "potpunom fikcijom i laži".

Ko je prva dama ruske prigušene ruske opozicije?

Mnogi smatraju da je Julija Navaljna krenula stopama Svetlane Tihanovske u Belorusiji, pošto je ona, nakon zatvaranja njenog supruga, preuzela njegovu ulogu u opozicionoj borbi uprkos nedostatku prethodnog iskustva, pisao je ranije Euronews Srbija.

Zapravo, kako se primećuje u teksu koji je objavio Politico, istog dana kada je objavljena smrt Alekseja Navaljnog, Julija je viđena kako razgovara sa Tihanovskom na bezbednosnoj konferencij u Minhenu i već to je podstaklo spekulacije o njenim planovima.

Uprkos tome, njena izjava od juče je mnoge iznenadila, uglavnom zato što je Navaljna godinama odbacivala ideju o sopstvenoj političkoj karijeri. Ona je po struci ekonomista, a Alekseja je upoznala tokom odmora u Turskoj 1998. godine.

Tanjug/AP/@yulia_navalnaya Twitter channel

 

Nekoliko godina kasnije dobili su prvo dete, Dašu, a posle toga Julija nije mnogo javno istupala. U retkim intervjuima, činilo se da je težila da deluje normalno, dok je popularnost njenog muža rasla, a napad Kremlja na njega jačao, ocenjuje Politico.

"Moj glavni zadatak u porodici je da ostanem ista, uprkos svemu", rekla je svojevremeno za "Harper's Bazaar".

Međutm, oni koji su dobro poznavali par su govorili da Julija ne samo da deli stavove svog muža, već da je takođe igrala ulogu u njihovom oblikovanju.

"U svakoj fazi njegove karijere ona je uvek bila uz njega. Postojale je neka vrsta telepatske veze među njima, ponekad nisu čak morali ni da govore, ali su slično mislili", kaže Ana Veduta, zaposlena u američkoj filijali antikorupcijeske fondacije Alekseja Navaljnog za Politico.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Na mitinzima i sudskim saslušanjima, Navaljna je uvek bila uz muža, privlačeći pažnju medija upečatljivom građom i staloženošću, uprkos želji da izbegne kamere.  

Međutim, Navaljni nije krio detalje o porodici i često je objavljivao fotografije i snimke porodičnog života. Navodio je i da ga je supruga vratila u život nakon što je otrovan.  

"Julija, spasila si me", napisao je na Instagramu. Zapravo, njegova poslednja objava na toj društvenoj mreži pre smrti bila je za Dan zaljubljenih, i predstavljala je izraz ljubavi.

Ruski opozicionar i kritičar Kremlja Aleksej Navaljni, preminuo je 16. februara u zatvoru u regionu Jamalo-Nenecki u Sibiru, gde je izdržavao kaznu. Sahranjen je na Borisovskom groblju u Moskvi.

Uhapšen je u Moskvi u januaru 2021. godine po povratku iz Nemačke, gde je bio hospitalizovan nakon što je bio žrtva trovanja, za koje je okrivio Kremlj.  Navaljni je potom osuđen na nekoliko zatvorskih kazni a poslednja, u avgustu 2023, bila je na 19 godina zatvora, takođe zbog "ekstremizma".

Komentari (0)

Evropa