Evropa

Bardela je za slanje vojne pomoći Ukrajini, ali mu je "crvena linija" znatno drugačija od Makronove

Komentari

Autor: Politico

19/06/2024

-

15:06

Bardela je za slanje vojne pomoći Ukrajini, ali mu je "crvena linija" znatno drugačija od Makronove
Bardela je za slanje vojne pomoći Ukrajini, ali mu je "crvena linija" znatno drugačija od Makronove - Copyright Tanjug/AP/Michel Euler

veličina teksta

Aa Aa

Lider francuskog krajnje desnog Nacionalnog okupljanja (RN) Žordan Bardela rekao je da će obezbediti municiju Ukrajini, ali da neće slati francuske trupe u ratom razorenu zemlju niti rakete dugog dometa, ako bude imenovan za premijera.

"Moj stav se nije promenio, a to je da podržim Ukrajinu obezbeđivanjem odbrambene opreme, municije, operativne logističke podrške i odbrambenog naoružanja kako bi se omogućilo Ukrajini da se zaštiti i zadrži liniju fronta“, rekao je Bardela novinarima u sredu na marginama izložbe naoružanja "Eurosatori" u severnom predgrađu Pariza.

"Za razliku od predsednika (Emanuela Makrona), ja se protivim slanju francuskih trupa i vojnika u Ukrajinu“, rekao je on i dodao da je to "crvena linija“.

Bardela je isključio mogućnost slanja raketa dugog dometa koje bi mogle pogoditi rusku teritoriju, navodi Rojters.

Pariz i Kijev trenutno dovršavaju planove za slanje zapadnih instruktora, uključujući i francuske, u Ukrajinu. Planovi bi verovatno bili ugroženi ako Nacionalno okupljanje uđe u francusku vladu nakon vanrednih izbora koje je Makron sazvao kao odgovor na težak poraz njegove stranke na evropskim izborima ​​ranije ovog meseca. Francuski birači izlaze na birališta 30. juna i 7. jula.

Ako se istraživanja javnog mnjenja ostvare, RN bi trebalo da obezbedi značajno prisustvo u parlamentu, a Bardela bi mogao da postane premijer ako njegova stranka dobije većinu, piše Politico. Predsednik Makron je vrhovni komandant oružanih snaga, ali premijer kontroliše budžet.

"Ne nameravam da oslabim glas Francuske"

Poslednjih meseci, RN je ublažio neke od svojih kontroverznih stavova o Rusiji i NATO-u. Stranka krajnje desnice povukla je sa svoje veb stranice manifest o odbrani sa predsedničkih izbora 2022, koji je pozivao na produbljivanje diplomatskih veza sa Moskvom i napuštanje integrisane komande NATO-a.

Bardela je želeo da ublaži zabrinutost da bi pobeda njegove stranke oslabila Francusku na globalnoj sceni. 

"Ne nameravam da oslabim glas i posvećenost Francuske na međunarodnoj sceni, i to ću izuzetno poštovati“, rekao je on novinarima, ponovivši da njegova stranka više ne želi da se Francuska povlači iz integrisane komande NATO-a sve dok rat u Ukrajini traje.

Iako je Bardela osudio "kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine” od strane Rusije, on je dodao da želi da "izbegne svaki rizik od eskalacije sa Rusijom, jer je Rusija nuklearna sila, a ja sam posvećen povratku mira i političke stabilnosti u ovom regionu".

Bardela obećava veliki vojni budžet

Novoizabrani poslanik u Evropskom parlamentu, koji je posetio štandove francuskog Ministarstva odbrane, "Erbasa", "KNDS France" i "Arkusa" na "Eurosatoriju", takođe se obavezao da će održati visoku potrošnju za odbranu. Prošlog leta, francuski parlament izglasao je neobavezujući sedmogodišnji zakon o vojnom planiranju, koji predviđa da se ukupno potroši 413 milijardi evra do 2030. godine.

"Želim da Francuska bude u stanju da nastavi sa prenaoružavanjem. Moja ambicija je da obezbedim francuski suverenitet i stratešku autonomiju i nastaviću sa finansijskim naporima navedenim u zakonu o vojnom planiranju“, rekao je Bardela.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa