Evropa

Prvi rezultati parlamentarnih izbora u Francuskoj: Iznenađenje u drugom krugu – levica vodi, Nacionalno okupljanje treće

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/07/2024

-

20:02

Prvi rezultati parlamentarnih izbora u Francuskoj: Iznenađenje u drugom krugu – levica vodi, Nacionalno okupljanje treće
Prvi rezultati parlamentarnih izbora u Francuskoj: Iznenađenje u drugom krugu – levica vodi, Nacionalno okupljanje treće - Copyright Tanjug AP/Thomas Padilla

veličina teksta

Aa Aa

Prema prvim projekcijama nakon zatvaranja birališta u Francuskoj, na prvom mestu se nalazi levičarska koalicija Novi narodni front, koja bi mogla da osvoji između 179 i 192 mesta u parlamentu.

Centristička koalicija koju predvodi predsednik Emanuel Makron mogla bi da osvoji između 152 i 158 mesta.

Krajnje desničarska koalicija Nacionalno okupljanje Marin Le Pen nalazi na poslednjem mestu uz očekivanih 138 -145 mesta, prema anketi IFOP-a, prenosi agencije Reuters. 

Reuters navodi da će ovi rezultati, ako budu potvrđeni, ostaviti parlament podeljen na tri velike grupe sa izuzetno različitim platformama, koje nemaju tradiciju saradnje.

To bi potencijalno moglo najaviti period nestabilnosti, osim ako levica ne uspe da postigne dogovor sa drugim strankama da rade zajedno, dodaje agencija.

Francuska nacionalna skupština ima 577 mesta, sa 289 mesta potrebnih za apsolutnu većinu.

Melanšon: Makron da prizna poraz, Atal mora da ode

Lider levičarske koalicije Novi narodni Front Žan-Luk Melanšon, koja vodi na parlamentarnim izborima u Francuskoj, izjavio je večeras da francuski predsednik Emanuel Makron mora da prizna poraz.

''Makron mora da prizna poraz. Ima dužnost da pozove našu koaliciju da formira vladu'', rekao je Melanšon.

On je istakao da je ''Makronov poraz definitivno potvrđen'', dodajući da premijer Francuske Gabrijel Atal mora da napusti tu funkciju, prenosi Figaro.

Melanšon je ocenio da je LFI ostvarila rezultat ''za koji su nam rekli da je nemoguć''.

Naveo je da će stranka ''ostati pri svojim rečima'' i da će sprovoditi svoj program.

"Volja naroda mora se sada strogo poštovati, nikakvi pregovori nisu prihvatljivi'', rekao je on.

Tanjug AP/Thomas Padilla

 

Bardela: Neprirodni savezi gurnuli zemlju u zagrljaj krajnje levice

Žordan Bardela, lider krajnje desničarske stranke Nacionalno okupljanje (RN), koja je zauzela treće mesto na parlamentarnim izborima u Francuskoj, poručio je večeras da su izborni rezultati rezultat "neprirodne alijanse" koja je Francusku gurnula u zagrljaj krajnje levice.

On je u prvom obraćanju pristalicama nakon objavljivanja rezultata kritikovao "neprirodnu" i "nečasnu alijansu" koja je, kako je rekao, "lišila francuski narod" pobede Nacionalnog okupljanja.

"Večeras ovi savezi bacaju Francusku u zagrljaj krajnje levice Žan-Lika Melanšona", rekao je Bardela.

On je podsetio da je Nacionalno okupljanje postiglo najbolji rezultat na evropskim izborima i u prvom krugu parlamentarnih izbora i da je sada udvostručio broj poslanika.

"To je kamen temeljac sutrašnje pobede", rekao je Bardela.

Ocenio je i da je predsednik Makron gurnuo zemlju ka "neizvesnosti i nestabilnosti".

Jelisejska palata: Makron će poštovati odluku francuskih birača

Francuski predsednik Emanuel Makron će poštovati odluku franucuskih birača nakon današnjih parlamentarnih izbora na kojima je najviše glasova osvojio levičarski Novi narodni front, saopšteno je iz njegovog kabineta.

U saopštenju je navedeno da predsednik analizira projekcije, a da će u skladu s tradicijom, sačekati da dobije punu sliku rezultata pre nego što donese neophodne odluke, prenosi Reuters. 

Mnogo nepoznanica tri nedelje pre početka Olimpijskih igara

Premijer neće sigurno biti lider Nacionalnog okupljanja Žordan Bardela, koji je ranije pominjao da će biti premijer u slučaju apsolutne većine. Taj scenario bi otvorio put za liderku ekstremne desnice Marin Le Pen da eventualno pobedi na predsedničkim izborima 2027. godine.

Mnoga pitanja se otvaraju u Francuskoj, zemlji stubu Evropske unije, uronjenoj u nepoznato, bez izvesnosti o budućoj vladi tri nedelje pre otvaranja Olimpijskih igara.

Pitanja su da li će levičarske stranke i Makronov tabor naći politički dogovor, kakvo mesto će zauzeti radikalna levica i njen lider Žan Lik Melanšon, a postavlja se i pitanje strategije desničarske stranke Republikanci posle izbacivanja lidera Erika Siotija i osvajanja od 57 do 67 poslaničkih mesta.

Tri nedelje pre otvaranja Olimpijskih igara, koje će Francusku staviti u centar pažnje sveta, ona bi, pod uslovom da se postigne konsenzus, mogla da krene ka tehničkoj vladi, poput one koja je spasil Italiju od dužničke krize 2011.

U nejasnim uslovima Emanuel Makron bi takođe mogao biti naveden da odugovlači s odlukom o tome šta dalje, a sadašnji premijer Gabrijel Atal se izjasnio da je spreman da "obezbedi kontinuitet države koliko god je potrebno".

Le Pen: Makronova situacija neodrživa, pobeda RN "samo odložena"

Liderka francuske krajnje desničarske stranke Nacionalno okupljanje (RN) Marin Le Pen izjavila je večeras da je položaj predsednika Emanuela Makrona "neodrživ", nakon što je njegova centristička koalicija "Zajedno" izgubila relativnu većinu na današnjim izborima.

Kada je u pitanju RN, koji se našao na trećem mestu uprkos pobedi u prvom krugu, Le Pen je poručila da se "u današnjem rezultatu vidi seme sutrašnje pobede", prenosi Rojters.

Istakla je da smatra da je pobeda RN samo odložena, a da je njena partija izgubila kao rezultat taktičkog glasanja između Novog narodnog fronta i Makronove koalicije.

Tanjug AP/Louise Delmotte

 

Konfuzne izlazne ankete

Po zatvaranju biračkih mesta u drugom krugu vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj objavljene je više izlaznih anketa i sve daju različite podatke, tako da ne može sa sigrnošću da se kaže ko je pobednik, prenosi BBC.

U anketi koju su objavili Francuska Televizija i Radio Frans navodi se da je pobedila levičarska koalicija Novi narodni front, koja će imati između 170 i 190 poslanika.

Još veće iznenađenje je drugo mesto koalicije Emanuela Makrona "Zajedno", koja bi imala između 150 i 170 mandata, dok je Nacionalnjo okupljanje treće sa 135 do 155 mandata.

Druge dve ankete, uključujući najveći francuski privatni kanal TF1 i RTL/M6, pokazuju da je Nacionalno okupljanje na drugom mestu, dok je u četvrtoj anketi najviše mandata osvojilo Nacionalno okupljanje.

Čini se da je jedino izvesno da niko neće imati većinu u narednom sazivu Nacionalne skupštine.

Podsetimo, danas se glasalo za 501 od 577 mesta u Nacionalnoj skupštini, donjem i najvažnijem domu francuskog parlamenta, a preostalih 76 mesta već je osvojeno u prvom krugu glasanja.

Krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje (RN) i njegovi saveznici vode nakon prvog kruga izbora sa osvojenih oko 34 odsto glasova, levičarska koalicija Novi narodni front osvojila je 29 odsto glasova, a centristička koalicija Zajedno, kojoj pripada i stranka "Preporod", francuskog predsednika Emanuela Makrona, zauzela je treće mesto.

U nedelji između dva kruga izbora, stotine centrističkih i kandidata levice povuklo se iz trke kako bi povećali šanse svojih umerenih rivala i pokušali da spreče pobedu kandidata RN.

U drugom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj zabeležena je velika izlaznost. Do 17 časova glasalo je 59,71 odsto glasača, što je najveća izlaznost na parlamentarnim izborima u poslednje 43 godine, nakon što je 1981. izlaznost u isto vreme iznosila je 61,4 procenata, pokazuju podaci francuskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Izbori se odvijaju u napetoj atmosferi zbog najavljenih protesta ako desničari pobede. Kako se navodi, angažovano je 30.000 policajaca, od čega je 5.000 raspoređeno u Parizu i okolini.

Prvi na birališta izašli glasači prekomorskih teritorija

Kako je preneo franstvanfo, birači sa određenih prekomorskih teritorija prvi su izašli na birališta za vanredne parlamentarne izbore, u subotu 6. jula, u Sen Pjer i Mikelonu, Sen Bartelemiju, Sen Martinu, Gvadalupu, Martiniku, Gvajani i Francuskoj Polineziji. U Reunionu, Majotu i Novoj Kaledoniji glasanje se održava danas, kao u Francuskoj.

U Novoj Kaledoniji u izbornoj jedinici 1. pobedio je lojalista i desničar Nikolas Mecdorf sa 52,41 odsto glasova, dok je u izbornoj jedinici 2. pobedio nezavisni kandidat Emanuel Tžibaua sa 57,44 odsto glasova.

Emanuel Tžibaua (47) je sin vođe nezavisnosti Kanaka Žan-Mari Tžibaua, koji je ubijen 1989. godine, a njegov brat Žoel je optužen i stavljen u istražni zatvor u junu zbog navodne uloge u neredima koji potresaju arhipelag od sredine maja.

U Gvadalupu većinu glasova dobili su kandidati levice, na Martiniku većinu glasova dobili su regionalisti, kao i u Gvajani.

U Majotu pobedu je odnela desnica, u Francuskoj Polineziji većinu su dobili desničarski zagovornici autonomije, dok u Sen Pjeru i Mikelonu i Sen Martinu i Sen Bartelemiju rezultat još nije poznat.

Birači u Volisu i Futuni nisu morali danas da izlaze na birališta jer su izbori odlučeni u prvom krugu kada je pobedila levica.

Komentari (0)

Evropa