Evropa

"Zid protiv Nacionalnog okupljanja": Više od 200 kandidata povlači se iz trke uoči drugog kruga izbora u Francuskoj

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/07/2024

-

19:07

"Zid protiv Nacionalnog okupljanja": Više od 200 kandidata povlači se iz trke uoči drugog kruga izbora u Francuskoj
"Zid protiv Nacionalnog okupljanja": Više od 200 kandidata povlači se iz trke uoči drugog kruga izbora u Francuskoj - Copyright Tanjug AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 200 kandidata levice i desnog centra najavilo je danas da će podneti ostavku uoči drugog kruga parlamentarnih izbora u Francusku kako bi sprečilo desničarsku stranku "Nacionalno okupljanje" da dobije apsolutnu većinu u parlamentu.

Rok za podnošenje konačnih lista za drugi krug prevremenih parlamentarnih izbora u Francuskoj, koji će biti održan 7. jula, bio je danas do 18.00 časova po francuskom vremenu.

Zaključno sa ovim rokom, kandidaturu je povuklo ukupno 218 kandidata, i to 130 iz redova kranje levog Novog narodnog fronta, te 82 kandidata sa liste predsednika Emanuela Makrona, prenosi "The Guardian".

Prošlonedeljni prvi krug izbora doneo je veliku pobedu za stranku Marin Le Pen, Nacionalno okupljanje (RN) koja je osvojila oko 33 odsto glasova, dok se na drugom mestu našao široki savez krajnjih levičara, a centristi predsednika Makrona obreli su se tek na trećem mestu.

"Međutim, šanse gospođe Le Pen da osvoji potpunu većinu u Narodnoj skupštini od 577 mesta bile su narušene taktikom blokiranja od strane neprijatelja njene stranke. U više od polovine izbornih jedinica, oko 300, tri kandidata su se kvalifikovala iz prvog kruga glasanja (skoro svuda drugde bila su samo dva). Ako u ovim izbornim jedinicama jedan od dva kandidata koji nisu na listi RN odustane, to povećava šanse da kandidat RN bude poražen", piše BBC.

Stvaranje "zida" prema RN odvijalo se na način da su dva bloka pozvali svoje kandidate koji su trećeplasirani da odstupe, što je učinio levičarski Novi narodni front, pomažući direktno opciji predsednika Makrona.

"Levičarski Novi narodni front (NPF), koji se sastoji od svih opcija, od socijaldemokrata levog centra do krajnje levih antikapitalista, izdao je uputstva svim svojim trećeplasiranim kandidatima da odstupe i puste centriste da požanju anti-RN glasove. NPF tako pomaže dvojici visokih pro-Makronovih poslanika, bivšoj premijerki Elizabet Born i ministru unutrašnjih poslova Žeraldu Darmaninu da pobede u svojim izbornim jedinicama u Normandiji i na severu", piše britanski javni servis.

Bardela: Ovi aranžmani su plod "nečasnog saveza" donedavno ljutih rivala

Predsednik RN Žordan Bardela oštro je osudio dogovor dve koalicije, te je ovakve pozive osudio kao "nečasni savez" donedavno ljutih neprijatelja.

"S druge strane, pro-Makronov kandidat je dao ostavku kako bi pomogao radikalnom levičaru Fransoa Rufinu da pobedi kandidata RN u gradu Amijenu na severu zemlje. Predsednik RN, 28-godišnji Bardela, koji se nada da će postati premijer, osudio je ove aranžmane kao plod "nečasnog saveza" između stranaka koje su do sada hvatale jedna drugu za gušu", navodi BBC.

Tanjug AP/Thibault Camus, Yara Nardi

 

Makron, premijer Atal i drugi visoki funkcioneri njegove Renesanse, nisu uputili direktan poziv da njihovi kandidati učine isto kao što je to uradio krajnje levičarski Novi narodni front.

"Uputstva kandidatima iz Makronovog centrističkog bloka bila su manje jasna od onih iz NPF-a. Iako su lično Makron i premijer Gabrijel Atal pozvali da se 'ne glasa za RN', neki u njegovom taboru veruju da njegova krajnja leva komponenta čini NPF jednako neprijatnim. Visoke ličnosti poput ministra finansija Bruna Le Mera i bivšeg premijera Eduara Filipa, obojica poreklom sa desnog centra, odbijaju da izdaju uputstva za sistematsko glasanje protiv RN", prenosi britanski javni emiter.

Članovi RN, s druge strane, za francuski list "Figaro" ističu da im taktika protivnika ne smeta, jer se pokazuje da je ceo sistem protiv RN.

"Naprotiv, to je dobra vest. Celokupna poruka koju oni daju je da je ceo sistem taj koji je protiv nas... To je još jedan veliki zaplet i naši birači su umorni od toga", rekli su insajderi RN, prenosi "Figaro".

BBC: Nacionalno okupljanje se dvoumi između nestabilne vlade tanke većine i neizvesne apsolutne većine u parlamentu

Prva poruka lidera RN je bila da neće preuzimati odgovornost, niti se angažovati oko sklapanja tanke većine, uz pomoć koje neće biti moguće da se sprovedu potrebne reforme. Ipak, Le Penova u poslednjim istupima daje nešto drugačije izjave.

"Lideri RN rekli su da neće pokušati da formiraju vladu osim ako im se ne da potpuna većina u parlamentu na glasanju u nedelju. Kažu da ne žele da im se daje privid moći, ako je realnost da ne mogu da donose zakone. Međutim, u utorak je Marin Le Pen tu ideju kandidovala, kada je rekla da bi niža većina bila dovoljno dobra, ako ne padne previše ispod praga od 289 članova. Govoreći na francuskom radiju, ona je rekla da bi osvajanje oko 270 poslanika omogućilo njenoj stranci da započne razgovore sa pojedinim poslanicima iz drugih grupa u nadi da će ih ubediti na sporazum", piše BBC i prenosi reči Le Penove:

"Reći ćemo im: 'Da li ste spremni da učestvujete sa nama u novoj većini? Da li ste spremni da glasate o poverenju? Da li ste spremni da glasate za budžet?'", rekla je ona, prenosi BBC.

Tanjug AP/Aurelien Morissard, Olivier Hoslet, Pool Photo via AP, Thibault Camus

 

Le Penova je takođe, kako javlja BBC, optužila predsednika u utorak da je izvršio "administrativni državni udar" jer je čula da priprema brojna ključna imenovanja u policiji i vojsci samo nekoliko dana pre glasanja.

"Kada želite da se suprotstavite rezultatima izbora tako što ćete nominovati svoje ljude na radna mesta, i kada to sprečava vladu da sprovodi politiku koju je francuski narod tražio... Ja to nazivam administrativnim državnim udarom, a nadam se da su to samo glasine", dodala je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa