Evropa

Ficu će zdravlje trajno biti narušeno posle atentata: Lekari se trude da ga što pre osposobe za povratak na dužnost

Komentari

Autor: Euronews

01/07/2024

-

10:02

Ficu će zdravlje trajno biti narušeno posle atentata: Lekari se trude da ga što pre osposobe za povratak na dužnost
Ficu će zdravlje trajno biti narušeno posle atentata: Lekari se trude da ga što pre osposobe za povratak na dužnost - Copyright Facebook/Robert Fico/Screenshot

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik slovačkog premijera Robert Kalinjak rekao je da će premijer Robert Fico (59) trpeti trajne zdravstvene probleme nakon ranjavanja u maju. On je dodao da se Ficovo stanje postepeno popravlja, ali da će verovatno imati problema sa mišićno-koštanim sistemom.

"Njegovo zdravlje je i dalje daleko od idealnog. Posle prostrelne rane na stomaku, ti organi ne funkcionišu onako kako su radili kada neko ima 17 ili 30 godina. Još uvek je veoma nestabilno. U okviru njegove redovne rehabilitacije, lekari rade sve kako bi osigurali da on može da radi svoj posao u punom potencijalu i približavamo se tome“, rekao je on, prenosi Euronews.

Kalinjak kaže da očekuje da će se Fico još jednom pojaviti u javnosti u toku narednih dana, ali nije precizirao da li će to biti lično ili putem videa.

Ova najava je optimističnija u odnosu na Ficovu sopstvenu procenu u snimku početkom juna, što je bio njegov prvi javno govor posle pokušaja ubistva. Tada je rekao da će biti "malo čudo" ako se vrati na posao za nekoliko nedelja.

Slovački premijer pogođen je u stomak iz neposredne blizine dok je pozdravljao pristalice posle sastanka vlade u Handlovu 15. maja.

Na snimcima se videlo kako prilazi okupljenim ljudima i pruža im ruku, dok je jedan muškarac istupio, pružio ruku i ispalio pet metaka pre nego što su ga uhvatili i uhapsili.

Fico je podvrgnut petočasovnoj operaciji zbog više rana koje je zadobio, nakon čega je dva dana kasnije usledila još jedna dvočasovna operacija uklanjanja mrtvog tkiva.

Krajem maja, avionom je prebačen iz bolnice u Banskoj Bistrici u glavni grad Bratislavu gde je bio na kućnom lečenju.

Fico je od tada rekao da je oprostio svom napadaču i da ne oseća nikakvu mržnju prema onom ko ga je upucao.

"Neću preduzimati nikakve pravne postupke protiv njega niti tražiti naknadu štete. Opraštam mu i puštam ga da u svojoj glavi sredi šta je uradio i zašto je to uradio", rekao je on.

Nepunih nedelju dana nakon pucnjave svih 130 poslanika u parlamentu Slovačke donelo je rezoluciju da sve političke stranke, građanske organizacije i mediji poštuju izborne rezultate i uzdrže se od širenja mržnje protiv demokratski izabrane vlasti, nakon što su javne ličnosti okrivile toksičnu kulturu za atentat.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa