Evropa

RAT U UKRAJINI Putin: Mirovni plan Moskve omogućiće momentalni prekid borbi i početak pregovora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/07/2024

-

09:08

RAT U UKRAJINI Putin: Mirovni plan Moskve omogućiće momentalni prekid borbi i početak pregovora
RAT U UKRAJINI Putin: Mirovni plan Moskve omogućiće momentalni prekid borbi i početak pregovora - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka/Andriy Andriyenko/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

U Ukrajini se ratuje 862 dana, ali ni ovaj nije prošao bez razaranja i povređenih civila. U  ruskom granatiranju Harkova, povređeno je 14 ljudi, među kojima su jedan dečak i beba, saopštilo je regionalno tužilaštvo u Harkovu, dodavši da su tom prilikom ruske snage koristile novorazvijene vođene bombe UMPB D-30 velikog dometa. U ukrajinskom napadu dronovima na trafostanicu Raduga u Energodaru, povređeno je osam zaposlenih u nuklearki Zaporožje. Usled napada na trafostanicu oštećena su oba transformatora. Normalno funkcionisanje objekata Zaporoške nuklearke je poremećeno, a mere za obezbeđivanje nuklearne bezbednosti se sprovode u potpunosti, saopšteno je iz elektrane. U međuvremenu, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je snimak ruskog napada na grad Dnjepar u kojem poginulo pet osoba.

Ključni događaji:

  • U ruskim vazdušnim napadima na Harkov povređeno 14 ljudi, uključujući bebu
  • SAD najavile novi paket vojne pomoći Ukrajini
  • Zelenski: Ako Tramp zna kako da okonča rat u Ukrajini ne treba da čeka ishod izbora
  • Kremlj: Erdogan ne može biti posrednik u razgovorima Rusije i Ukrajine
  • Rusija suspendovala učešće u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

22.06 Ugašen požar u skladištima u Kijevu, jedna osoba se otrovala dimom

U glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, večeras je ugašen veliki požar koji je zahvatio površinu od 500 metara kvadratnih, a jedna osoba koja se otrovala dimom je hospitalizovana, saopštila je ukrajinska služba za vanredne situacije.

U saopštenju se navodi da je požar izbio u popodnevnim satima u dvospratnoj magacinskoj zgradi i da se proširio na susedna skladišta, preneo je Unian.

Policija utvrđuje uzrok požara.

U gašenju požara učestvovalo je 55 vatrogasaca sa 14 vozila.

21.53 Slovenija neće potpisati bezbednosni sporazum sa Ukrajinom 

Slovenački premijer Robert Golob neće potpisati bezbednosni sporazum sa Ukrajinom na samitu NATO-a u Vašingtonu sledeće sedmice zbog toga što se formulacija teksta sporazuma još nalazi u fazi finalizacije u Ministarstvu spoljnih poslova, izjavio je danas zamenik slovenačkog premijera Matej Arčon posle sednice vlade.

"Sporazum je u fazi finalizacije na nivou ministarstva", rekao je Arčon, prenela je agencija STA.

Arčon je naveo da Golob neće potpisati sporazum u Vašingtonu pošto je državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Marko Štučin na današnjoj sednici vlade rekao da sporazum još nije finalizovan.

Štučin je izjavio u sredu na sednici skupštinskog Odbora za spoljnu politiku da su pregovori o sporazumu u toku. 

Tanjug/STA/BOŠTJAN PODLOGAR

 

21.30 U napadu na Odesku oblast poginula jedna osoba,sedam ranjeno, oštećena infrastruktura

U današnjem ruskom raketnom napadu na Odesku oblast u Ukrajini poginula je jedna osoba, povređeno je još sedam i oštećena je lučka infrastruktura, saopštio je regionalni guverner Oleh Kiper.

On je u objavi na Telegramu rekao da su u ruskom napadu balističkom raketom na Odesku oblast oštećeni lučki objekti i administrativne i druge zgrade. Kako je preneo Ukrinform, u Odesi je danas popodne odjeknula eksplozija.

20.52 NATO šalje u Kijev stalnog specijalnog izaslanika

NATO je odlučio da u Kijev pošalje stalnog specijalnog izaslanika koji će koordinisati pomoć Ukrajini, izjavio je portparol Alijanse.

Specijalni izaslanik će na licu mesta koordinisati političku i vojnu pomoć NATO-a Ukrajini, a još nije poznato ko će biti imenovan na tu funkciju, preneo je Dojče vele (DW).

NATO želi da na samitu u Vašingtonu iduće nedelje označi početak bolje koordinacije isporuka oružja i obuke ukrajinskih vojnika.

Zvanično predstavništvo NATO-a u Kijevu postoji gotovo deset godina.

20.07 Radev: Ne prihvatam da se Bugarska pretvori u neograničenog donatora za rat u Ukrajini

Bugarski predsednik Rumen Radev izjavio je danas da neće prihvatiti da vlada pretvori Bugarsku u neograničenog donatora za rat u Ukrajini "do konačne pobede".

"Onima koji su pripremili i prihvatili ovu poziciju nije jasno šta znači konačna pobeda – kako će se ona ostvariti, koliko će nas koštati u smislu vremena, novca, resursa i pre svega rizika, jer sa svakim danom rizik od ovog rata za nas raste. Duboko sumnjam da li im je jasno šta znači za samu Ukrajinu da se bori do konačne pobede i šta će ukrajinskim Oružanim snagama, vojnom osoblju, od same infrastrukture i privrede zemlje ostati za ovu dugoročnu pobedu", istakao je Radev.

On je podsetio da je danas u bugarskom parlamentu održano važno saslušanje u vezi sa nacionalnim okvirnim stavovima za predstojeći samit NATO-a u Vašingtonu.

Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

19.48 Komandant brigade Vazdušno-desantnih snaga Rusije Gorodilov u istražnom pritvoru

Ruski Vojni sud 235. garnizona uputio je u istražni pritvor do 19. avgusta komandanta 83. odvojene gardijske vazdušno-jurišne brigade, pukovnika Artema Gorodilova, osumnjičenog za prevaru u posebno velikim razmerama, saopštila je danas pres služba suda.

Odlukom suda usvojen je zahtev istražnih organa za određivanje preventivne mere protiv Gorodilova u vidu pritvora u trajanju od mesec dana i 17 dana, zaključno do 19. avgusta, rekao je predstavnik suda, preneo je TASS.

Gorodilov se tereti za prevaru u iznosu od najmanje milion rubalja (10.393 evra). Preti mu kazna do 10 godina zatvora.

18.11 Kuleba: Potrebna nam je dozvola partnera za udare na teritoriji Rusije i više municije

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas da je za promenu situacije u ratu sa Rusijom, neophodno da ukrajinski partneri donesu dve ključne odluke: dozvole udare na rusku teritoriju, pre svega aerodrome i bombardere u vazduhu, kao i da obezbede više artiljerije i municije.

"U cilju promene trendova na frontu u vezi sa ofanzivom ruskih trupa na ukrajinskoj strani se već donose određene odluke. Ali postoje dve glavne odluke koje ukrajinski partneri moraju doneti. Pre svega, pomenuću dozvolu za korišćenje zapadnog naoružanja van granica Ukrajine protiv ruskih vojnih objekata", rekao je Kuleba za litvansku agenciju Elta, prenosi LRT.

Prema njegovim rečima, najbolnija tačka kopnenih snaga Ukrajine je "beskrajan broj vođenih bombi koje se bacaju na naše kopnene snage".

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

17.27 Putin: Prekid vatre nije moguć pre početka mirovnih pregovora s Ukrajinom

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da prekid vatre u ratu Rusije i Ukrajine nije moguć pre početka mirovnih pregovora s Kijevom.

''Jednostavno ne možemo sada da proglasimo prekid vatre u nadi da će druga strana preduzeti neke pozitivne korake'', rekao je Putin, prenosi RIA.

Dodao je da je neophodno da Ukrajina pristane da preduzme korake koji su nepovratni i prihvatljivi za Rusiju.

''Ne možemo dozvoliti da neprijatelj iskoristi ovaj prekid vatre i nakon toga da poboljša svoju poziciju - da se naoruža, opremi uz pomoć prinudne mobilizacije i pripremi se za nastavak oružanog sukoba'', rekao je Putin. On je ocenio da je okončanje sukoba sa Ukrajinom preko posrednika nemoguće.

12.16 Putin: Mirovni plan Moskve omogućiće momentalni prekid borbi i početak pregovora

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da bi mirovni plan Moskve za Ukrajinu omogućio momentalni prekid borbi i početak pregovora između zaraćenih strana.

"Sredinom juna predstavili smo još jednu opciju za rešavanje (sukoba u Ukrajini), koja bi, ukoliko bi ukrajinska strana, a što je najvažnije njeni zapadni sponzori, bili spremni da je prihvate, omogućila da bukvalno odmah prekinemo borbena dejstva, sačuvamo ljudske živote i započnemo pregovore", objasnio je Putin na sastanku Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Astani, prenosi Sputnjik.

On je naglasio da se Rusija oduvek zalagala za mirno rešavanje ukrajinske krize.

"Rusija se uvek zalagala za mirno političko-diplomatsko rešenje situacije u Ukrajini - krize koja je nastala kao rezultat apsolutno drske politike Sjedinjenih Američkih Država i njihovih satelita", rekao je on komentarišući situaciju oko Ukrajine.

Tanjug/AP/Sergei Guneyev

 

10.06 Zelenski: Putin je previše uplašen da dođe na pregovore

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nije isključio mogućnost da predsednik Rusije Vladimir Putin bude pozvan na sledeći samit mira.

U intervjuu za Blumberg, Zelenski je takođe izrazio uverenje da bi SAD i Kina mogle da stave tačku na rat u Ukrajini.

Istovremeno, rekao je Zelenski, ako Rusija i Ukrajina uspeju da nađu način da sednu za pregovarački sto, ne očekuje da će Putin učestvovati lično i "u bliskoj budućnosti" jer smatra da je ruski predsednik "previše uplašen da dođe".

Zelenski je izjavio i da bi SAD i Kina mogle da stave tačku na rat u Ukrajini ako ostave po strani svoje razlike i deluju zajedno.

On je uveren da Kina može da igra "ogromnu ulogu“ u rešavanju sukoba, pošto Moskva veoma zavisi od svog izvoznog tržišta. 

Ukrajinski predsednik se složio s mišljenjem predsednika Finske Aleksandra Stuba, koji je rekao da je "Rusija sada toliko zavisna od Kine" i da bi "jedan telefonski poziv kineskog predsednika Si Đinpinga rešio krizu" u Ukrajini, prenosi Unian.

Tanjug/AP/Laurent Cipriani

 

09.07 Ukrajina: Oboren 21 ruski dron, ruske snage tvrde da kontrolišu deo Časovog Jara

Ukrajina je tokom noći oborila 21 ruski dron Šahed, dok ruske snage tvrde da kontrolišu deo grada Časov Jar. Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je dronove u šest regiona u severnoj i centralnoj Ukrajini, saopštile su danas vazduhoplovne snage, prenosi Rojters. Guverner severnog regiona Černigova rekao je da je više od 5.000 domaćinstava u regionu bez struje. Ministarstvo odbrane Rusije juče se saopštilo da su njene snage preuzele kontrolu u ukrajinskom gradu Časiv Jaru, dok Ukrajina tvrdi da borbe i dalje traju.

08.51 Kremlj: Erdogan ne može da bude posrednik u razgovorima Rusije i Ukrajine

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ne može da bude posrednik u pregovorima između Rusije i Ukrajine, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

''Ne, nije moguće'', bio je odgovor Peskova na pitanje novinara postoji li mogućnost da Erdogan posreduje u razgovorima Moskve i Kijeva, ali je potvrdio da je na jučerašnjem sastanku Erdogana i ruskog predsednika Vladimira Putina ''bilo reči o Ukrajini'', prenosi RIA.

Tanjug/AP/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin

 

08.15 Rusija tvrdi da je na aerodromu Dolgincevo uništila ukrajinski MiG-29

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je na aerodromu Dolgincevo u Dnjepropetrovskoj oblasti uništen ukrajinski borbeni avion MiG-29. "Ruski Iskander izveo je raketni udar na parking aviona na aerodromu Dolgincevo, borbeni avion MiG-29 Oružanih snaga Ukrajine, avionsko naoružanje i uništena su vozila vazduhoplovne inženjerije", saopštilo je ministarstvo, prenosi Tas. Ministarstvo je takođe objavilo i snimke uništavanja aviona.

07.55 Rusija suspendovala učešće u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a

Ruska Državna duma i Savet Federacije usvojili su zajedničku izjavu o suspendovanju učešća delegacije Federalne skupštine Rusije u radu Parlamentarne skupštine OEBS-a.

"Uprkos ponovljenim apelima i predlozima ruske delegacije, prioriteti rukovodstva PS OEBS-a ukazuju na to da u ovom trenutku, umesto stvaranja uslova za konstruktivnu razmenu mišljenja i formiranje objedinjujuće agende, ova platforma se koristi kao politizovano oruđe za ciljanu implementaciju antiruskog kursa, uključujući namerno iskrivljavanje uzročno-posledične veze događaja u Ukrajini", navodi se u tekstu izjave, prenosi Interfaks.

06.50 Zelenski objavio snimak ruskog napada na Dnjepar

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski komentarišući ruski raketni napad na reku Dnjepar, rekao je da je broj mrtvih porastao na pet.

"Za sada znamo za pet mrtvih. Moje saučešće porodici i prijateljima. Povređene su 34 osobe, među kojima i dete. Uključene su sve neophodne jedinice Državne službe za vanredne situacije, spasioci pomažu svim nastradalima“, rekao je predsednik Ukrajine.

06.45 SAD najavile novi paket vojne pomoći Ukrajini

Vlada Sjedinjenih Američkih Država najavila je veliki novi paket odbrambene pomoći Ukrajini, koji će uključivati rakete za sisteme HIMARS, protivvazdušne presretače, artiljerijske granate i drugo oružje, saopštila je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer.

"Američka administracija najavljuje dodelu novog značajnog paketa pomoći Ukrajini u oblasti bezbednosti. SAD nastavljaju da podržavaju odbranu Ukrajine od invazije Ruske Federacije", rekla je ona na brifingu za novinare, prenosi Ukrinform. 

06.40 Kremlj: Erdogan ne može biti posrednik u razgovorima Rusije i Ukrajine

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ne može biti posrednik u pregovorima između Rusije i Ukrajine, izjavio je juče portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ne, nije moguće", bio je odgovor Peskova na pitanje novinara postoji li mogućnost da Erdogan posreduje u razgovorima Moskve i Kijeva, ali je potvrdio da je na jučerašnjem sastanku Erdogana i ruskog predsednika Vladimira Putina "bilo reči o Ukrajini", prenosi RIA.

Tanjug/AP/Sergey Guneyev

 

06.30 Zelenski: Ako Tramp zna kako da okonča rat u Ukrajini ne treba da čeka ishod izbora

Ako Donald Tramp zna kako da okonča rat u Ukrajini, ne bi trebalo da čeka ishod novembarskih predsedničkih izbora da bi otkrio detalje, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Kao izabrani predsednik rešiću taj rat između Putina i Zelenskog pre nego što stupim na dužnost 20. januara", rekao je bivši predsednik Tramp na prošlonedeljnom televizijskom sučeljavanju sa sadašnjim predsednikom Džozefom Bajdenom, prenosi portal "Politico".

"Ako Tramp zna kako da okonča ovaj rat, trebalo bi to da nam kaže danas. Jer ako postoje rizici po nezavisnost Ukrajine, ako postoje rizici da izgubimo državnost, želimo da budemo pripremljeni za to", rekao je Zelenski u intervjuu za "Bloomberg" TV.

06.15 U ruskim vazdušnim napadima na Harkov povređeno 14 ljudi, uključujući bebu

U ruskom granatiranju Harkova, povređeno je 14 ljudi, među kojima i beba, saopštilo je regionalno tužilaštvo u Harkovu. "Povređeno je 14 osoba, među kojima su osmogodišnji dečak i dvonedeljna beba. Oštećene su privatne stambene zgrade, višespratnice, automobili, zgrada pošte, servis, sportska hala", navodi se u saopštenju, prenosi "Ukrinform".

 

Komentari (0)

Evropa