Evropa

Nemačka priprema scenarije u slučaju rata, prva mera - obnavljanje starih i izgradnja novih bunkera

Komentari

Autor: Der Spiegel

07/06/2024

-

08:50

Nemačka priprema scenarije u slučaju rata, prva mera - obnavljanje starih i izgradnja novih bunkera
Nemačka priprema scenarije u slučaju rata, prva mera - obnavljanje starih i izgradnja novih bunkera - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Časopis Der Spiegel objavio je da su zvaničnici nemačke vlade dali preporuke kako da zaštite stanovništvo u slučaju napada.

Zabrinutost zbog povećanih bezbednosnih rizika zbog ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu navela je lokalna veća u Nemačkoj da pozovu vladu da obnovi stare bunkere, izvestili su nemački mediji u martu.

Međutim, velika javna skloništa za hiljade ljudi "nisu odgovarajuća zaštitna mera protiv modernog preciznog oružja", koje može da izazove široko rasprostranjeno uništenje sa samo nekoliko minuta upozorenja, navodi Der Spiegel, pozivajući se na izveštaj o kojem će raspravljati ministri unutrašnjih poslova u Potsdamu ovog meseca.

Najveća opasnost za civilno stanovništvo u slučaju napada predstavljalo bi "letenje krhotina i gelera ili udarni talas posle eksplozije", navodi se u publikaciji upozorenje eksperata, ali se ne navodi nijedan "protivnik" koji bi mogao da izvrši takav napad.

profimedia

 

Prostorije ispod zemlje ili unutar zgrada već nude određenu zaštitu, ali jednostavne mere kao što su pokrivanje prozora i otvora takođe mogu da povećaju zaštitu.

Sobe ili postojeći bunkeri u javnim zgradama, robnim kućama, podzemnim parkiralištima i stanicama metroa bili bi pogodni u velikim gradovima za ljude koji su u tom momentu daleko od kuće i traže zaštitu od iznenadnog napada.

Ali za razliku od Drugog svetskog rata, ne očekuje se masovno bombardovanje, već će verovatno doći do napada na odabrane ciljeve kao što su vladine zgrade i "druga kritična infrastruktura", rekao je ekspert.

Takođe, preciznost modernog naoružanja je "tolika da bi direktni pogodak mogao da uništi bilo koju vrstu skloništa". 

Der Spiegel je primetio kako je Zapadna Nemačka tokom Hladnog rata imala oko 2.000 bunkera, od kojih se 579 još uvek može koristiti za civilnu odbranu, u kojima je moglo da se smesti oko 470.000 ljudi. Međutim, da bi se zaštitilo 85 miliona stanovnika Nemačke, mora se izgraditi 210.000 većih bunkera, po ceni od 140,2 milijarde evra.

profimedia

 

Dugoročno rešenje bila bi kućna skloništa sa sopstvenim ulazom, prostorijom, ventilacijom i objektima za snabdevanje, iako bi moglo potrajati nekoliko decenija da se izgradi dovoljan broj širom zemlje.

Andre Bergheger, šef Asocijacije gradova i opština Nemačke, rekao je u martu da postoji "hitna potreba da se povučeni bunkeri vrate u funkciju", javila je državna televizija Deutsche Welle.

On je rekao da bi najmanje milijardu evra trebalo da se odvoji iz saveznog budžeta svake godine u narednoj deceniji za civilnu zaštitu kako bi zaštitila stanovništvo "od ratnih opasnosti".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa