Evropa

''Zaustavimo ratove, vreme za mir je sada'': U italijanskim gradovima počele šetnje za mir u Ukrajini i Bliskom Istoku

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2024

-

20:37

''Zaustavimo ratove, vreme za mir je sada'': U italijanskim gradovima počele šetnje za mir u Ukrajini i Bliskom Istoku
''Zaustavimo ratove, vreme za mir je sada'': U italijanskim gradovima počele šetnje za mir u Ukrajini i Bliskom Istoku - Copyright Tanjug/AP/Luca Bruno

veličina teksta

Aa Aa

U gradovima širom Italije otpočele su protestne šetnje protiv ratova u Palestini, Libanu i Ukrajini, pod sloganom ''Zaustavimo ratove, vreme za mir je sada'', prenosi Rai.

Protestne šetnje se, između ostalog, održavaju u Rimu, Milanu, Firenci, Bariju i Kaljariju, a podržava ih nekoliko sindikalnih udruženja i političkih partija, kao i Katolička crkva.

Tanjug/AP/Luca Bruno

 

U Rimu je generalni sekretar drugog najvećeg sindikata u Evropi CGIL, Mauricio Landini, okrivio izraelsku vladu za masakr nad Palestincima, ali i izraelskim narodom.

''Nećemo da prihvatimo da je rat ponovo postao instrument koji reguliše odnose država i nacija'', zaključio je Landini.

On je takođe uputio kritike na račun EU, rekavši da Unija ne ispunjava svoju ulogu smanjivanja rizika od Trećeg svetskog rata.

Tanjug/AP/Luca Bruno

 

U Milanu šetnji prisustvuju gradonačelnica Sara Funaro, pripadnici progresivne Partije pet zvezidica, kao i imam ovog grada Izedin Elzir.

Okupljeni nose transparente sa natpisom ''Svi smo mi Jevreji i Palestinci, Rusi i Ukrajinci. Čovečanstvo nema granica''.

Oni su poručili da će se šetnje nastaviti dok italijanska vlada ne zauzme ''jasan stav'' protiv ratova na Bliskom istoku i u Ukrajini.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa