Evropa

Toplotni talas "zapljusnuo" Balkan: U Bugarskoj i Rumuniji strah od superćelijskih oluja, u Grčkoj sutra 44°C

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/06/2024

-

14:24

Toplotni talas "zapljusnuo" Balkan: U Bugarskoj i Rumuniji strah od superćelijskih oluja, u Grčkoj sutra 44°C
Toplotni talas "zapljusnuo" Balkan: U Bugarskoj i Rumuniji strah od superćelijskih oluja, u Grčkoj sutra 44°C - Copyright AP Photo/Petros Giannakouris

veličina teksta

Aa Aa

Jugoistok Evrope našao se na udaru toplotnog talasa, pa u pojedinim delovima temperature prelaze 40°C. Ne bi to bilo ništa neuobičajeno za leta na ovim prostorima, poslebno u poslednjih nekoliko godina, da trenutno nije početak juna i sezonski još uvek proleće.

Osim izuzetno visokih temperatura, još jedan vremenski esktrem predstavlja i prodor hladnog talasa koji bi mogao da znači "sudaranje" sa toplijim strujama i pojavu izuzetno jakih oluja na području Rumunije, Bugarske, ali i istočne Srbije.

I naša zemlja se prethodnih dana suočila sa prvim toplotnim talasom ove godine i temperaturama iznad 30°C. Ali, dolazak hladnijeg vazduha koji je već stigao, uzrokovao je burne atmosferske procese koji će i danas omogućiti formiranje kišonosnih oblaka širom Srbije. 

Na snazi su danas žuti, narandžasti i crveni meteoalarm, koji je aktiviran u Timočkoj krajini, gde se u poslepodnevnim satima očekuju obilne padavine, ali i razvoj intenzivnih olujnih oblaka, rekla je ranije danas meterološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković. 

U međuvremenu, u Španiji je zabeležen ogroman nivo padavina koje su čak zatvorile i aerodrom.

Strah od superćelijskih oluja

Najveća opasnost od izuzetno snažnih oluja danas je u Bugarskoj, Rumuniji i Istočnoj Srbiji. Evropski centar za oluje je izadao najviši, odnosno najopasniji stepen upozorenja za severne delove Bugarske, južni deo Rumunije, naročito Podunavlje.

U navedenim oblastima se danas očekuju jaki pljuskovi sa grmljavinom, ali i opasnost od snažnih oluja praćenih gradom, uz vrlo snažne padavine koje bi mogle dovesti do poplava i bujica. Takođe, postoji opasnost i od nastanka tornada, koji je već pre tri dana zabeležen u pograničnom delu između Mađarske i Austrije.

Inače, Rumunija se takođe suočava sa toplotnim talasom, pa je u Bukureštu danas izmereno 34°C, dok su ekstremne vrućine zabeležene u čak 12 okruga.

Zatvoren Akropolj zbog ekstremne vrućine

Prvi toplotni talas u Grčkoj počeo je juče, sa temperaturama koje su u većini zemlje dostizale 38. podeljak, preneo je Euronews Greece.

Međutim, vrhunac toplotnog talasa očekuje se u sredu i četvrtak kada će živa dostizati 41 do 42°C, dok se na istočnom Peloponezu očekuje čak 43°C!

U Atini je danas u centru grada temperatura iznosila 39°C, a sutra će biti još toplije, odnosno do 41°C.

AP Photo/Petros Giannakouris

 

Zbog izuzeto opasnih temperatura Akropolj će danas od 12 do 17 časova biti zatvoren za posetioce. Osim toga, Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzelo je zaštitne mere, pa će tako državni službenici naredna tri dana raditi posao od kuće, dok je i nekoliko atinskih opština otkazalo nastavu u školama.

Inače, meteorolog javnog servisa ERT Panajotis Janopulos kaže da ovako visoke temperature na početku juna nisu zabeležene u poslednjih 50 godina.

Kipar traži pomoć

Esktremno visoke temperature već su izazvale i požar u oblasti Pafosa na Kipru koji se brzo proširio travom, niskim rastinjem i drvećem. Evakuisana su tri sela, dok su druga stavljena u stanje pripravnosti.

Prema rečima portparola vatrogasne službe Andreasa Ketisa, vatra je ugrozila kuće u obližnjem selu Psati.

AP Photo/Petros Karadjias

 

Predsednik Kipra Nikos Hristodulidis zatražio je tokom zvanične posete Jordanu, pomoć ove zemlje u gašenju požara. Kralj Abdulah II je, prema nezvaničnim informacijama, naručio dodatne avione za pomoć Kipru.

Očekuje se i da će dva aviona iz Grčke stići kao pomoć u gašenju požara.

U jednom gradu u Turskoj vrućina posebno neizdrživa

Neverovatna vrućina zahvatila je i Tursku, a temperature su danas već dostigle 40°C u provinciji Jedrene koja se graniči sa Bugarskom i 39°C u Karklareliju, drugoj pokrajini na granici sa Bugarskom, izveštava Anadolu.

U Jedrenu je vrućina posebno teško podnošljiva zbog visoke vlažnosti koju stvaraju tri velike reke koje prolaze kroz grad. Situacija je takva da meštani i posetioci predah traže u gradskim parkovima, baštama, natkrivenim bazarima, ali i dvorištama džamija.

AP Photo/Francisco Seco

 

Temperatura u glavnom gradu Ankari danas je dostigla 34. podeljak, dok je u južnim oblastima bilo preko 40°C. Štaviše, u sredu se očekuje intenziviranje toplotnog talasa.

Meteorolozi su saglasni da su temperature u Turskoj ovih dana i za nekoliko stepeni više od proseka za ovo doba godine.

A u Španiji poplave

Obilne kiše izazvale su velike poplave u mnogim delovima španskog ostrva Majorka. Loše vreme izazvalo je poplavu na ostrvskom aerodromu i prizemljilo nekoliko letova.

U izveštajima se navodi da se voda slivala sa plafona aerodromske zgrade, a avioni su bili prizemljeni na poplavljenim pistama aerodroma u Palmi, glavnom gradu ovog španskog ostrva.

Oluja je dovela do potpunog prekida svih aktivnosti na aerodromu Son Sant Hoan, trećem po veličini u Španiji, zbog "nemogućnosti bezbednog obavljanja operacija", saopštio je operator Aena, a preneo Reuters.

Aerodrom je aktivirao svoj plan za vanredne situacije, a letovi za Majorku privremeno su preusmereni na alternativne aerodrome, izjavio je španski ministar saobraćaja Oskar Puente.

Obilnim padavinama, međutim, najteže su pogođene oblasti Kalaspara i Antiplano gde je u ponedeljak popodne palo 60 i 65 litara po kvadratnom metru za sat vremena. Poljoprivrednici su potvrdili da je pričinjena znatna šteta na usevima i infrastrukturi, a najviše je pogođeno kasno sazrelo voće.

"Maline i povrće smo samo mogli da bacimo. Sve je uništeno", rekao je jedan poljoprivrednik.

Gradonačelnica Kalapara Tereza Garsija rekla je da su izgubljene tone voća, odnosno da je padavinama teško pogođeno više od 15.000 hektara na potezu od gradova Sijeza i Kalapara.

Komentari (0)

Evropa