Evropa

RAT U UKRAJINI Orban zamolio Zelenskog da razmotri hitan prekid vatre

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

02/07/2024

-

08:45

RAT U UKRAJINI Orban zamolio Zelenskog da razmotri hitan prekid vatre
RAT U UKRAJINI Orban zamolio Zelenskog da razmotri hitan prekid vatre - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 860 dana. Kijev je saopštio da se na ukrajinskom frontu vodi oko 90 bitaka, a najintenzivnije su na harkovskom, pokrovskom i donjeckom pravcu, gde je poginulo nekoliko civila. Kremlj je upozorio na izveštaj beloruske vojske o tome da se veći broj ukrajinskih vojnika sa oružjem i opremom kretao u severnoj oblasti Žitomir koja se graniči sa Ukrajinom, ali su u međuvremenu iz Kijeva demantovali ove navode. Istovremeno, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da njegova zemlja povećava proizvodnju dronova, naoružanja, municije, opreme, mašina za razminiranje i svega što je potrebno na frontu. 

Ključni događaji: 

  • Troje mrtvih, 20 ranjenih u ruskom napadu na Selidovo u Donjeckoj oblasti
  • Ruska vojska tvrdi da je zauzela dva naselja na istoku Ukrajine
  • Zelenski: Ukrajina pojačava proizvodnju dronova i svega što je potrebno na ratištu
  • Kremlj: Izveštaji o jačanju ukrajinskih snaga na granici sa Belorusijom zabrinjavaju
  • ISW: Putinova teorija pobede je da unedogled polako napreduje

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

21.04 Lukašenko: Beloruske trupe u stanju visoke pripravnosti

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je pojačano obezbeđenje državne granice, a određene trupe stavljene su u stanje visoke pripravnosti zbog intenziviranja ukrajinske vojske u pograničnim oblastima.

"Snage za specijalne operacije i druge izviđačke jedinice su raspoređene: beloruska vojska je blokirala pravce mogućeg kretanja neprijatelja. Pre godinu dana smo sproveli obuku, ispostavilo se da nije bilo uzaludno", istakao je Lukašenko na svečanom skupu povodom Dana nezavisnosti, prenosi agencija Belta.

Pored toga, dodao je, vazduhoplovne snage i snage PVO i Belorusije i Rusije su u stanju visoke borbene gotovosti.Opširnije pročitajte OVDE.

Tanjug/AP/Aalexander Zemlianichenko

 

19.45 Zelenski o Orbanovoj poseti: Ovo je jasan signal koliko važno jedinstvo u Evropi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ocenio je da je današnja poseta mađarskog premijera Viktora Orbana Ukrajini jasan signal koliko je važno održati jedinstvo u Evropi.

"Poseta premijera Mađarske Viktora Orbana Ukrajini je prva posle mnogo godina i tokom celog rata. I što je bitno, to je odmah nakon početka predsedavanja Mađarske EU. Jasan signal koliko je važno za sve nas u Evropi da ostanemo ujedinjeni u zajedničkim koracima", rekao je Zelenski u večerašnjem video obraćanju. On je takođe zahvalio Mađarskoj na učešću na Samitu mira koji je nedavno održan u Švajcarskoj i podršci zajedničkoj deklaraciji.

18.43 Lavrov i Sijarto razgovarali o ukrajinskoj krizi

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je danas telefonom sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom o aktuelnim međunarodnim pitanjima, ukrajinskoj krizi i bilateralnoj saradnji, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Tokom razgovora o ukrajinskoj krizi, oba ministra su istakla potrebu da Kijev bezuslovno obezbedi prava svih nacionalnih manjina koje žive u zemlji", istaknuto je u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

17.21 Ostin: SAD uskoro šalje Ukrajini paket vojne pomoći vredan 2,3 milijarde dolara

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin izjavio je danas da će Vašington uskoro objaviti da šalje vojnu pomoć Ukrajini od 2,3 milijarde dolara, uključujući protivtenkovske rakete, presretače i municiju za sisteme "Patriot", kao i druge sisteme protivvazdušne odbrane.

Ova najava usledila je nakon sastanka ukrajinskog ministra odbrane Rustema Umerova sa Ostinom u Pentagonu i, kako navodi agencija AP, predstavlja "snažan odgovor na molbe Kijeva za pomoć u borbi protiv ruskih snaga u Donjeckoj oblasti".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je u nedelju da je Rusija samo u protekloj nedelji bacila više od 800 snažnih "kliznih" bombi na Ukrajinu. On je pozvao saveznike da ublaže ograničenja za korišćenje zapadnog naoružanja za napade na vojne ciljeve unutar Rusije.

14.17 Kremlj: Nemamo nikakva očekivanja od posete Orbana Kijevu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Moskva nema nikakva očekivanja od posete premijera Mađarske Viktora Orbana Kijevu. "Ne očekujemo ništa i verovatno nije na nama da komentarišemo ovu temu", rekao je Peskov, preneo je TASS.

On je dodao da je Mađarska juče preuzela predsedavanje Evropskom unijom.

"Jasno je da Mađarska mora da izvršava svoje obaveze. Zato smatram da je, u konkretnom slučaju, naglasak na Orbanovim obavezama koje su u interesu Brisela, umesto mađarskih nacionalnih interesa", naveo je Peskov.

14.10 Orban: Zamolio sam Zelenskog da razmotri hitan prekid vatre

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas, posle sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim tokom iznenadne posete Kijevu, da je zamolio Zelenskog da razmotri hitan prekid vatre i dodao da bi hitan prekid vatre doveo do ubrzavanja mirovnih pregovora sa Rusijom.

Orban je dodao da Budimpešta želi da poboljša veze sa Ukrajinom i da potpiše bilateralni sporazum o saradnji, ali i da učestvuje u ekonomskom razvoju Ukrajine, prenosi Reuters.

Tanjug/AP/Zoltan Fischer/Hungarian PM's Press Office/MTI

 

Zelenski je nakon sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Kijevu, izjavio da su njih dvojica razgovarali o načinima da se postigne pravičan i dugotrajan mir.

"Zahvalan sam Mađarskoj što je učestvovala na mirovnom samitu (u švajcarskom Birgenštoku prošlog meseca) i što je podržala zajedničko saopštenje sa samita. Naš rad u ovom formatu istinski pomaže da dođe do kraja rata", naveo je Zelenski u objavi na platformi X. On se, takođe, zahvalio Orbanu što je posetio Ukrajinu prvi put posle 12 godina.

10.25 U Odesi uhapšena grupa ruskih agenata, preti im doživotni zatvor zbog špijunaže

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) uhapsila je u Odesi grupu ruskih agenata u kojoj su bila dva vojnika i jedna meštanka, a preti im doživotni zatvor zbog špijunaže lokacija sistema ukrajinske protivvazdušne odbrane (PVO), saopštio je pres centar SBU. U saopštenju se navodi da su ruski agenti, po nalogu ruske Federalne službe bezbednosti, izviđali lokacije sistema PVO u Odesi, da su ih fotografisali i označavali na Gugl mapama, preneo je Ukrniform. Ističe se da je drugi zadatak ruskih agenata bilo prikriveno postavljanje bežičnih magnetnih kamera na teritoriji luke Odesa.

08.42 Rusija pogodila sedam ukrajinskih aviona Su-27 tokom napada na aerodrom Mirgorod

Ruske trupe su pogodile sedam ukrajinskih aviona Su-27 tokom raketnog napada na aerodrom Mirgorod u Poltavskoj oblasti, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane. Precizirano je da je napad, u kojem je prema tvrdnjma ruskog ministarstva uništeno pet operativnih višenamenskih lovaca Su-27, a oštećena su još dva, koja su bila u remontu, izvršen raketama "Iskander-M". Na vojnom aerodromu u Mirgorodu nalazi se 831. brigada taktičke avijacije Ukrajine, a on se koristi i kao baza za napade na Zaporožje i Krimski pravac, navodi agencija RIA Novosti.

08.30 Orban stigao u posetu Kijevu, sastaće se sa Zelenskim

Mađarski premijer Viktor Orban stigao je danas u posetu Kijevu, prvu od početka rata u Ukrajini, gde će se sastati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. Poseta Orbana sledi dan nakon što je Mađarska preuzela predsedavanje EU, preneo je Rojters. Orban će se sastati sa Zelenskim i drugim visokim zvaničnicima u Kijevu samo nekoliko dana nakon što su njih dvojica razgovarali na samitu EU u Briselu.

07.44 Zelenski: Ukrajina pojačava proizvodnju dronova i svega što je potrebno na ratištu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da Ukrajina povećava proizvodnju dronova, naoružanja, municije, opreme, mašina za razminiranje i svega što je potrebno na frontu.

Tanjug/AP/Laurent Cipriani

 

"Ukrajina pojačava proizvodnju bespilotnih letelica, određenih vrsta oružja, municije, opreme, mašina za deminiranje i mnogih drugih osnovnih artikala – svega što je potrebno na prvim linijama fronta da bi se spasli životi naših ljudi snagom tehnologije", napisao je Zelenski na Telegram kanalu, prenosi Ukrinform.

07.23 Ukrajina odbacuje izveštaje o pojačavanju trupa u blizini Belorusije

Ukrajinska granična služba je odbacila tvrdnje iz Belorusije da je pojačavala trupe na njihovoj međusobnoj granici, opisujući izveštaje kao informacionu kampanju iz Minska koju podržava Moskva. Belorusija, bliski ruski saveznik koji je pružio podršku Moskvi tokom rata protiv Ukrajine koji traje već 28 meseci, saopštila je protekle sedmice da jača prisustvo ukrajinskih trupa na njenoj granici, navodi Rojters. Kremlj je ranije danas saopštio da su takvi izveštaji razlog za zabrinutost.

07.10 Troje mrtvih, 20 ranjenih u ruskom napadu na Selidovo u Donjeckoj oblasti

Tri civila su poginula, a 20 je ranjeno u napadu ruskih snaga na ukrajinski grad Selidovo u Donjeckoj oblasti, saopštila je gradska uprava Selidova na Telegram kanalu. Kako je navedeno, većina povređenih je u teškom i srednje teškom stanju.

07.00 Ukrajinska mornarica pozvala ruske turiste da napuste Krim

Portparol Mornarice Ukrajine Dmitro Pletenčuk pozvao je ruske turiste da napuste Krim, navodeći da na tom poluostrvu ima mnogo vojnih objekata koje će, kako je naveo, ukrajinske odbrambene snage uništiti.

"Postoji samo jedan savet – napustite našu teritoriju. Ovo je prvi. I drugo, upozoravamo da na Krimu ima mnogo vojnih objekata i, shodno tome, niko ih neće ostaviti na miru sve dok su tamo, pa izvucite zaključke i donosite odluke koje će vam pomoći da sačuvate život i zdravlje", rekao je portparol Mornaričkih snaga Ukrajine. 

Komentari (0)

Evropa