Evropa

Dogovor lidera EU o najvišim funkcijama: Fon der Lajen, Košta i Kalas su predviđeni da vode Brisel u narednom periodu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

27/06/2024

-

23:50

Dogovor lidera EU o najvišim funkcijama: Fon der Lajen, Košta i Kalas su predviđeni da vode Brisel u narednom periodu
Dogovor lidera EU o najvišim funkcijama: Fon der Lajen, Košta i Kalas su predviđeni da vode Brisel u narednom periodu - Copyright Tanjug/AP/Laurent Cipriani, Alastair Grant, Urs Flueeler/Keystone

veličina teksta

Aa Aa

Ursula fon der Lajen, Antonio Košta i Kaja Kalas su predviđeni da vode Evropsku uniju u narednih pet godina. Dvadesetsedam lidera Evropske unije dogovorilo je političko vođstvo bloka u narednih pet godina, prenosi Euronews.

Fon der Lajen će biti predsednica Evropske komisije, Antonio Košta predsednik Evropskog saveta i Kaja Kalas visoka predstavnica za spoljne poslove i bezbednosnu politiku.

Lideri su u četvrtak takođe odobrili Stratešku agendu, dokument sa širokim potezima ambicija koji treba da usmerava budući rad trojice imenovanih.

Imenovanje Fon der Lajen i Kalas na mesto predsednika Komisije, odnosno šefa evropske diplomatije, sada mora da potvrdi Evropski parlament. Sa druge strane, Evropski savet sam bira svog predsednika.

"Evropski savet predložio je Fon der Lajen za kandidata za predsednika Evropske komisije", naveo je aktuelni predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na svom nalogu na društvenoj mreži Iks.

Mišel je u odvojenoj objavi naveo da je Evropski savet izabrao Kaju Kalas za kandidata za visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku.

"Evropski savet izabrao je Antonija Koštu za novog predsednika Evropskog saveta", naveo je Mišel.

Lideri EU odlučivali su večeras o paketu vodećih funkcija, oko kojeg su se ranije dogovorile tri političke grupacije u Evropskom parlamentu - Evropska narodna partija, socijaldemokrate i liberali.

Kalas: Služiću zajedničkim interesima

Estonska premijerka Kaja Kalas saopštila je večeras da je počastvovana podrškom koju joj je pružio Evropski savet i ocenila da su glavni izazovi za evropsku spoljnu politiku rat u Evropi i sve veća nestabilnost u susedstvu EU i globalno.

"Kao visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku biću u službi naših zajedničkih interesa, Evropa treba da bude mesto gde su ljudi slobodni, bezbedni i prosperitetni. Moj rad je bio i biće vođen ovim ciljevima", poručila je Kalas. 

Kalas je na društvenoj mreži Iks navela da je njeno imenovanje za  visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku "ogromna odgovornost", u vreme geopolitičkih tenzija. 

"Rat u Evropi, sve veća nestabilnost u našem susedstvu i globalno glavni su izazovi za evropsku spoljnu politiku. Moj cilj će biti rad na postizanju jedinstva EU, zaštita interesa i vrednosti EU u promenjenom geopolitičkom kontekstu i izgradnja globalnih partnerstava", poručila je Kalas. 

Ona je dodala da će nastojati da radi sa svim državama članicama i inistitucijama EU na očuvanju i jačanju jedinstva EU. 

profimedia

 

 

Kalas je istakla i da sada sledi njeno saslušanje u Evropskom parlamentu i poručila da će joj biti cilj da dobije podršku poslanika za ovu funkciju.  

Izrazila je i zadovoljstvo zbog toga što će imati priliku da sarađuje sa aktuelnom predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, koju je Evropski savet imenovao večeras za drugi mandat, kao i sa bivšim portugalskim premijerom Antonijom Koštom, kojeg je Evropski savet izabrao za svog predsednika. 

Kalas je rekla da je već sarađivala sa njima nekoliko godina i poručila da će nastaviti to da čini sa zadovoljstvom, istakavši da ih veoma poštuje. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa