Evropa

Prvo obraćanje Fica posle atentata: Ne osećam mržnju prema napadaču, opraštam mu (VIDEO)

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

05/06/2024

-

18:35

Prvo obraćanje Fica posle atentata: Ne osećam mržnju prema napadaču, opraštam mu (VIDEO)
Prvo obraćanje Fica posle atentata: Ne osećam mržnju prema napadaču, opraštam mu (VIDEO) - Copyright Facebook/Robert Fico/Screenshot

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Slovačke Robert Fico danas je u video-poruci saopštio da bi mogao da se vrati na posao na kraju ovog meseca ili u julu, nakon atentata koji je 15. maja na njega izvršio 71-godišnji pisac Juraj Cintula, a napad je pripisao "mržnji" opozicije.

Fico je na internetu objavio govor što je njegovo prvo pojavljivanje otkako je teško ranjen u pokušaju atentata pre tri nedelje, prenosi Euronews.

Fico je rekao da bi trebalo da se vrati na posao na prelazu između juna i jula i da ne oseća "nikakva mržnja" prema svom napadaču.

"Opraštam mu", rekao je slovački premijer.

Fico: Nisu bili oduševljeni kada sam odbio da bombardujem Beograd

Slovački premijer je takođe nabrojao političke odluke koje nisu bile u skladu sa velikim silama, među kojima je odbijanje učešća u bombardovanju SRJ 1999.

"Nisu sve velike demokratije bile oduševljene kada sam odbio da bombardujem Beograd ili povukao slovačke vojnike iz Iraka, blokirao uvođenje obaveznih kvota za ilegalne migrante ili radikalno odbio predlog da se ukine pravo veta državama članicama EU. Samopouzdana suverena slovačka spoljna politika zasnovana na članstvu u EU i NATO, ali orijentisana na sve četiri strane sveta, jednostavno nije u modi“, rekao je Fico.

Fico je rekao da protiv Cintule, koga je opisao kao "glasnika zla i političke mržnje", neće preduzeti nikakve aktivne pravne radnje niti tražiti odštetu, prenosi Pravda.

"15. maja je jedan aktivista slovačke opozicije pokušao da me ubije zbog mojih političkih stavova", rekao je on i istakao da nema razloga da veruje da je to napad usamljenog ludaka.

Naglasio je da je nekoliko meseci unazad upozoravao na mogući atentat na nekog od vladajućih političara i precizirao da je "mržnja i agresivnost aktuelne opozicije, pokrivena i tolerisana od strane javnog mnjenja, nevladinih organizacija koje finansiraju strane zemlje kulminirala nakon uspešnih predsedničkih izbora koalicionog kandidata Petera Pelegrinija".

Izrazio je da njegova vlada nije savršena, ali da se neslaganje s nečijim političkim mišljenjem ne rešava pištoljem, već razgovorom.

"Svakako da se mnoge stvari mogu uraditi drugačije. A upravo ponuda da se stvari rade drugačije i bolje, da se imaju drugačija mišljenja, mora biti elementarna osnova svakog smislenog demokratskog nadmetanja. Ponuda ne može biti da se protivnik zatvori ili zlonamerno ubije bez razloga. O tome će opozicija morati da razmisli", rekao je Fico i upozorio da će biti još žrtava ukoliko ne dođe do promene.

Slovački premijer je dodao da mu je napad ozbiljno oštetio zdravlje, da je pretrpeo nekoliko operacija i bolove, ali je duboko zahvalio medicinskom osoblju u bolnici u Banjskoj Bistrici, gde se lečio nakon atentata.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa