Evropa

Nove tenzije između Atine i Skoplja: Micotakis reagovao na izjavu Mickoskog o imenu zemlje

Komentari

Autor: Kathimerini, Euronews

06/06/2024

-

16:05

Nove tenzije između Atine i Skoplja: Micotakis reagovao na izjavu Mickoskog o imenu zemlje
Nove tenzije između Atine i Skoplja: Micotakis reagovao na izjavu Mickoskog o imenu zemlje - Copyright AP Photo/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Novi baraž izjava od strane političara iz Severne Makedonije koje grčki zvaničnici optužuju da dovode u pitanje Prespanski sporazum nastavljen je i juče. Konkretno, lider VMRO-DPMNE i budući premijer Severne Makedonije Hristijan Mickoski ponovio je da će zvanično koristiti ustavni naziv zemlje, odnosno Severna Makedonija, ali da će u svojim izjavama zemlju jednostavno zvati "Makedonija".

On je istakao da ne očekuje "talibanski odnos" niti cenzuru elementarnih ljudskih prava, dodajući da će buduća vlada VMRO-DPNME poštovati sve što je sadržano u Prespanskom sporazumu i što je deo makedonskog pravnog sistema i ustavnog poretka.

Istovremeno je, međutim, opisao kao svoje "ljudsko pravo", garantovano "mnogim konvencijama, kao što je pravo na slobodu govora i izražavanja", da svoju zemlju naziva Makedonijom.

"Za mene je moja domovina u svakoj izjavi koju dajem Makedonija i ona će ostati Makedonija. Celokupna instutucionalna komunikacija koja je deo zakona i ustava će se poštovati sve dok su oni na snazi. Ne možete zahtevati poštovanje zakona i biti licemer i govoriti druge stvari. U mojim izjavama, međutim, ime moje domovine biće Makedonija", zaključio je on uz tvrdnju da će taj stav imati i na samitu NATO-a, ako se takvo pitanje pokrene.

On je optužio Grčku za "histeriju" koja se prenosi i na njegovu zemlju zbog "tamošnje predizborne kampanje".

Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

 

S druge strane, premijer Kirjakos Micotakis je juče gostujući u vestima TV Antene poslao oštru poruku Mickoskom.

"Moja poruka v.d. premijeru je vrlo jasna: predizborna kampanja je gotova. Prespanski sporazum, ima osnovnu pravnu tekovinu koja je jedno ime za sve - erga omnes. On to mora da poštuje i da, kada zvanično preuzme funkciju, kategorično kaže da poštuje Prespanski sporazum", poručio je Micotakis i dodao da će u suprotnom "imati veoma neprijatno prvo iskustvo kada se svi sastanu u Vašingtonu na NATO samitu", gde namerava da pokrene ovo pitanje.

Grčki premijer pak, veruje da za ulazak Severne Makedonije u EU na kraju neće biti potreban veto jer je siguran da će "logika preovladati".

Nova kriza?

Podsetimo, do nove krize u grčko-makedonskim odnosima došlo je sredinom maja u Skoplju kada je nova predsednica Gordana Siljanovska Davkova prilikom polaganja zakletve, svoju zemlju nazvala samo "Makedonija". Doduše, ona je još u predizbornoj kampanji najavila da će tako raditi i postupati. Grčka ambasadorka u Skoplju demonstrativno je napustila skupštinsku salu nakon ovih reči, a ubrzo su reagovale i grčke vlasti, pa čak i Vašington odakle je poručeno da su makedonske vlasti obavezne da poštuju Prespanski sporazum.

Grčka je tada najavila da će pomono i do detalja pratiti novog državno rukovodstvo Severne Makedonije i ponašati se u skladu sa tim.

Tanjug/ AP Photo/Boris Grdanoski

 

Grčke vlasti su podsetile Skoplje da još nije završilo impelemntaciju osnovnih elemenata Prespanskog sporazuma kao što je proces zamene javnih isprava (putnih isprava, ličnih karata, vozačke dozvole itd) novima u kojima se navodi ustavni naziv države. Micotakis je takođe ukazao i na problematične delove Prespanskog sporazuma gde se uspostavlja pojam "makedonski" i "makedonski jezik".

Prespanski sporazum je međunarodni sporazum koji su 17. juna 2018. godine potpisali ministri spoljnih poslova Grčke i Severne Makedonije čime je stavljena tačka na dugogodišnji spor oko imena ove države. Prema sporazumu, Makedonija je postala Severna Makedonija , dok je Grčka priznala držravljanstvo ove zemlje kao makedonsko i složila se sa tim da se službeni jezik imenuje kao makedonski.

Tada su mnoge ugledne ličnosti iz Severne Makedonije, posebno iz krugova opozicije u kojima je tada bila i Gordana Siljanovska Davkova, smatrale ovaj sporazum nelegalnim i nelegitimnim aktom.

Komentari (0)

Evropa