Evropa

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski dobio mandat za sastav nove Vlade Severne Makedonije: Prioritet vladavina prava

Komentari

Autor: Tanjug

06/06/2024

-

16:38

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski dobio mandat za sastav nove Vlade Severne Makedonije: Prioritet vladavina prava
Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski dobio mandat za sastav nove Vlade Severne Makedonije: Prioritet vladavina prava - Copyright AP/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski dobio je danas mandat za sastav nove vlade od predsednice Severne Makedonije Gordane Siljanovske Davkove.

U obraćanju medijima, Mickoski je najavio reformsku vladu i dvotrećinsku većinu. On je kao prioritet naveo vladavinu prava, ali nije izostavio ni ostale sektore.

Vladu će, očekuje se, činiti VMRO-DPMNE, ZNAM i koalicija etničkih Albanaca Vredi.

Mickoski je već parlamentu predao amandmane za reorganizaciju ministarstava u novoj izvršnoj vlasti i transformaciju postojećih resora.

On je zahvalio predsedniku na ukazanoj časti i dodeljenom mandatu i dodao da će glavni prioritet njegove Vlade biti vladavina prava. Najavio je reforme u obrazovanju, zdravstvu, bezbednosnim strukturama i drugim oblastima.

"Uskoro će biti formirana nova vlada, reformska. Vlada koja će imati osnovni cilj i zadatak da se bavi reformama, pomera procese napred, ne da tone kao država i društvo u političkoj močvari međupolitičkih sporova, već da razvija našu zemlju, da bi se građani Makedonije osećali dobro, da ne bude građana prvog i drugog reda, već da svi budemo jednaki. Pokrenućemo i reforme u privredi i snažan investicioni ciklus, jer građani od nas očekuju poboljšanje životnog standarda", rekao je, između ostalog, Mickoski, prenelii su skopski mediji.

Siljankovska Davkova je novinarima rekla da je izvesno da će Mickoski formirati buduću vladu, ali da još uvek nije poznato koliko će poslanika činiti parlamentarnu većinu.

Činjenica da je šef parlamenta izabran sa 76 poslaničkih glasova "za", rekla je, daje joj za pravo  da će Mickoski biti novi premijer.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa