Evropa

Džonson optužio Faraža da ponavlja Putinove reči o ratu u Ukrajini, lider Reformističke partije mu odmah odgovorio

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2024

-

17:12

Džonson optužio Faraža da ponavlja Putinove reči o ratu u Ukrajini, lider Reformističke partije mu odmah odgovorio
Džonson optužio Faraža da ponavlja Putinove reči o ratu u Ukrajini, lider Reformističke partije mu odmah odgovorio - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Bivši britanski premijer Boris Džonson osudio je danas izjave lidera Reformističke partije Najdžela Faraža o Ukrajini i optužio ga da ponavlja reči ruskog predsednika Vladimira Putina o umešanosti Zapada u konflikt.

Gostujući u emisiji na BBC, Faraž je rekao da je decenijama upozoravao na sve veći obim vojnog saveza NATO-a i EU, kao i da je Zapad isprovocirao rat u Ukrajini.

"Mi smo isprovocirali ovaj rat. Naravno, to je njegova (Putinova) greška. Iskoristio je ono što smo mi uradili", zaključio je on.

Istakao je, ipak, da "nije i nikada nije bio apologeta ili pristalica Putina" i osudio rusku invaziju na Ukrajinu, prenosi Politiko.

"Ono što sam govorio poslednjih 10 godina je da je Zapad igrao u korist Putina, dajući mu izgovor da ionako uradi ono što je želeo", napomenuo je Faraž.

Džonson je zauzvrat odbacio Faražov argument kao "mučnu neistorijsku glupost i propagandu Kremlja".

"Niko nije provocirao Putina. Narod Ukrajine je velikom većinom glasao 1991. godine da bude suverena i nezavisna zemlja. Imali su pravo da traže članstvo i u NATO-u i u EU", naglasio je Džonson na društvenim mrežama.

Dodao je da je Putin jedini krivac za rat u Ukrajini, a prebacivanje krivice je ocenio kao "moralno odvratno ponavljanje Putinovih laži".

Faraž odgovorio Džonsonu: Nikada neću braniti Putina

Faraž je uzvratio je Džonsonu nakon što ga je bivši premijer označio kao "moralno odbojan" zbog komentara o ratu u Ukrajini.

Lider Reformističke partije optužio je Džonsona za "licemerje" dok je mahao kopijom naslovne strane novina iz 2016. na kojoj je pisalo: "Boris krivi EU za rat u Ukrajini".

Faraž je rekao za BBC da je od pada Berlinskog zida govorio da će biti rata u Ukrajini zbog "širenja NATO-a i Evropske unije na istok".

On je rekao da su te akcije Vladimiru Putinu dale razlog da kaže ruskom narodu "ponovo dolaze po nas" i krene u rat.

"Možda je Boris Džonson taj koji je moralno odvratan, a ne ja, ne znam. Ali da li vidite čist nivo licemerja? Vidite li besmislicu svega ovoga?", rekao je Faraž pristalicama u Kentu.

On je rekao da će Džonson proći kao "najgori premijer modernog vremena", koji je izdao "većinu od 80 mesta" i glasače koji su podržali Bregzit.

Faraž je ostao pri uverenju da je Zapad izazvao rat u Ukrajini, rekavši da je upozorio na takav ishod još 2014. godine.

"Bio sam jedina osoba 2014. koja je rekla da će biti rata u Ukrajini. Ne mogu da oduzmem te reči niti bih želeo. Činjenica da sam bio dalekovidiji od ostalih naših političkih lidera. To nije nešto zbog čega ću se izviniti", dodao je Faraž.

Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

 

Odgovarajući na kritike da je dao pokriće Putinu, Faraž je rekao da "nikada neće braniti" ruskog predsednika.

"Ovo je pretvoreno u 'Faraž daje nečuvenu izjavu', 'Faraž brani Putina' - pa ja nisam uradio nijednu od tih stvari", rekao je on.

Kako kaže, "nikada ne bi branio Putina i misli da je njegovo ponašanje u Ukrajini za osudu".

"Ali ako ćemo razmišljati o miru u nekom trenutku u ne tako dalekoj budućnosti, možda bi bilo od pomoći da shvatimo šta je uopšte pošlo po zlu".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa